Pátek, 29. března 2024

První dotace na rekonstrukce a stavbu pasivních domů

První dotace na rekonstrukce a stavbu pasivních domů
Česká republika se zařadí mezi vyspělé státy, které si uvědomují finanční a ekologickou zátěž současných energeticky náročných budov. V nejbližší budoucnosti podpoří pomocí evropských fondů výstavbu nízkoenergetických a pasivních domů.

Podle implementačního dokumentu Operačního programu Životní prostředí, zveřejněném koncem června 2007 na stránkách ministerstva, by měli zájemci o dotace na pasivní domy získat v průběhu pěti let prostředky především z opatření 2.2 Úspory energie (na bytové a rodinné domy), 3.2 Realizace úspor energie (nepodnikatelská sféra), 3.3 Environmentálně šetrné systémy vytápění a přípravy teplé vody (pro fyzické osoby) a 7.1 Infrastruktura pro environmentální vzdělávání.

Podmínkou realizace projektů stavebního charakteru je dosažení nízkoenergetického nebo pasivního standardu budovy. Nepodnikatelské subjekty mohou získat dotaci ve výši 10 % na nízkoenergetickou a 15 % na pasivní stavbu. Environmentální vzdělávací centra mohou být financována až do výše 85 % způsobilých výdajů.

Důvod k předčasné radosti však není, protože nic není jisté. MŽP a SFŽP se rozhodly odstartovat Operační program Životní prostředí ještě před oficiálním schválením programového dokumentu ze strany Evropské komise. Důvodem je snaha poskytnout žadatelům dostatek času pro přípravu kvalitních projektů. „Finální schválení Programového dokumentu Evropskou komisí očekáváme v průběhu září", uvedl Martin Bursík.

Kdo se může zatím připravovat pro 1. výzvu, jejíž termín začíná 3. září a končí 26. října 2007, a s jakým projektem? První výzva je určena především pro žadatele z řad nepodnikatelských subjektů jako jsou obce, města a kraje, příspěvkové organizace, obecně prospěšné organizace, občanská sdružení nebo církve. Podporovány jsou především efektivní řešení u obecních budov, ústavů sociální péče, škol, domovů důchodců, mateřských škol, nemocnic apod. Za peníze Evropské unie lze nyní:

  • Realizovat úspory energie prostřednictvím
    • zateplení obvodových stěn budov (obvodových plášťů a střešních konstrukcí, výměna či rekonstrukce otvorových výplní apod.)
    • rekonstrukce otopných soustav
    • pořízení měřící a regulační techniky pro vytápění a chlazení
  • Pořídit zařízení na využití odpadního tepla (rekuperace, výměníky apod.)
  • Rekonstruovat či stavět nová environmentální vzdělávací centra.
  • Nakoupit zařízení využívající obnovitelných zdrojů energie (OZE) pro výrobu tepla
  • Postavit či rekonstruovat centrální a blokové kotelny a lokální zdroje tepla využívajících OZE

Zmíněná výzva se netýká rodinných a obytných domů. A proto soukromým investorům nezbývá než čekat na září 2007 a s nadějí doufat ve schválení celého Implementačního dokumentu OPŽP Evropskou komisí, neboť finančně podporuje rekonstrukci i výstavbu pasivních rodinných domů a bytů.

Opatření v 1. výzvě Operačního programu Životní prostředí týkající se pasivních domů:
3.2 Realizace úspor energie a využití odpadního tepla u nepodnikatelské sféry.
- 3.2.1. Realizace úspor energie.
- 3.2.2. Využívání odpadního tepla.

7.1 Rozvoj infrastruktury pro realizaci environmentálních vzdělávacích programů, poskytování environmentálního poradenství a informací.

Okrajově:
3.1 Výstavba nových zařízení a rekonstrukce stávajících zařízení s cílem zvýšení využívání OZE
3.1.1. Výstavba a rekonstrukce zdrojů tepla.

Zdroj: CENTRUM PASIVNÍHO DOMU
www.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů