Čtvrtek, 28. března 2024

Moderní bydlení a úspory energie

V České republice stoupá počet novostaveb, které spotřebují na vytápění jen minimum energie.

Moderní bydlení a úspory energie

Pojmy "nízkoenergetický" a "pasivní" dům už pro nás nejsou novinkou.

V nízkoenergetickém domě lze ušetřit přes 50 % energie na vytápění, v pasivním až 90 %. Podle přesnější definice mají pasivní domy roční měrnou spotřebu tepla na vytápění do 15 kWh/m2 vytápěné plochy, nízkoenergetické do 50 kWh/m2. Pro srovnání si uveďme, že současné běžné novostavby mají měrnou spotřebu tepla 100 kWh, starší domy včetně panelových až 200 kWh!

Od 1. ledna 2009 platí v České republice povinnost zpracovávat takzvaný průkaz energetické náročnosti budovy (zkratka PENB) pro každý nový objekt a pro rekonstrukci staveb s podlahovou plochou přes 1000 m2. Aktuální je nyní program Státního fondu životního prostředí Zelená úsporám.

Tepelně technické vlastnosti izolačního pláště (obálky budovy) jsou zcela zásadní. Přitom také velmi záleží na zvládnutí takzvaných tepelných mostů - choulostivých míst, kudy snadno uniká teplo, což bývají rámy oken a dveří, připojení balkonů a podobně. Pokud jsou tepelné mosty dokonale vyřešeny, může mít i pasivní dům balkony, terasy nebo členitější fasádu.

Okna propouštějí do domu světlo, ale zároveň jsou oproti zdem daleko propustnější pro teplo, často tedy bývají "nejslabším článkem" obálky budovy.

IZOLAČNÍ EFEKTY OKEN

Na izolačních efektech se podílí jak rám okna, tak i sklo. V našich podmínkách se už nikdy nepoužívá jediná vrstva skla, na trhu najdete nejčastěji dvojskla, případně trojskla, a skla kombinovaná s fólií. V nabídce dvojskel drtivě převažuje zasklení široké 24 mm se sklem o šířce 4 mm. V současnosti je však stále rozšířenější trojsklo v šířce 36 mm a při standardu pasivního fokusu se musí zvolit zasklívací drážka o šířce 44 mm (opět se sklem silným 4 mm).

Pozornost zasluhují rámy oken - z jakých profilů jsou vyrobeny a jaký mají počet vnitřních komor. Donedávna se vyráběla okna tříkomorová, dnes se za nejnižší standard pokládají pětikomorová, ale na trhu se objevují stále nové a lepší typy. Vždycky neplatí, že čím víc komor, tím lépe, záleží totiž také na tom, jak je celý profil konstruovaný, jak silné má stěny a přepážky komor nebo jaké používá těsnění. Příliš zvýšený počet komor může vést ke zvětšení běžné šířky okna na nestandardní, ze sedmi až osmi centimetrů na deset až jedenáct, což může ztěžovat a prodražovat instalaci oken a také zhoršovat jejich vzhled po estetické stránce.

SOUČINITEL PROSTUPNOSTI TEPLA

Z technických parametrů je třeba u oken věnovat zvláštní pozornost takzvanému součiniteli (koeficientu) prostupnosti tepla (U), což je číslo udávající, kolik tepelné energie ve wattech předá jeden metr čtvereční materiálu za hodinu, pokud teplotní rozdíl mezi teplou a studenou stranou činí 1 kelvin. U nových oken nesmí koeficient prostupnosti tepla celým oknem Uw přesáhnout 1,7 W/(m2.K). Toho se dá dosáhnout poměrně snadno, stačí si pořídit alespoň pětikomorová plastová okna s běžně používaným dvojitým zasklením.

Výrazně příznivějších hodnot však dociluje například špičkový systém Inoutic Prestige od společnosti Deceuninck, který má koeficient prostupu tepla okenním rámem Uf s hodnotou pouze 1,0 W/m2.K. Tepelná prostupnost celým oknem, při použití jakéhokoliv křídla z řady Inoutic Prestige (bez vypěněných komor) a trojitého typu zasklení oken (s tepelnou prostupností Ug = 0,5 W/m2.K), dosahuje Uw = 0,76 W/m2.K, a splňuje tím požadavky a normy pro energeticky pasivní domy.


Splnění podmínek k udělení dotace

Šestikomorový okenní systém Inoutic Prestige se stavební hloubkou 76 mm je zhotoven ze stabilizovaného, tvrdého PVC a v provedení se středovým těsněním jde o profil pro opravdu náročné zákazníky. Nabízejí se tři varianty tvaru křídla a speciální varianta pro pasivní domy. Okenní rám Inoutic Prestige ve variantě pro pasivní domy má stavební hloubku 96 milimetrů a koeficient tepelné prostupnosti celým oknem Uw u tohoto rámu v kombinaci s běžným křídlem Prestige s trojitým zasklením činí pouhých 0,76 W/m2.K.

Velmi dobré tepelně izolační vlastnosti mají i rámy systému Zendow+ (hodnota prostupnosti tepla okenním rámem Uf je pouhých 1,18 W/m2.K. Tato okna se ideálně hodí pro větší zateplovací projekty, například pro výměny oken u panelových domů. Jejich hlavní předností je pak splnění dalších požadavků normy ČSN 730540-2 Tepelná ochrana budov, jakými jsou např. povrchové teploty okna.

Okna vyrobená z profilového systému Inoutic Prestige a Zendow + splňují podmínky pro získání dotací ze státního programu Zelená úsporám

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů