Pátek, 29. března 2024

Test pstruhů 2012

Test pstruhů 2012

Pstruh je v našich představách symbolem čisté vody. Jenže koupit v obchodě potočního pstruha obecného je nemožné, žije pouze ve volné přírodě. Na pultech jsou k mání jeho vzdálení příbuzní, uměle chovaní pstruzi duhoví. A právě k nim se může pojit riziko v podobě toxických látek - malachitové zeleně a krystalové violeti. Zbytky těchto nepovolených přípravků jsme nalezli v mase pstruhů ze tří českých rybích farem. Svědčí buď o jejich ilegálním používání, nebo o kontaminaci líhní či rybochovných objektů.

Na stopě zakázanému

Kdyby nebylo pangase a poplašných zpráv, které se kolem něj rojí, nevěděl by spotřebitel, není-li akvaristou, že existuje něco jako malachitová zeleň. Připomeňme, co se v ní uvádí: že pangasius trpí kožním parazitem, který se likviduje karcinogenní malachitovou zelení, a že se koupe pouze v dezinfekci, aby byl ochráněn proti plísním a parazitům. Pročetli jsme nespočet internetových diskusí a v žádné z nich jsme neobjevili otázku či zamyšlení, jak na tom jsou jiné sladkovodní ryby taktéž chované v rybích farmách. A právě to nás inspirovalo ke zvýšenému zájmu a nakonec i k našemu testu.

Zcela záměrně jsme pro test vybrali pstruha duhového. Na počátku letošního roku se totiž dvakrát objevil v unijním systému rychlého varování před nebezpečnými potravinami a krmivy (RASFF); v prvním případě šlo o pstruhy ze Slovenska s nálezem leukokrystalové violeti, ve druhém o pstruhy z Německa s nálezem leukomalachitové zeleně. Pro pstruhy jsme se rozjeli jak do obchodů, tak i na rybí farmy, kupovali jsme čerstvé, chlazené a zmrazené, a navrch jsme přidali i holandského pstruha, který - jak se dočtete - pstruhem není.

Nectnosti malachitové zeleně

Temně zelená malachitová zeleň se nejdříve používala jen k barvení textilu, kůže i papíru. Přibližně v 30. letech minulého století se přišlo na to, že účinně pomáhá proti plísním, které napadají chovné ryby. A tak se ryby začaly koupat v malachitové koupeli, nejen aby se zbavily plísní, ale často i jen preventivně. A hlavně se takhle ošetřovaly jikry a plůdky, tedy raná stadia chovných ryb. Když se v 60. letech prokázalo, že navíc dokáže hubit parazity, došlo k jejímu masivnímu používání.

Test pstruhů s výsledky

Zdroj: Časopis dTest - www.dtest.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů