Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Londýně se bude tyčit vertikální most s ekologickou farmou

V Londýně se bude tyčit vertikální most s ekologickou farmou

Přes Londýnskou řeku Temži se má zanedlouho klenout nový most, tentokrát vertikální. Ekologický návrh Laurieho Chetwooda obsahuje obytné prostory, kavárny, restaurace i obchodní centrum. Samozřejmostí tohoto architekta je zároveň výjimečná ekologická šetrnost.

Součástí nového mostu má být ekologická farma a trh, z něhož by mohly být loděmi zásobovány další části města čerstvě vypěstovanou zeleninou. Ta poroste na vertikálně rozmístěných ostrůvcích nad vodou.

Energeticky soběstačný

Stavba počítá s energetickou soběstačností, přičemž využívá výhradně obnovitelné zdroje energie. Na jedné z hlavních nosných věží mají být umístěny solární panely napájející městečko pod sebou sluneční energií. Pokud by snad deštivý Londýn obhájil svou pověst věčně zamračeného města, zajistí dostatečný stav energie větrné turbíny.

Most je podpírán dvěma hlavními věžemi.

Návrh efektivně využívá vodní zdroje. Například dešťová voda se sbírá a slouží jako vodní zdroj pro toalety v celém objektu. Vzdušná stavba je přirozeně odvětrávána, ekologickou cestou je zajištěno i chlazení a vytápění.

Zelená oáza v centru velkoměsta zvítězila v soutěži, jíž vyhlásil Královský institut britských architektů. V soutěži se sešla řada zajímavých návrhů, ekologická funkční vize Laurieho Chetwooda však byla zvolena jednohlasně.

Barbora Vaníčková, Novinky

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů