Pátek, 29. března 2024

Úspora energie ve veřejných budovách díky technologiím 3M

Úspora energie ve veřejných budovách díky technologiím 3M

Společnost 3M umožňuje svými vyspělými technologiemi dosahovat úspor za energii ve veřejných budovách. Okenní fólie s patentovanou technologií 3M zajistí požadované úspory energie za klimatizaci, která představuje významný podíl v nákladech na provoz administrativních a veřejných budov a přispívá k znečišťování životního prostředí.

Společnost 3M je tradičním výrobcem technologií, které se uplatní na dynamicky se rozvíjejícím trhu řízení spotřeby energie. Snižování energetické náročnosti veřejných budov je přitom jedním z kroků, jak přispět k omezení dopadů terciálního sektoru na životní prostředí.

V roce 1966 obdržela společnost 3M vůbec první patent na okenní fólie a od té doby je po čtyři desetiletí globálním lídrem v těchto technologiích. Dnes nabízí společnost 3M ve své divizi Obnovitelných zdrojů široké portfolio okenních fólií obsahující solární, bezpečnostní i dekorativní fólie pro automobilový průmysl, kancelářské budovy i soukromé bydlení.

Za zmínku stojí vůbec první průzračné okenní fólie neobsahující kovy. Fólie Prestige využívají zcela novou, společností 3M patentovanou nanotechnologii optického filmu, který zadrží infračervené teplo a škodlivé UV paprsky, avšak propustí záplavu viditelného světla. Výrazně snižují intenzitu tepla a ultrafialového záření pronikajícího do budovy. Teplo ze světla dokáží snížit až o plných 66%, což má za následek menší nápor na klimatizaci a nižší náklady za energii.
Tento typ solárních folií byl například instalován na okenních plochách archivu kanceláře presidenta republiky na Pražském Hradě. Fólie 3M Prestige byly pro tuto aplikaci vybrány právě pro svou vysokou schopnost snížit přehřívání interiéru a přitom rušivě nezměnit vizuální vzhled památkově chráněné budovy. Fólie 3M Prestige jsou díky své vysoké čirosti schváleny pro použití v památkově chráněných zónách hlavního města Prahy, což umožnilo instalovat je i na řadu dalších veřejných budov v centru Prahy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů