Čtvrtek, 18. dubna 2024

BBC: U Libye se během bojů zřejmě nelegálně lovil tuňák

BBC: U Libye se během bojů zřejmě nelegálně lovil tuňák

Rybáři během letošního konfliktu v Libyi v tamních vodách neregulovaně a pravděpodobně nelegálně lovili tuňáka. Na množící se důkazy v této věci dnes upozornil zpravodajský server BBC. Záznamy z takzvaných černých skříněk rybářských lodí podle něj ukazují na velkou přítomnost těchto plavidel v libyjských vodách, které jsou důležitým místem pro rozmnožování ohroženého druhu. Některé zdroje hovoří o možném zapojení plavidel ze zemí Evropské unie.

Konflikt mezi stoupenci a odpůrci tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího propukl v únoru. Libyjské úřady začátkem dubna podle dopisu pro Mezinárodní komisi pro ochranu tuňáků v Atlantiku (ICCAT), který získala BBC, sdělily, že se kvůli "nedávným a mimořádným okolnostem" chystají přerušit veškerý výlov tuňáka. O tři týdny později v dalším dopisu organizaci toto opatření bez udání důvodu zrušily.

Podle nařízení ICCAT musejí být lodi s rybářskou technikou, která se obvykle užívá pro lov tuňáka, vybaveny elektronickým monitorovacím systémem, který každých šest hodin vysílá signál s řadou informací včetně polohy lodi. Z analýzy počtu těchto signálů získaných během letošní rybářské sezony z různých míst ve Středomoří podle BBC vyplývá, že plavidla se nejčastěji vyskytovala v místech, kde se tuňáci začátkem léta shromažďují k tření. Mezi tato místa patří vody u libyjského pobřeží.

Analýza je součástí příprav pro výroční zasedání ICCAT, které začíná v pátek v Istanbulu. To, která plavidla v oblasti operovala, ale statistika neudává.

Podle dopisu od nejmenovaného činitele obeznámeného s lovem tuňáka jsou v jižních částech Středomoří nezákonné aktivity několik let běžností. V různé době se do nich prý zapojily podniky ze Španělska, Francie, Malty a Itálie. Podle BBC byl tento dopis předložen ICCAT.

Tuňák obecný byl letos zařazen na Červený seznam ohrožených druhů Mezinárodního svazu pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN). EU několik let bojuje za ochranu této ryby a Evropská komise se podle BBC domnívá, že v tomto roce by veškerý lov ryb v libyjských vodách mohl být považován za nezákonný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů