Čtvrtek, 28. března 2024

Stavba s ekologickým přínosem

Stavba s ekologickým přínosem

Na slavnostním galavečeru, který se uskutečnil v rámci Mezinárodního vodohospodářského a ekologického veletrhu WATENVI a veletrhu Mezinárodním veletrhu komunálních technologií URBIS TECHNOLOGIE v Rotundě pavilonu A byla předány ocenění stavbám s ekologickým přínosem.
Jde o 8. ročník soutěže, která se zabývá vyhodnocením staveb dokončených v minulém roce na území ČR. Jejím cílem je představit odborné i laické veřejnosti stavební projekty
realizované s ohledem na požadavky ochrany životního prostředí a ukázat,
že investiční a stavební činnosti mohou být ohleduplné, šetrné a přitom moderní a úsporné.
Vypisovateli soutěže jsou Ministerstvo životního prostředí, Sdružení Stavíme
ekologicky a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR. Hodnotitelská komise složená ze zástupců vypisovatelů se rozhodla se udělit čtyři ceny bez udání pořadí a jedno čestné uznání.

Centrum ekologické výchovy Kladno (Skanska a.s.)
Objekt funguje jako víceúčelové školící centrum ekologické výchovy, konají se zde zotavovací akce dětí, mládeže a různá firemní školení. Stavba v sobě spojuje všechny současné trendy stavění a používání ekologicky šetrných hmot, využívání recyklovaných materiálů a snižování energetické náročnosti budov a jejich provozních nákladů. V objektu je zabudováno řízené větrání se zpětnou rekuperací, solární a fotovoltaický systém na střeše, systém zpětného využití dešťové vody, biologická čistírna odpadních vod a další.

Sluňákov - středisko ekologické výchovy Horka nad Moravou (IDOP a.s.)
Tento objekt je realizován jako ekonomicko-energetická úsporná stavba s využitím moderních prvků alternativních zdrojů energie. Má polyfunkční využití, umožňuje realizaci programů ekologické výchovy, je turisticko -informačním centrem pro chráněnou krajinou oblast Litovelské Pomoraví a pro region Haná. Celková stavebně energetická koncepce domu je navržena tak, aby jeho provoz měl minimální vliv na životní prostředí. Celková spotřeba domu na vytápění nepřekročí hodnotu 50 kW/m2 za rok.

Ekologizace energetických systémů školských objektů Volyně (Metrostav)
Cílem stavby byla realizace úspor energie ve školských zařízeních ve Volyni. Navržená opatření spočívala ve vybudování centrálního teplovodního zdroje na spalování biomasy a zemního plynu. Současně byla provedena rekonstrukce původních rozvodů v kanálovém provedení. V objektech byl rekonstruována vytápěcí a soustava, byly zatepleny kontaktním izolačním systémem. Okna byla nahrazena novými, s nesrovnatelně lepšími tepelně-technickými vlastnostmi. Dojde ke snížení emisí oxidu uhličitého o přibližně 3080 tun za rok a úspoře energie přibližně 9 473 GJ/rok.

Dálnice D1 Mengusovce-Jánovce a Most na dálnici D1 v km 19,7-polní cesta na migračním tahu zvěře (EUROVIA CS,a.s.)
Svými technickými a architektonickým parametry se jedná o zcela unikátní dřevostavbu, která nenásilně zapadá do krajiny a brání kolizi zvěře s projíždějícími vozidly a umožňuje přirozený průběh migrace zvěře. Most je trvalý, kolmý, nepohyblivý s horní mostovkou, s normovanou zatížitelností. Základním nosným prvkem je dřevěný trojkloubový oblouk. Teoretické rozpětí oblouku je 36 m , vzepětí 9 m.

Čestné uznání komise
Stavební společnost BAK za realizovaný projekt s názvem: Snížení tepelných ztrát dětského pavilonu a technicko- hospodářské budovy Masarykovy městské nemocnice v Jilemnici
Stavební úpravy spočívaly v provedení tepelné izolace podlahy přilehlé k terénu, výměny stávajících výplní otvorů za nové, splňující požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla, provedení kontaktní tepelné izolace vnějšího obvodového pláště s povrchovou úpravou a izolace půdního prostoru. Architektonické řešení zachovalo dosavadní ráz objektů a jejich barevnost..

Tiskové středisko BVV

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů