Pátek, 19. dubna 2024

Nová kniha odpovídá na otázky jak správně rekonstruovat dům na nízkoenergetický standard

Nová kniha odpovídá na otázky jak správně rekonstruovat dům na nízkoenergetický standard

Občanské sdružení ENVIC vydalo novou knihu Rekonstrukce domu na nízkoenergetický standard - praktická řešení. Kniha obsahuje modelové příklady řešení zateplení, výměny oken, vytápění a větrání. Příklady odpovídají českým normám a jsou využitelné i pro žadatele o dotaci z programu Zelená úsporám.

Kniha odpovídá na zásadní otázky rekonstrukce domu
Kniha je výborným pomocníkem pro všechny majitele domů (zejména rodinných, ale i bytových), kteří plánují rekonstrukci domu a zároveň chtějí významně snížit spotřebu energií v domě, ušetřit finance na provoz domu a současně chránit životní prostředí.
"Čtenáři v ní najdou odpovědi na otázky přímo související s rekonstrukcí domu -- jaké použít materiály, jak kvalitně zateplit, čím dům vytápět a navíc velmi praktický orientační ceník výrobků, technologií a paliv", shrnuje jeden z autorů Václav Šváb z o.s. ENVIC. Kniha je zpracována velmi přehledně a obsahuje mnoho názorných obrázků zachycujících například skladbu stěn, fotografie a popis konkrétních izolačních materiálů apod.

Autoři knihy vycházeli při jejím zpracování i ze zkušeností s environmentálním poradenstvím v oblasti úspor energie, pasivních a nízkoenergetických staveb, které o.s. ENVIC poskytuje. Často kladené dotazy klienty Environmentálního informačního ! v Plzni, týkající se rekonstrukce domu (úspor energie, způsobů vytápění) jsou tak v této publikaci zodpovězeny.

Kniha obsahuje tyto hlavní části:
Materiály využívané při rekonstrukcích - seznam většiny tepelně-izolačních materiálů (přírodních i umělých) s fotografiemi a hlavními tepelně-izolačními parametry.

Rekonstrukce domu - vysvětlení ztrát tepla v domě, šíření a působení tepla a vodní páry v domě a vysvětlení způsobů omezení úniků tepla z domu a ochrany konstrukcí domu před vlhkostí.
Následují modelové příklady zateplení stěn (kontaktní zateplení, provětrávané zateplení - provětrávaná fasáda), šikmých střech, plochých střech, stropů a podlahy. Všechny příklady byly posouzeny tepelně-technickými výpočty a odpovídají českým normám. Součinitel prostupu tepla modelových řešení odpovídá hodnotám doporučeným normou ČSN 73 0540. Provětrávané fasády a šikmé střechy jsou navrženy bez kondenzace vodní páry v konstrukci. U ostatních příkladů množství zkondenzované ! vodní páry je v souladu s požadavky normy ČSN 73 0540.

Tech! nická za řízení budov (TZB) - příklady zdrojů tepla využívaných v nízkoenergetických domech a šetrných k životnímu prostředí (kotle na dřevo a pelety, kotle na plyn, tepelná čerpadla, solární kolektory, krby). U všech zdrojů tepla je fotografie nebo schéma funkce.
Následují modelové příklady řešení vytápění a přípravy teplé vody. Jsou uvedeny hlavní způsoby kombinovaného vytápění a přípravy teplé vody, odděleného vytápění a přípravy TV, použití akumulačních nádrží a použití solárních kolektorů.

Kde je možné knihu zakoupit?
Publikace je brožovaná (56 stran) a je vytištěna na recyklovanám papíru. Cena knihy je 100 Kč (včetně DPH) + poštovné a balné. Publikaci je možné objednat e-mailem (ic.plzen@envic.cz) nebo zakoupit osobně -- ENVIC, o.s. -- Prešovská 8, Plzeň. Vydání knihy bylo finančně podpořeno ze Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2009 - část A -- Program EFEKT.

Ukázky z knihy najdete na www.envic-sdruzeni.! cz.

Kontaktní osoba: Tomáš Popp
Telefon: 739 654 834
E-mail: tomas.popp@envic.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů