Čtvrtek, 25. dubna 2024

Domy budou myslet zeleně

Jak bude vypadat dům budoucnosti? Bude mít na střeše zeleninovou zahradu nebo jezírko, kde se budou prohánět kapři chovaní na jídlo?

Domy budou myslet zeleně

Nebo ho celý pokryjí solární fólie a bude mít tvar stromu, aby co nejlépe využil energii ze slunečních paprsků? Změní jako chameleon barvu a další vlastnosti svého povrchu, aby co nejlépe reagoval na počasí, slunce nebo déšť, teplo nebo zimu?

Anebo se bude podobat domu, který společnost Microsoft jako experiment postavila na předměstí Las Vegas? Ačkoli je stavba od sklepa až po střechu plná těch nejmodernějších technologií včetně deseti velkoplošných HDTV televizorů nebo špičkového zvukového systému, měsíční účet za elektřinu bude díky pokrytí střech solárními panely a tepelným čerpadlům, která těží ze síly pouštního slunce, nula.

To je ve hvězdách. Jedno je ale jisté. Novou podobu bydlení bude určovat klesající dostupnost energie a s ní úroveň technologií, jimiž se člověk pokusí nahradit uhlí, ropu nebo plyn. Zdroje, které se na Zemi hromadily po miliardy let její existence a které během několika století stačil téměř vyčerpat.

Je jednoduché vinit z toho třeba miliony aut, které spotřebovávají biliony litrů benzinu a vzduch zamořují výfukovými plyny. Na domácnosti se přitom trochu zapomíná. Neprávem. Naše domovy se na celkové spotřebě energie podílejí ze třetiny a tomu odpovídá také množství emisí, které produkují. S rostoucí cenou energií se to samozřejmě projevuje i na rodinných účtech. A především to je důvod, proč je zelený průmysl už dnes tak silným trendem.

Účet za energii: 0 korun

Možná má Microsoft ve své vizi pravdu a my se nebudeme muset vzdát svého elektronického pohodlí. První podmínkou je, že se podaří rozvinout technologie, které by nabídly nezávislost na fosilních zdrojích energie. Druhou je všeobecná vůle energiemi šetřit. "Tak jako jsme si zvykli, že je slušné neházet odpadky na zem, tak jako si zvykáme třídit odpad, teď si budeme zvykat, že plýtvat energií, to se prostě nedělá," říká František Macholda z Centra pro obnovitelné zdroje a úspory energie Ekowatt.

Úspory mají až překvapivě velký potenciál. "Už v roce 1996 vyšla i v českém překladu kniha Faktor čtyři, kde bylo ukázáno, že současný blahobyt lze pořídit i s čtvrtinovou spotřebou přírodních zdrojů. V současnosti dokonce existuje Factor 10 Institute a Klub faktoru 10, které jdou ještě dále," tvrdí Bronislav Bechník z České agentury pro obnovitelé zdroje energie Czech RE Agency.

Co to pro naše domácnosti znamená? Například masivní nárůst počtu pasivních novostaveb. Už za současného stavu technologie se v nich dá žít velmi komfortně, a přitom se spotřebou na vytápění sníženou až o celých devadesát procent. "Pro majitele bytů a domů platí jediné doporučení: zateplit, zateplit, zateplit. A nová výstavba jen v pasivním standardu," poznamenává lakonicky Bronislav Bechník. Experimentální stavby jdou ale ještě dál. Od bydlení s velmi nízkou energetickou bilancí ke zcela energeticky soběstačným, nebo dokonce "plusovým" objektům.

Třeba jako dům Crossway, jenž v anglickém Staplehurstu postavil architekt Richard Hawkes. Inspiroval se obloukovitou konstrukcí, která se v Katalánsku používala už ve 14. století. Ta je pokryta několika tunami zeminy. Zajišťuje dobrou tepelnou izolaci v létě i v zimě, a navíc se na ní dají pěstovat rostliny. Topení a osvětlení zajišťují solární panely. Ve srovnání s běžnou fotovoltaikou jsou zatím unikátním mechanismem, který zabraňuje jejich přehřívání a přebytečné teplo ukládá do zvláštních zásobníků.

Vize se začínají přenášet do praxe i v mnohem větším měřítku. Na Arabském poloostrově pokračují práce na stavbě města Masdar. Už příští rok by se měli první z budoucích padesáti tisíc obyvatel stěhovat do města bez uhlíkových emisí. Do města, kde bude zakázána doprava závislá na spalovacích motorech, energie se v širokém okolí bude vyrábět ze slunce, větru a biomasy a kde se s horkem pouště lidé vypořádají nejen s pomocí speciálních fólií odrážejících sluneční paprsky, kterými pokryjí stěny domů, ale také tradičními postupy této oblasti - třeba budováním úzkých zastíněných uliček bez výškových budov.

Ještě větší projekt ekologického města je plánován v Číně. Pokud se plány na výstavbu Dongtagu vyplní, v roce 2050 bude v deltě řeky Jang-tse žít půl milionu lidí ve městě, které oproti dnešnímu průměru sníží spotřebu energie o více než šedesát procent a celou ji zajistí výrobou z obnovitelných zdrojů. Dokáže recyklovat 90 procent svého odpadu, například rýžové slupky bude spalovat v teplárnách a vznikajícím oxidem uhličitým pak vytopí skleníky, kde se bude pěstovat hlavně zelenina pro místní trh.

Vize jsou to úžasné. Ještě desítky let ale zůstanou na úrovni experimentů. Z hlediska masového rozšíření je tu několik háčků. Především cena a pak stále ještě nedostatečně vyvinuté technologie. Koncept od Microsoftu například přišel na 5 milionů dolarů (zhruba 100 milionů korun), Crossway stál 800 000 liber (asi 24 milionů korun). "Snížit spotřebu na minimum je možné bez nějakých gigantických nákladů, ale překonat ten poslední kousek, od pasivního bydlení k nulovému nebo dokonce plusovému domu, je zatím příliš drahé. Navíc to většinou znamená také zásah do komfortu bydlení," tvrdí František Macholda.

Vzduch ohřívá zeolit

Do energeticky nenáročné budoucnosti se proto posuneme spíše po malých krocích. Šetrnější bude provoz samotného domu, ale třeba i spotřebiče, které budeme využívat. Žádná velká revoluce to v dohledné době nebude, spíš zajímavá vylepšení. Ta budou stále častěji vycházet i z chemických a biologických poznatků. Jakou podobu mohou mít?

Třeba jako u myčky nádobí se zeolitovým regenerátorem, kterou na trh uvedl Siemens. Podstata této inovace je ve způsobu cirkulace vlhkého vzduchu. Prochází přes náplň miniaturních zeolitových kuliček. Když se tento minerál dostane do kontaktu s vodou, silně se zahřívá. Vzduch pro sušení se díky tomu nemusí ohřívat topnými tělesy.

V dlouhodobém výhledu možná chemické objevy některé spotřebiče definitivně vypnou ze zásuvek. Pračku tak třeba vystřídá jednoduchá nádoba. "Do ní se nasype chemický přípravek, který bude ničit jen bakterie a špínu. Látka samotná bude upravena tak, aby ji takové praní nepoškodilo. Anebo se ani prát nebude. Už dnes se chemické vzorce a technologie pro tkaniny vylepšují tak, aby se do nich nevsákl pot nebo nečistoty," říká Michal Tichý ze společnosti Samsung.

Druhým směrem bude aplikace solárních článků na různých spotřebičích. Zejména pokud se jejich efektivita zvýší natolik, aby byly funkční různé solární vařiče nebo vysavače, které už dnes firmy ukazují v konceptech.

Biomasa, voda, ale hlavně Slunce

Jisté je, že rychlý vývoj solárních technologií se v praxi projeví velmi důrazně. A velmi brzy. Nasazení vědeckých týmů a investice, které do tohoto odvětví plynou, jsou obrovské. Potenciální zisky také. A tak místo instalace objemných panelů budeme za pár let fotovoltaickými články nejspíš tapetovat.

"V současnosti sice stále dominují panely složené z článků krystalického křemíku, rychle se ale začínají prosazovat panely tenkovrstvé, které mohou být nanášeny na sklo nebo i na plastovou či kovovou fólii," říká Bronislav Bechník. Výhodou je nižší cena.

Jak velký přínos tyto technologie mají, je zřejmé i z toho, že za vývoj polovodivých polymerů, které to umožňují, byla v roce 2000 udělena Nobelova cena. Pokud se masově rozšíří, mohou solární články pro výrobu elektřiny brzy pokrývat třeba lamely na okenních roletách nebo fasády domů, okna, mobily, notebooky nebo auta. Fotovoltaické buňky budou také součástí asfaltu nebo nátěrových barev. O vytápění se zase postarají fasádní sluneční kolektory - v teplých měsících budou fungovat jako izolace a získané teplo budou moci akumulovat například v hlubokých vrtech, odkud ho budou během zimy odebírat tepelným čerpadlem.

Ovšem vývoj je natolik rychlý, že vsadit na vítěze by se zatím dalo snad jen s pomocí křišťálové koule. "Velké naděje byly například loni vkládány do technologie nanášení funkčních vrstev na ohebné materiály tiskem. Zdálo se, že cíl je blízko. Firma Nanosolar oznámila, že od začátku roku 2009 rozběhne v Německu výrobní linku. Zatím se tak ale nestalo, zdá se, že při zavádění technologie nastaly technické komplikace," říká Bronislav Bechník. Pokud ovšem firma problémy vyřeší, bude mít v ruce cenový a technologický hit.

Ale možná budoucnost získá úplně jinou podobu. Třeba když se vědcům podaří napodobit fotosyntézu. Ve srovnání s listy rostlin, které dokáží využít od 40 až do 90 procent slunečních paprsků, je účinnost fotovoltaických technologií, které směřují do praxe, až směšně malá, už proto, že dokážou využít jen část světelného spektra. Napodobit tento proces se celá léta pokoušejí skupiny vědců po celém světě a poslední výsledky vypadají nadějně.

Chytré sítě a chytré domy

Vedle slunce bude řada domácností využívat také energii získanou z větru, biomasy anebo vody. A stále častěji bude své přebytky také prodávat do distribuční sítě. To bude možné, až začnou pracovat inteligentní rozvodné sítě, takzvané smart grids. Budou se podstatně lišit od dnešních rozvodů, jejichž koncepci před více než stoletím navrhl Nikola Tesla a které počítají s centralizovanou výrobou v elektrárně a s jednosměrným tokem energie od výrobce ke spotřebiteli.

Nové rozvody elektřiny budou inteligentní. Budou se samy kontrolovat a řídit, sledovat chování sítě a reagovat na hrozící přetížení, a tak sníží riziko blackoutů, plošných výpadků proudu. A také budou schopné lépe odebírat energii od menších dodavatelů, tedy především z obnovitelných zdrojů. A to i z tak malých "továren na energii", jakou jsou solární panely instalované na střeše rodinného nebo činžovního domu. Není to žádné velké sci-fi. Město Boulder v americkém Coloradu by mělo být inteligentními rozvody pokryto už v roce 2010. Poslouží jako "testovací králík" pro zavádění této užitečné inovace i v dalších oblastech.

Přesné informace, které budou o síti a jejím momentálním využití k dispozici, také umožní stanovit mnohem sofistikovanější systém tarifů, cena bude záviset na aktuální poptávce. Domácnosti budou moci podle toho třeba zapínat ohřev teplé vody nebo pračku v době, kdy to pro ně bude výhodnější. Podobně jako dnes funguje "noční proud". Stačí nastavit potřebné parametry do systému inteligentního domu.

Chytré systémy tuto informaci dokáží využít stejně snadno jako údaje z teplotních čidel nebo ze změn venkovní teploty, podle nichž budou předvídat nároky na vytápění.

Dnes si s pojmem inteligentní dům většina lidí spojuje buď pokročilejší ovládání videa, televize, hudby a ostatní zábavy, vše v jednom a odkudkoli, nebo řízení kuchyňských spotřebičů, rolet či zahradních světel na dálku. V budoucnosti se stane centrem ovládání celého domu, včetně spotřeby energií. Proč například nezapínat automaticky ohřev vody v době, kdy to bude nejvýhodnější?

Způsob řešení existuje už dnes. "Technologie pro inteligentní domy jsou k dispozici už desítky let. Spíš je otázka, které z možností konečně začneme používat," říká konzultant v oboru inteligentních domů Miroslav Valeš ze společnosti IQdum.cz.

Umělá inteligence zatím lidi děsí

Jak se budou rozšiřovat řady spotřebičů, které budou na pokročilé úrovni řízeny elektronikou, inteligentně spravovaných bude stále více domácností. Už dnes například některé luxusní kuchyňské trouby obsahují počítač se softwarovým vybavením, díky němuž lze do paměti stahovat nové pečicí programy. Nic nebrání tomu, abychom troubu mohli zapnout třeba z práce přes mobil.

Protože bude domácí systém propojen s vnějším světem, stane se naprostou běžnou věcí, že například o poruše pračky se servisní technik dozví ještě dříve než paní domu. Na dálku přístroj otestuje, zjistí, kde je problém, a opravit ho pojede už rovnou s potřebným náhradním dílem. Takové přístroje už jsou na trhu, je jen otázka, zda o ně budou mít lidé zájem.

Budoucnost jako ve sci-fi filmech, které ukazují byty ovládané hlasem, nás ale nejspíš nečeká. Ukazuje se, že jde spíš o slepou uličku. "Spolehlivě funguje spíš v kontrolovaném prostředí, jako je například auto, kde sedíte v pevné vzdálenosti od mikrofonu a vedlejší zvuky jsou předem známé. A teď si představte, že musí systém fungovat, kdekoli v místnosti člověk je, bez ohledu na rušivé vlivy, například rozhovor nebo hudbu zpovzdálí. Aby to na sto procent fungovalo, bylo by to neuvěřitelně drahé a komplikované," tvrdí Miroslav Valeš.

Pokrok nás čeká spíše v oblasti softwaru. Půjde o přiblížení lidem, kteří inteligentní dům používají, o možnosti nastavení podle jejich osobních preferencí. "Třeba na zmáčknutí jediného tlačítka ukázat úplně jiné rozhraní ovládacího panelu pro pána domu nebo pro babičku, která párkrát do roka přijede hlídat děti," vysvětluje tento trend Miroslav Valeš. Proč by se tedy někdy v blízké budoucnosti jediným stiskem nepřizpůsobily i obrazy v digitálních rámech nebo nastavení teploty v pokoji pro hosty tak, aby to babičce vyhovovalo? Vedle lidštější tváře nabídnou systémy i o umělou inteligenci, která bytu umožní učit se z toho, jak jej lidé používají.

"Bude předjímat potřeby lidí. Například se sám naučí, v jakých časech jsou konkrétní místnosti obvykle používány, a bude v předstihu řídit topení a klimatizaci," objasňuje Miroslav Valeš. Ale možná to bude jen další slepá ulička a lidé nebudou mít dobrý pocit z toho, že se v jejich domě dějí věci, o nichž dopředu neví. Možná to bude jedna z hranic digitálního světa, které člověk nepřestoupí.

AUTOR: RADKA HRDINOVÁ

Místo praní v pračce budeme možná na oděv sypat speciální chemický přípravek. Postup pro výrobu energie si nejspíš vypůjčíme od rostlin s jejich fotosyntézou. Perspektiv je řada. Investice do zelených technologií rostou raketovou rychlostí a před námi jsou zajímavé časy.

Jak šetřit emisemi

Kolik stojí životní styl průměrného Evropana? Záleží na zvolené měně. Z hlediska globálního oteplování to jsou například ročně zhruba čtyři tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Omezit alespoň o trochu jeho množství přitom nijak zvlášť nebolí. Jak na to? Naordinujte si speciální dietu. Kolik emisí oxidu uhličitého ušetříte? Jeden bod rovná se 100 gramů CO2, úspora je počítaná buď za konkrétní akci, nebo za rok.

Lehká dieta

Méně vody ve varné konvici. Vařte jí jen tolik, kolik skutečně potřebujete. Ideální je konvice, do které dobře uvidíte. 8 bodů (pět šálků za den)

Každá recyklovaná plastová láhev.

1 bod

Každá recyklovaná hliníková plechovka. 2 body

Vypínejte stand-by režim. Tvoří až osm procent celkové spotřeby energie v domácnosti. Za vyjmutí nabíječky na mobil stabilně zapojené do sítě máte 6 bodů, za vypnutí sterea 5 bodů, DVD 3,4 bodu, televizoru 15 bodů, zesilovače 3 body. 32,4 bodu

Omezte sprchu na tři minuty. Ohřívání vody stojí emise CO2. Zkraťte dobu strávenou pod sprchou, při rychlém sprchování se spotřebuje 30 litrů teplé vody místo 77 litrů nutných k naplnění vany. Neplatí to ale pro nešetrné sprchové hlavice, u nich je spotřeba vody stejná.

77 bodů

Naplánujte společné jízdy do práce. Jezdíte-li do práce autem, domluvte se se sousedy a každý týden alespoň jednou cestujte v jednom autě. Ušetříte emise a navíc nebudete tolik přispívat ke každodenní dopravní zácpě.

10 bodů za každou osobu v autě

Týden neluxujte. Chybět to bude jen úzkostlivě pořádným osobám. 16 bodů

Používejte mikrovlnku místo klasické trouby alespoň třikrát týdně. Čtyři minuty v mikrovlnce vytvoří jen 22 gramů emisí oproti 385 gramům, které vzniknou při ohřívání jídla v troubě. 15 bodů

Volte vhodnou velikost plotýnky. U starších varných desek dbejte na to, aby velikost nádoby odpovídala plotýnce. Příliš malá nádoba, a 40 procent energie zmizí ve vzduchu. 14 bodů


Odtučňovací kúra

Nakupujte týden bez auta. Pro dopravu do místního obchodu nebo na trh použijte kolo, veřejnou dopravu nebo jděte pěšky. 200 bodů

Recyklujte biologický odpad. Nekrmte zbytečně skládky, třetina obsahu popelnic je biologického původu a dá se kompostovat ve speciálních nádobách. Některé kompostéry jsou určeny i pro provoz v bytě. 443 bodů

Zateplete střechu. Průměrný dům s dobrou izolací v podkroví ušetří oproti neizolovanému asi 9,5 kg emisí CO2 za týden. 800 bodů

Nastavte teplotu ohřevu vody v kotli maximálně na 60 stupňů. 600 bodů

Na sedm dní v měsíci odstavte auto.

583 bodů (auto s benzinovým motorem), 469 (diesel), 415 (hybrid)

Ztlumte topení o jeden stupeň Celsia. Ušetříte ročně 240 kilogramů emisí, ekvivalent množství, které za tu dobu absorbují tři stromy. 1600 bodů

Vyměňte starou sprchovou hlavici za novou, s omezením průtoku vody.

1292 bodů

Perte ve vlažné vodě. Během odtučňovací kůry jsou povoleny dvě praní týdně, nejlépe při teplotě 30 stupňů Celsia. 1756 bodů

Instalujte fotovoltaický systém, který ušetří 750 kWh odběru ze sítě.

2400 bodů

Nastěhujte si domů spolubydlícího. Kdo bydlí sám, spotřebuje podstatně více energie na osobu. 2000 bodů

Vyměňte šest nejpoužívanějších žárovek v bytě za úsporné zářivky. Produkují o 60 až 70 procent méně CO2 než žárovková klasika. 3120 bodů

Nakupujte jen místní sezonní ovoce a zeleninu. Potraviny za námi cestují tisíce a tisíce kilometrů. Po celý rok tak přispívají k emisím uhlíku. 4800 bodů

Luxusní zboží

S takovou dietou se dá žít. Jestli jste ušetřili emisí CO2 dostatek, možná se vám teď bude chtít trochu utrácet. Jak velkou stopu po sobě necháte?

Jedno posekání trávníku + 12 bodů

Jedna rozsvícená žárovka navíc (za 10 hodin) + 14 bodů

Vypití dvou lahví vína dovezeného z Nového Zélandu + 36 bodů

Cesta vlakem z Prahy do Paříže

+ 180 bodů

Cesta letadlem z Prahy do Paříze

+ 1760 bodů

Zdroj: The Observer


IQ tipy pro inovaci domácího vybavení

Zajímavé výrobky, které ušetří - energii i životní prostředí.

Varná konvice Rowenta Prelude

Je to drobnost, ale důležitá. Varná konvice má velký příkon energie, a tak dobrý přehled o tom, kolik vody se v ní právě ohřívá, má smysl. Třeba jako u tohoto modelu.

Cena: 1250 Kč

Sušička Electrolux EDH97950W

Zatímco u jiných spotřebičů je už energetická třída A standard, u sušiček je to stále ještě céčko. Díky nové technologii tepelného čerpadla to u tohoto modelu neplatí. Teplo se v uzavřeném obvodu neztrácí a navíc si sušička vystačí s teplotou přibližně o 25 stupňů nižší, než je obvyklé.

Cena: 23 100 Kč

Pračka Samsung WF8602SFV

Na trhu se objevují pračky s bubny nové konstrukce. Perou šetrněji - k prádlu i k přírodě. Účinnější praní v diamantovém bubnu této pračky od Samsungu mimo jiné znamená, že je třeba o něco méně pracího prášku i energie k dosažení optimálního výsledku. Další inovací je keramické topné těleso. Neusazuje se na něm tolik vodního kamene, a tak vydrží v provozu podstatně déle než kovové.

Cena: 11 400 Kč

Solární lampa Sunnan kombinuje solární buňky s úspornými světelnými LED diodami. Dobytí baterie trvá 9 hodin při slunečném počasí a až dvanáct hodin při oblačnosti. Při plném nabití vydrží svítit zhruba čtyři hodiny. V současnosti Ikea za každou prodanou lampu Sunnan věnuje další jednomu dítěti z oblasti, kde není k dispozici elektrická energie.

Cena: 499 Kč

Sekačka Automower Solar Hybrid

Jako dodatečný zdroj energie používá tato luxusní automatická sekačka solární panel. Za denního světla tak prodlužuje životnost baterií, které se jinak napájejí ze sítě. Zvládá terén až do sklonu 35 stupňů a počítá s pravidelným sekáním. Troufne si jen na nízký trávník, drobné kousky trávy ponechává na místě jako vhodné hnojivo.

Cena: 71 990 Kč

Automatický kompostér Naturemill

Je vhodný pro instalaci venku i v bytě, například do kuchyňské skříňky. Denně pojme až 1,8 kilogramu bioodpadu včetně masa a živočišných zbytků. Zpracovaný odpad lze použít jako hnojivo.

Cena: 10 990 Kč (www.ekodomov.cz)

Vysavač Miele S 4210 EcoLine

Zavedení štítků u této kategorie přístrojů pro domácnost se blíží (přijde v roce 2011), a výrobci se na něj připravují vývojem vysavačů, které jsou výkonné, komfortní a přitom si vystačí s o poznání menším příkonem. V tomto konkrétním případě je to 1600 W.

Cena: 5990 Kč

Myčka Siemens SN 26T552

K ohřevu vody pro sušení používá zeolit. Miniaturní kuličky tohoto minerálu jsou uloženy v zásobníku, kde přes ně prochází pára. Při kontaktu s vodou se zeolit silně zahřívá, takže není třeba ohřívat vzduch pomocí klasických topných těles.

Cena: 28 700 Kč

ZDROJ: Boutique

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů