Pátek, 29. března 2024

Zima uprostřed zeleně

O zimní zahradě se říká, že je rozmarem boháčů a nadějí ekologických nadšenců.

Zima uprostřed zeleně

Může mít totiž dvě různé podoby a plnit dvě odlišné funkce. Bohatí se nejspíš rozhodnou pro celoročně obyvatelný prostor a rezignují tak na případné energetické zisky, ekologicky nebo spořivě smýšlející majitelé domu se budou snažit s její pomocí šetřit přírodu, případně finance.

Co je v domě, to je pro mě

U zimní zahrady je především potřeba si rozmyslet, k jakému účelu ji budete používat. Jestliže se má stát obytným prostorem, pak ji není třeba oddělovat od zbytku domu. Pokud jde o zasklení zimních zahrad začleněných do domu, platí, že méně je více. Doporučuje se zasklení svislých ploch, ale i tak je žádoucí, aby vysoko stojící letní slunce dopadalo na nezasklenou střechu a místnost se nepřehřívala.

Na druhou stranu v zimě by měly paprsky pronikat co nejhlouběji do prostoru. Řešením tohoto rébusu může být střecha s prosklenou částí směrem k okapu. Jestliže však chcete v zimní zahradě alespoň tu a tam rozjímat při pohledu na modrou oblohu, je potřeba zvolit některý (vnější či vnitřní) ze systémů zastínění.

Slunce si v zimní zahradě nejlépe užijete, pokud ji postavíte na jižní nebo jihozápadní straně domu. Nejméně vhodná je orientace na východ, protože slunce má v dopoledních hodinách, kdy zahradu nejvíc osvětluje, ještě malou sílu. Zimní zahrada obrácená na sever může dobře posloužit třeba jako pracovna, ale vzhledem k tomu, že na ni bude dopadat méně paprsků, je výhodnější z domu vyčnívající varianta.

Dá se ušetřit?

Zimní zaharada skutečně může přinést úspory na vytápění, musí mít však určité parametry. Především je potřeba ji oddělit od zbytku domu a využívat pouze přechodně, protože místnost se nevytápí. Květinám, pokud to nejsou druhy, které normálně vegetují na rovníku, nižší teploty přes zimu neuškodí. Pokud je tato zimní zahrada z dostatečně izolujícího materiálu, může sloužit jako tzv. energetický nárazník, takže zima nebude tak snadno pronikat dovnitř a teplo zase ven. Neměla by být ale příliš hluboká, spíš široká a vysoká.

Ještě přísnější konstrukční řešení vyžaduje zimní zahrada, která má sloužit jako kolektor teplého vzduchu. Musí směřovat na jih, měla by mít strmě zkosené zasklené plochy a rozpínat se přes dvě patra. Jedině tak se za příznivého počasí dosáhne požadované cirkulace tepla, kdy stoupá ohřátý vzduch okny či dveřmi do místností ve druhém patře a odtud zase do přízemí.

Vzdušné zákony

Ať už plánujete zimní zahradu začleněnou do domu, nebo jako oddělený prostor, vždy v ní musí dobře fungovat odvětrávání, aby se za parných letních dní nepřehřívala. Vzduch v místnosti se bez problémů vyměňuje a teplý vzduch stoupá přirozeně vzhůru, pokud je k dispozici dostatečný výškový rozdíl. To znamená umístit otvory pro přívod vzduchu co nejníž a otvory pro jeho odvádění co nejvýš. Zároveň musí být horní otvor větší, proto se ohřátý vzduch odvádí střešními okny. Důležité je také zkosení střechy, protože malý sklon zabraňuje vztlaku.

Větrání mohou zajišťovat výklopné ventilačky nebo i posuvná okna. Otevírat je můžete ručně i pomocí automatiky a čidla citlivého na teplotu. Šikovné, když jste zrovna na dovolené.

Pokud si s myšlenkou zimní zahrady pohráváte, vždy zvažte, zda okolní podmínky (zástavba, terén) umožní uskutečnit zahradu s požadovanou orientací, velikostí nebo sklonem střechy. Všechny kompromisy, které budete muset při realizaci udělat, nepříznivě ovlivní klimatické podmínky v zahradě a vynutí si použití pomocných technických zařízení, jako jsou ventilátory nebo topení.

V příštím čísle
Jaké květiny pěstovat v zimní zahradě? propojení

Q&A
Miloš Král
architekt zahrad

Je možné si vybudovat zimní zahradu vlastními silami?

Menší, jednoduchou zimní zahradu si můžete vybudovat sami ze stavebnicových kompletů, které lze přizpůsobit konkrétním podmínkám. Kladou se na betanovou terasu, která bývá součástí stavby, ale předtím je potřeba ověřit její nosnost. To platí zejména v případě, že si chcete zimní zahradu vybudovat na terase v patře. Sestavování jednotlivých dílů vyžaduje nejméně dva lidi a počítejte, že vám zabere asi tři dny dle náročnosti zahrady.

Jaké nároky má zimní zahrada na pěstování exotických rostlin?

Pokud chcete v zimní zahradě pěstovat teplomilné rostliny, nesmí její teplota dlouhodobě klesnout pod deset stupňů. Tyto rostliny také vyžadují stálé klimatické i světelné podmínky. Vlhkost stačí udržovat vydatnou zálivkou, teplotu v zimě pomocí vytápění. V trvale teplém skleníku se daří, například papyrusu nebo rychle rostoucímu banánovníku, ale i orchidejím. Důležité je také dostatečné zastínění, protože tropické rostliny jsou zvyklé na stín pralesa.

Listopad
Co se děje v zahradě
Ze stromů opadává poslední listí, někde možná ještě kvetou chryzantémy.

trvalky do země
Je poslední možnost sázet dvouletky, především macešky, pomněnky či sedmikrásky. Trvalky na záhonech se musí seříznout těsně nad zemí.

obraŤte půdu
Na zeleninových záhonech je potřeba těžké slité půdy nahrubo obrátit rýčem, zvlášť u nově založené zahrady. Díky tomu může mráz roztrhat hroudy zeminy.

sázejte listnáče
Dokud nezmrzne půda, sázejte listnaté dřeviny, ať už volně rostoucí keře nebo živé ploty z ptačího zobu či habru. Ke kořenům přijde kompost a podpěrný kůl.

chraňte mobilní zeleň
Rostliny v nádobách postavte ke stěně domu nebo pod přístřešek, a až uhodí mrazy, přeneste je do chladné světlé místnosti, nejlépe zimní zahrady.
pečujte o stromy
Pro ovocné stromy je listopad nejlepší doba k výsadbě. Pod nimi i pod keři bobulovin rycími vidlemi zlehka nakypřete půdu a odstraňte plevel. Nepoužívejte však rýč, abyste nepoškodili jemné kořínky. Jehličnany před zimou vydatně zalijte.

Zimní zahrada umožňuje propojení civilizace s přírodou, výlet v lenošce do exotické džungle nebo pohodlný spánek uprostřed krupobití.

ATELIÉR
Celoročně obyvatelná zimní zahrada se skvěle hodí pro tvůrčí činnost.

DO PODLAHY NE
Podlahové vytápění není v zimních zahradách výhodné, protože jeho účinnost snižují rostliny v květináčích, kterým navíc přímé ohřívání neprospívá.

OBČAS, NEBO STÁLE
Při plánování zimní zahrady je třeba si rozmyslet, zda bude součástí obytného prostoru, nebo poslouží hlavně jako přezimoviště rostlin, kde lze posedět jen občas.

AUTOR: Tereza Hromádková

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů