Pátek, 29. března 2024

Vzniká unikátní projekt: první bezodpadové město světa

V srdci pouště Spojených arabských emirátů vzniká výjimečné město třetího tisíciletí Masdar City, které se zcela obejde bez fosilních paliv. Bude fungovat na technologiích obnovitelných zdrojů.

Vzniká unikátní projekt: první bezodpadové město světa
Masdar City je momentálně v první fázi výstavby. Nachází se přibližně 30 kilometrů z centra Abú Dhabí (Spojené arabské emiráty). Město se má zcela spolehnout na obnovitelné zdroje energie a udržitelnou CO2 neutrální a bezodpadovou ekologii. Pro jeho výjimečnost se zde rozhodla zřídit svou centrálu i Mezinárodní agentura pro obnovitelné zdroje energie (IRENA).

Město se bude rozkládat na 6 km˛ a stane se domovem pro 45 až 50 tisíc obyvatel a pro 1 500 obchodů, které budou primárně komerční a budou vybaveny manufakturně se zaměřením na ekologické produkty. Uplatnění zde najde více než 60 tisíc dělníků. Bude zde také postavena univerzita, the Masdar Institute of Science and Technology (MIST), podporovaná the Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Město budoucnosti

Podle předsedy společnosti Masdar, která projekt realizuje, je cílem města stát se základnou znalostí, inovací a zdrojem energie tak, aby si Abú Dhabí udrželo pozici světového energetického lídra. Tím se zavazuje k optimálnímu používání přírodních a lidských zdrojů. Abú Dhabí se má rozvinout do globálního centra excellence pro obnovitelné zdroje, jejich výzkum, vývoj a inovace. Dlouhodobou vizí města třetího tisíciletí je vytvoření ekonomiky, která nebude odkázána na fosilní paliva.

Masdar City bude využívat různé obnovitelné zdroje energie. Mezi prvními projekty výstavby se počítá s 40 až 60 megawattovou solární elektrárnou, která bude dodávat energii ostatním stavitelským aktivitám. Doplňkové fotovoltarické moduly budou umístěny na střechách k zásobování dodatečné solární elektrárny až do výkonu 130 MW. Na okraji města se počítá s výstavbou větrných farem schopných produkovat až 20 MW. Masdar plánuje zbudovat největší vodní elektrárnu světa.

Hlavní cíle projektu:
  • 100 procent obnovitelné energie,
  • nulové emise uhlíku,
  • bezodpadové město,
  • vytvoření Masdarského institutu vědy a technologie,
  • světově nejzelenější komerční budovy,
  • centrum excellence v udržitelných technologiích,
  • světový příklad udržitelného výzkumu a vývoje v praxi,
  • partnerství excellence.
Synergie, mobilita, energie a kvalita života jsou jádrem všech stanovených cílů. K jejich dosažení použije firma Masdar principů, jako jsou jednotné světové životní principy, napodobení tradičního designu arabských měst, realizace nejvyšší možné účinnosti, zlepšení kvality života ve městě (bez aut, bezpečí atd.) a maximalizace výhod z trvale udržitelných technologií také díky integrovanému plánování. Trvalá udržitelnost je rovnováhou mezi třemi hlavními komponenty: životním prostředím, společností a ekonomií.

Zde je vloženo video. Provede vás virtuální prohlídkou celého Masdar City. Můžete si všimnout, jak bude vypadat a fungovat PRT nebo Masdarská okrajová zeď.

Bez emisí a s vodním managementem

Tradiční město stejné velikosti a hustoty jako Masdar City vypouští okolo 1,1 milionu tun CO2 za rok. Energetická účinnost řešení budov, obnovitelné energie, recyklovatelný odpad a doprava bez fosilních paliv zajišťují v městě budoucnosti uhlíkovou neutrálnost.

Účelné navržení a nainstalování infrastruktury v Masdaru bude maximalizovat použití místních vodních zdrojů. Maximální využití recyklované vody stejně jako očištění a opětovné použití dešťové vody zajistí 100% využívání biologických pevných látek pro energii nebo uhlíkové sekvestrace. Solárně poháněná odsolovací továrna bude využívána k zásobování města vodou, plánovaná spotřeba vody je uváděna o 60 % nižší než u podobně velké aglomerace. Přibližně 80 % použité vody bude opakovaně recyklováno.

Kombinovaný dopravní systém

Automobily budou uvnitř města zakázány. Doprava bude zajišťována veřejnou dopravou a revolučním systémem PRT (personal rapid transit systems) se silničním a železničním spojením k ostatním částem města i periferie. Absence motorových vozidel společně s Masdarskou okrajovou zdí, která je navržena k zadržení horkých pouštních větrů, dovoluje úzkým a zastíněným uličkám rozptýlit studenější vánek napříč městem.

Základní úkoly PRT:
  1. efektivně přepravovat lidi, zboží i dodávky,
  2. sbírat pevný odpad,
  3. systém bude situovaný ve více úrovních a bezbariérový
  4. budoucí doprava a regionální spojení přepravního systému zahrnují metro, meziměstskou železnici, snadný přístup k letištní a autobusové síti.

Kdo za vším stojí?

Masdar je společnost, která se soustředí na obnovitelnou energii se sídlem v Abú Dhabí. Vyvíjí nízko­­emisní řešení pro trvale udržitelnou budoucnost. Masdar se angažuje v oblasti udržitelných energetických technologiích, mimo jiné zakládá přední vzdělávací a výzkumné instituce, financuje udržitelné technologie a prostřednictvím projektu Masdar City staví první CO2 neutrální město na světě.

Jako centrum výzkumu "čistých" technologií a vývoje technologických inovací přitahuje lídry trhu i špičkové vědce. Masdar spolupracuje s předními společnostmi, investory a vzdělávacími institucemi se společným cílem vyvinout a využít špičkové technologie, systémy a udržitelná řešení v Masdar City, Abú Dhabí a v oblasti Golfu.

Projektu se účastní i největší chemická společnost na světě BASF, která svým rozsáhlým portfoliem inovativních řešení pro udržitelné a energeticky úsporné stavebnictví v Masdar City přispěje výraznou měrou ke snížení spotřeby energie. "BASF je pro společnost Masdar i pro vývoj města Masdar City neocenitelným partnerem," uvedl sultán Al Jaber, CEO Masdaru. "Naším nejvyšším cílem je maximálně využít při rozvoji města materiály, které přispějí k trvalé udržitelnosti. Expertíza BASF nás k tomuto cílu posouvá o krok blíže," dodal Al Jaber. Společnost má své zastoupení i v České republice.

Zdroje:

www.inovace.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů