Čtvrtek, 28. března 2024

Cenou Ministerstva životního prostředí byla na 17. ročníku Grand prix architektů oceněna vila Růženka

Cenou Ministerstva životního prostředí  byla na 17. ročníku Grand prix architektů oceněna vila Růženka

Ve čtvrtek 24. června v prostorách pražského Veletržního paláce proběhlo vyhlášení výsledků 17. ročníku soutěžní přehlídky Grand prix architektů - národní cena za architekturu. V letošním roce byla poprvé udělena Cena Ministerstva životního prostředí, kterou osobně předala ministryně Rut Bízková.

Tímto oceněným projektem se stala vila Růženka - nízkoenergetický podúrovňový rodinný dům Ing. arch. Olgy Novotné. "Ačkoliv by si většina lidí představila pod názvem vila Růženka spíše secesní vilu, není tomu tak. Jedná se naopak o moderní projekt, který citlivě řeší své zapojení do krajiny tak, že se nad ní nesnaží zvítězit, ale přirozeně vrůstá a včleňuje se svými potřebami do přírodního prostředí osvědčeným konceptem zakopaného domu. Jako jedna z mála předložených soutěžních prací se snaží řešit vztah domu pozitivně i z globálního pohledu přispěním k ochraně klimatu. Vzhledem k nízké spotřebě energie lze tento dům považovat za nízkoenergetický, a právě takovéto projekty se snažíme podporovat například prostřednictvím programu Zelená úsporám," ohodnotila vítězný projekt pro Cenu Ministerstva životního prostředí ministryně Rut Bízková.

Přehlídka architektonických prací dokončených v uplynulém roce na území České republiky, je jediná soutěžní, nezávislá přehlídka tohoto zaměření v ČR. Výstava oceněných a dalších soutěžních projektů potrvá ve Veletržním paláci až do 19. září 2010.

Více informací najdete na stránkách Grand prix architektů: www.grandprix-architektu.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů