Pátek, 19. dubna 2024

Dioxiny a potraviny

Dioxiny a potraviny

Dioxiny a česko-německý obchod

102 tisíc kusů vajec se podle ČSÚ dovezlo za prvních 11 měsíců roku 2010 z Německa do Česka. Celková roční spotřeba v Česku je 2,4 miliardy kusů.
95 tisíc tun vepřového masa se podle Agrární komory ročně dováží z Německa do Česka. Celková roční spotřebav Česku je 400 tisíc tun.
1635 německých zemědělských farem zůstalo v důsledku dioxinové aféry přechodně uzavřeno. Celkově je v Německu zhruba 375 tisíc zemědělských farem. Nebezpečné látky byly objeveny ve 13 ze 16 spolkových zemí a až 60 milionů eur je úhrnná ztráta uzavřených farem za týden.

Co jsou dioxiny?

Analytické stanovení dioxinů je složitou a nákladnou záležitostí. Realizovat jej lze pomocí plynové chromatografie v kombinaci s vysokorozlišovací hmotnostní spektrofotometrií, nebo v případech, kdy jsou očekávány vyšší koncentrace, lze alternativně využít hmotnostní spektrofotometrií na principu tzv. iontové pasti s možností vícenásobné ionizace.

Běžná cena těchto zařízení se v současné době pohybuje okolo 5-8 milionů Kč. Složitost analýzy je kromě jiného vyjádřena i cenou jednoho stanovení, které se pohybuje v ČR okolo 15-20 tis. Kč

Jde o vysoce toxické látky vyvolávající rakovinu, které se váží na tuky v těle zvířat a lidí. Při vyšších koncentracích nebo dlouhodobém požívání mohou způsobit další vážné zdravotní potíže. Podle německých úřadů údajně konzumace kontaminovaných vajec, jež není dlouhodobá, představuje malé zdravotní riziko.


Látkou obsahující dioxiny byl v roce 2004 otráven tehdejší prezidentský kandidát na Ukrajině Viktor Juščenko. Otravu přežil, ale má znetvořený obličej.

Dioxinové aféry v minulosti

Irské vepřové (rok 2008)
Několikanásobné překročení limitů dioxinů bylo zjištěno ve vepřovém
ve 45 irských farmách. Byl omezen vývoz irského vepřového do 23 zemí
a zlikvidováno 100 tisíc prasat.

Belgická kuřata (rok 1999)
Dioxiny byly objeveny v lednuv kuřatech a vejcích, ale jejich prodej nebyl zastaven. V květnu se informace dostaly do médií, belgický ministr zemědělství rezignoval. Následně bylo zlikvidováno sedm milionů kuřat
a 50 tisíc prasat.

ZDROJ: ihned.cz, czpi.cz, hygiena.gastronews.cz

Dioxin není jedna látka, nýbrž triviální název pro dvě skupiny sloučenin blízkých si chemickou strukturou a chemickým chováním. Těmito skupinami jsou polychlorované dibenzo-p-dioxiny a polychlorované dibenzofurany, přičemž první skupina zahrnuje asi sedmdesát pět a druhá asi sto třicet pět jednotlivých látek.

Z celé této velké skupiny chemicky si podobných látek (tzv. kongenerů) je pouze několik považováno za toxické (7 ze skupiny dibenzo-p-dioxinů, 10 ze skupiny dibenzofuranů) a jedině 2,3,7,8-tetrachlorodibenzo-p-dioxin (TCDD) dokonce za velmi toxický a nebezpečný svými karcinogenními účinky.

Koncentrace dioxinů se přepočítává na koncentraci 2,3,7,8-TCDD a vyjadřuje se pomocí tzv. TEQ - toxického ekvivalentu, což je součet koncentrací jednotlivých dioxinů vynásobených mezinárodním faktorem toxicity. Nejvyšší faktor, a to 1, má právě 2,3,7,8- TCDD. Jeden další kongener má stejný faktor, ostatní nižší.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů