Čtvrtek, 28. března 2024

Cape Schanck House - dům v drsné přírodě

Cape Schanck House - dům v drsné přírodě

Cape Schnck House je umístěn na poloostrově Mornington ve Viktorii v Austrálii.

Leží v oblasti, která je součástí Victoriiných parků, které jsou oblíbeným cílem turistů a výletníků. Krajina v Cape Schank se vyznačuje travou porostlými dunami a skalisky.

Architektonická kancelář Jackson Clement Burrow se pokusila splnit přání investorů, vytvořit ze starého rozpadajícího se domu opět rezidenci, která by dokázala odolávat drsným klimatickým podmínkám.

Zvolená strategie předpokládala nahrazení rozpadající se budovy novým domem, který bude vhodně zaintegrován do okolního prostředí.

Vznikla tedy budova s plochou střechou. Zvoleny byly robustní materiály, které odolávají nepřízni počasí. Klima na australském jižním pobřeží lze označit jako drsné.

sustainable_cape_schank_house

Dům byl řešen jako převislý, ležící na jedné vnitrozemské duně, která vyčnívá nad okolní stromy a keře. Zvláště podařená je severozápadní orientace domu. První poschodí se táhne jako protáhlý balkón a umožňuje majitelům nádherný výhled do okolní krajiny.

cape-schanck-house-4

Pokud se člověk blíží k domu, vítá ho masivní betonová zeď, za kterou se skrývá přízemí. K němu jsou jakoby přilepena další spodní podlaží.

cape-schanck-house-3

Architektům se podařilo na přání investorů vytvořit obytné prostory pro majitele a jejich potomky, které zachovávají ráz krajiny. Tím si stavba vydobyla status odlehlého a do přírody krásně začleněného moderního domu.

Zdroj: www.avangado.de

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů