Pátek, 19. dubna 2024

Soud: Knetig úplatek nenabízel

Soud: Knetig úplatek nenabízel

Pouhý jeden týden ležel na Obvodním soudu pro Prahu 1 policejní spis obviňující Martina Knetiga z nepřímého úplatkářství. Včera, aniž by proběhlo jakékoliv líčení, ale soudkyně stíhání bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila zastavila.

"Z výpovědí svědků ani z jiných důkazů žalovaná trestná činnost nevyplývá a součástí spisového materiálu není žádný důkaz, který by svědčil o trestné činnosti obviněného," citoval HN ze soudního verdiktu Knetigův advokát Tomáš Vácha. Rozhodnutí soudkyně ale nemusí být definitivní - státní zástupce se totiž může odvolat.

Zastavení stíhání bez hlavního líčení se děje jen výjimečně, pokud má soudce ze spisu pocit, že k trestnému činu určitě nedošlo.

"Pokud je důkazní situace taková jako v tomto případě, tak se běžně stává, že stíhání zastavuje už státní zástupce a k soudu se tato věc vůbec nedostane," tvrdí Knetigův advokát Vácha.

Policie obvinila Knetiga v létě z nepřímého uplácení kvůli tomu, že po členovi představenstva Komerční banky chtěl, aby zařídil sponzorování ODS. Odměnou by bylo, že by Státní fond životního prostředí (SFŽP) u banky uložil své finanční prostředky.

Kauzu odstartovaly tajné nahrávky, které si z rozhovorů s Knetigem pořídil tehdejší šéf SFŽP Libor Michálek. Ten navíc ministra vinil z toho, že po něm chtěl, aby nahrávky zničil.

Tehdejší ministr životního prostředí a dnešní místopředseda ODS oba propustil. Tvrdí ale, že pokud jeho poradce Knetig skutečně chystal něco protizákonného, on o tom nevěděl. Přesto ale kvůli kauze loni v prosinci na funkci rezignoval.

Policie pak začala prošetřovat hned několik Michálkových obvinění, většinu ale už odložila. Poslední je právě Knetigova kauza.

Ani pro policii po včerejšku ale příběh údajné korupce na Státním fondu životního prostředí nekončí. Začala totiž vyšetřovat, kdo z případu vynášel informace. Zatím neznámého pachatele viní ze zneužití pravomoci a napomáhání.

Protikorupční detektivové pátrají hlavně po tom, kdo dal týdeníku Respekt interní dopis státní zástupkyně v Praze Jany Hercegové. Ta podle týdeníku měla v dopise instruovat svou podřízenou Šárku Pokornou z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, aby se korupční kauzu na Státním fondu životního prostředí, spojenou se jménem Pavla Drobila (ODS), nesnažila vyšetřit. Policie teď chce od týdeníku dopis získat. HN mají policejní žádost k dispozici.

Pokud jej redakce nevydá dobrovolně, což odmítá, policie hrozí padesátitisícovou pokutou a tím, že si pro dokument sama dojde.

AUTOR: Marie Valášková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů