Úterý, 16. dubna 2024

Nahrávky nejsou důkaz, řekla soudkyně. A Knetiga osvobodila

Nahrávky nejsou důkaz, řekla soudkyně. A Knetiga osvobodila

Poradce exministra Drobila nechtěl úplatek pro ODS, rozhodl soud. Soudkyně neuznala tajně pořízené záznamy, kde se o penězích mluví.

Bankéř Vladimír Jeřábek je zvyklý chodit na pracovní snídaně nebo obědy. Ale když ho Martin Knetig, bývalý poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila z ODS zavedl do uzavřené sklepní části restaurace Modrý orel, bylo to Jeřábkovi nepříjemné.

Dva roky stará schůzka přivedla včera Knetiga k soudu. Podle obžaloby si totiž Jeřábkovi, členovi představenstva Komerční banky, řekl o úplatek do stranické kasy ODS. Za to, že si Státní fond životního prostředí uloží do Komerční banky volné miliardy.

Soudkyně Šárka Šantorová z Obvodního soudu pro Prahu 1 ale Knetiga včera po tříhodinovém jednání osvobodila. "To, zda Knetig nabízel úplatek, mohl vědět pouze on a svědek. Z jejich výpovědí to ale nevyplynulo," zdůvodnila Šantorová. Jenže: soudkyně ještě před tím zamítla, aby u soudu zazněly nahrávky, na nichž Knetig později výslovně říká, že shání peníze pro ODS.

"Pro toho Pavla, aby měl šanci"

Knetig včera před soudem nechtěl vypovídat, jen krátce prohlásil: "Po nikom jsem úplatek nežádal pro sebe ani pro politickou stranu."

Knetig s Jeřábkem se nejdřív v restauraci bavili o společném koníčku - o víně. Později došlo na 20 miliard, které si státní fond chtěl uložit u bank. Knetig se ptal na úroky v Komerční bance, a když uslyšel čísla, odpověděl, že zná banky s lepšími podmínkami. Pak se Knetig zeptal, jestli banka také poskytuje sponzorské dary. Jeřábek odvětil, že jen školám, nemocnicím nebo zoologickým zahradám. A hlavně že to nikdy nemá souvislost s obchody, které banka dělá. "Jednání velice rychle ochladlo," vybavil si včera Jeřábek. Manažer banky na druhou stranu včera u soudu připustil, že o úplatcích nebo penězích pro ODS nepadlo ani slovo.

Případ z podzimu roku 2010 ale nezůstal jen u tohoto setkání. Se svým zážitkem se bankéři svěřili šéfovi fondu životního prostředí Liboru Michálkovi, který se obrátil na ministra Drobila. Když nepochodil, začal si schůzky nahrávat.

Na jednom záznamu Knetig říká Michálkovi, že úplatky potřebuje právě pro Drobila: "Pro toho Pavla, aby měl někdy šanci být prostě premiérem, tak on bez toho, že pro tu stranu mimo jiné i vydělá peníze..." Drobil se pak od svého poradce distancoval, Knetig zase vydal prohlášení, že si vše vymyslel. Michálek si nahrál i Drobila, jak mu radí, co s Knetigovými záznamy udělat. "Buď s tím zajděte na nejbližší policii, nebo to zničte. V opačném případě to zničí vás," radí na nahrávce Drobil a také mu nabízí funkci náměstka na ministerstvu.

Jiné schůzky soud nezajímaly

Státní zástupce Jan Maršálek chtěl, aby se u soudu spojily oba hlavní důkazy: nejen schůzka s bankéřem, ale i pozdější Knetigovy hovory o získávání peněz pro stranu. Soudkyně Šantorová ovšem nahrávky neuznala za důkaz. S vysvětlením, že je Michálek pořídil nezákonně, tedy tajně a bez asistence policie.

Státní zástupce proti tomu v soudní síni marně protestoval. Ostatně měl proč: soudy totiž takové nahrávky běžně berou vážně, dokonce to připouští i judikát Nejvyšší soudu. Například předloni v Brně soudce poslal do vězení starostu Žabovřesk, který si řekl o úplatek za hladké povolení stavby hudebního klubu. Podnikatel Jiří Štopl si jeho vyslance natočil kamerou schovanou v krabici. Nebo místostarosta Kolína Roman Pekárek: nepravomocně dostal v květnu šest let - a hlavním důkazem byla rovněž soukromá nahrávka, na které mluví o 1,5 milionu za prodej městského pozemku.

Podobně se soudkyně Šantorová odmítla zabývat i Drobilovými výroky, že má Michálek záznamy zničit, nebo jít na policii. "Co se dělo při jiných schůzkách, nemůžu řešit," řekla soudkyně. Kauza ani po včerejšku nekončí, protože státní zástupce se okamžitě odvolal.

Kdo je kdo


Martin Knetig

hlavní poradce bývalého ministra životního prostředí

Dříve spolupracovník exministra Pavla Drobila, který z Knetiga udělal svého poradce - podle svědků s velkým vlivem na chod Státního fondu životního prostředí, který spravuje miliardy korun. Knetig podle obžaloby chtěl úplatek pro stranickou pokladnu ODS za to, že si fond do konkrétní banky uloží své volné peníze. Na jedné nahrávce také mluví o tom, že peníze shání pro Drobila a pro stranu.


Libor Michálek

někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí

Tajně si nahrával schůzky s ministrem Drobilem i jeho poradcem Knetigem poté, co se nikdo nechtěl zabývat jeho varováním, že si Knetig zřejmě řekl o úplatek. Stále pracuje na fondu jako finanční expert.


Pavel Drobil

bývalý ministr životního prostředí a místopředseda ODS

Po zveřejnění nahrávek před dvěma lety odstoupil z funkce ministra. Už dříve se Knetiga zřekl s tím, že o jeho aktivitách nic netušil. Také Knetig vzal vše na sebe - prý na nahrávkách lže a žádné peníze pro ODS ze zakázek fondu nechtěl. Drobila také vyšetřovala policie, ale případ už několikrát odložila.


Vladimír Jeřábek

člen představenstva Komerční banky

Před dvěma lety se Jeřábek sešel s Knetigem, který se zajímal o výši úroků, kdyby si Státní fond životního prostředí u banky uložil volné miliardy. Knetig na setkání naznačil, že nabídka není výhodná. A pak se zeptal, jestli banka dává sponzorské dary. Podle obžaloby je to jeden z důkazů, že chtěl úplatek.


To, zda Knetig nabízel úplatek, mohl vědět pouze on a svědek. Z jejich výpovědí to ale nevyplynulo.
Šárka Šantorová - soudkyně

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů