Čtvrtek, 28. března 2024

NKÚ zjistil nedostatky při vyplácení ekologických dotací

NKÚ zjistil nedostatky při vyplácení ekologických dotací

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) zjistil systémové nedostatky v řízení a kontrole vyplácení dotací určených na zlepšení životního a prostředí a krajiny v rámci Programu rozvoje venkova (PRV). Nedostatky měly, nebo mohly mít vliv na správnost plateb poskytnutých příjemcům, uvedl dnes NKÚ. Kontrolovanými osobami byly ministerstvo zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) a 30 vybraných příjemců dotací.

Kontroloři odhalili například nesprávné nastavení sankčních systémů. Nelíbil se jim ani přístup k započítávání výměry takzvaných krajinných prvků, na něž mohou zemědělci pobírat dotace, do plochy půdních bloků a nesprávné stanovení dotací na půdní bloky v některých krajinných územích a zranitelných oblastech.

"S ohledem na tyto skutečnosti NKÚ hodnotí řídící a kontrolní systém určený pro neprojektová opatření osy II PRV jako částečně účinný a konstatuje, že lze u jednotlivých kontrolních mechanismů nalézt prostor pro zlepšení," uvedl úřad.

Podle úřadu navíc SZIF při takzvaných rychlých polních návštěvách nepostupoval zcela v souladu se zákonem o státní kontrole a zákonem o finanční kontrole.

Kontrola byla prováděna od dubna 2010 do dubna 2011. Kontrolováno bylo období let 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Kontrolní akce byla součástí celoevropské kontroly Evropského účetního dvora (EÚD). Ten údaje využije při analýze výdajů na společnou zemědělskou politiku. Ty mají být uvedeny ve výroční zprávě EÚD, která bude dnes zveřejněna.

Podle dříve ministerstvem uvedených údajů má Česko v rámci programu z evropských fondů v průběhu let 2007 až 2013 získat téměř 100 miliard korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů