Pátek, 19. dubna 2024

Drobilův exporadce Knetig viněný z korupce stane před soudem

Drobilův exporadce Knetig viněný z korupce stane před soudem

Před Obvodním soudem pro Prahu 1 dnes začne hlavní líčení v případu Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), viněného z nepřímého úplatkářství. Knetig podle obžaloby požadoval v roce 2010 po pracovníkovi banky úplatek v souvislosti s rozhodováním o ukládání volných peněz Státního fondu životního prostředí (SFŽP) v bankách.

Knetig prý sháněl "černé" peníze pro ODS. V říjnu 2010 podle dřívějších informací serveru Lidovky.cz nabídl členovi představenstva Komerční banky, aby sponzoroval ODS. Za to mu údajně sliboval, že zajistí uložení peněz SFŽP na účet této banky. Podle tajných nahrávek, které pořídil odvolaný šéf SFŽP Libor Michálek, Knetig na Michálka tlačil, aby svěřil miliardovou zakázku na výběr banky zvolenému finančnímu poradci.

Bývalý poradce ministra na záznamech popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho tehdy údajně požádal, aby záznamy zničil. Nabídl prý Michálkovi i místo svého náměstka. Drobil, který je v současnosti místopředsedou ODS, později na funkci ministra rezignoval.

Obvodní soud pro Prahu 1, který bude kauzu projednávat, v minulosti stíhání Knetiga dvakrát zastavil. Jeho rozhodnutí však pokaždé pražský městský soud zrušil.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů