Pátek, 19. dubna 2024

Další ocenění pro Sluňákov - stavba s ekologickým přínosem

Další ocenění pro Sluňákov - stavba s ekologickým přínosem

Na slavnostním galavečeru v rámci letošních mezinárodních veletrhů WATENWI (vodohospodářský a ekologický) a URBIS TECNOLOGIE (komunální technologie) bylo udíleno v Rotundě pavilonu A Veletrhů Brno mnoho cen. Mezi nimi i ty, které byly součástí 8. ročníku soutěže "O stavbu s ekologickým přínosem". Tuto cenu vypisuje Ministerstvo životního prostředí, sdružení Stavíme ekologicky a Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR. Účelem ocenění je představení a propagace stavebních a investičních akcí, které jsou ekologicky ohleduplné, šetrné a při tom moderní a úsporné.
Tuto cenu letos obdržela i nízkoenergetická budova Sluňákova - centra ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov, o.p.s. Cenu na slavnostním galavečeru v Rotundě pavilonu A Veletrhů Brno převzali společně ředitel firmy IDOP Olomouc a.s. Ing. Ladislav Janeček za dodavatele stavby, náměstek primátora města Olomouce Mgr. Svatopluk Ščudlík za investora stavby (společně se SFŽP ČR) a ředitel Sluňákova Mgr. Michal Bartoš, Ph.D., inspirátor projektu.
Je to další ocenění projektu, který sklízí uznání nejen svou unikátní architekturou (Projektil architekti, Grand prix architektů 2007), ale také technologickým řešením a činností zaměřenou na ekologické vzdělávání pro školy i širokou veřejnost. Projekt byl realizován ve šťastné situaci. V jednom ze svých rozhovorů o prosazení své technologické koncepce Sluňákova o tom Ing. Jan Tywoniak řekl: "Státní fond životního prostředí v podstatě nemůže v oblasti nízkoenergetické výstavby nic podpořit, protože už mnoho let platí, že úspory energií má na starosti MPO a SFŽP zase obnovitelné zdroje energie. To ale brání koncepčnímu přístupu - o jedny peníze se žádá tamhle, o jiné se nedá žádat nikde, to je špatně. Musím ale říci, že i zastánci obnovitelných zdrojů často odmítají přistoupit na myšlenku, že by vše mělo být hodnoceno v jednom "koláči". Při přípravě Centra ekologické výchovy Sluňákov jsme se prosadili. Prezentovali jsme tam jednoduché grafy a nebavili jsme se hned na počátku o tom, kolik je tam využito obnovitelných zdrojů. Budova by měla energetickou provozní náročnost vytápění, chlazení a TUV 100 %, pokud by odpovídala současným předpisům. Stavebním řešením jsme byli schopni ušetřit 75 %. Zbytek je rozdělený - část potřeby energie řeší pelety, část solární energie a malou část zemní výměník. V daném případě to fungovalo, ale úředníci zpravidla s takovými informacemi moc neumí pracovat. Každého úředníka zajímá něco jiného, na něco je dotace, na něco není... Nesystémovost přetrvává."
Na veletrhu proběhla v zákulisí ještě jedna diskuse. Při ní se ukázalo, že řada lidí, dokonce i někteří z těch, kteří ho podpořili, si myslela, že po dostavbě budovy nebude o nabízené služby ekologického vzdělávání zájem. Své původní obavy vyjádřili až v době, kdy má Sluňákov za sebou více jak tři roky provozu s velkým zájmem veřejnosti a plnou obsazeností pobytových školních programů environmentálního vzdělávání až do konce roku 2012. Je to také díky stabilní podpoře činnosti o.p.s. ze Statutárního města Olomouce a v posledních dvou letech i Olomouckého kraje.

Michal Bartoš, Sluňákov

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů