Sobota, 20. dubna 2024

Chemička Synthesia dostala další pokutu za znečišťování vod

Chemička Synthesia dostala další pokutu za znečišťování vod

Pardubická chemička Synthesia dostala pokutu 400.000 korun za vypouštění znečištěných odpadních vod. Původně byla sankce vyšší, 1,15 milionu korun, společnost se však odvolala a dosáhla jejího snížení, sdělila ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Podobné pokuty platila továrna i v minulosti.

"Společnost Synthesia v roce 2009 vypouštěla odpadní vody do povrchových vod Velké strouhy v rozporu s platným povolením vodoprávního úřadu. Konkrétně bylo zjištěno překračování emisních a bilančních limitů ve vypouštěných odpadních vodách," uvedla Jendeková.

Snížení pokuty odůvodnila tím, že nelze zcela s jistotou stanovit, jaký byl obsah znečišťujících látek v odpadních vodách. "V řízení o pokutě je pak nutné celou hodnotu této nejistoty přičíst ve prospěch pokutovaného," uvedla mluvčí.

V roce 2009 chemička dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) dvě pokuty za nedovolené vypouštění vod a překračování limitů platného vodoprávního povolení ve výši 900.000 a 1,5 milionu korun. Za stejný prohřešek platila pravidelně i v předešlých letech, například v roce 2007 milion korun, tři roky předtím 2,5 milionu korun.

"Děláme spoustu opatření, aby k podobným situacím nedocházelo. U firmy s naším zaměřením je ale těžko možné se tomu stoprocentně vyhnout," řekla ČTK mluvčí Synthesie Jaroslava Doležalová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů