Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické kanceláře - první vlaštovky udržitelného rozvoje

32. patro rekonstruované Empire State Building obsadily díky společnosti Skanska vysoce  ekologické kanceláře. Přečtěte si, jak se  podařilo sladit historické interiéry s nejmodernější  úspornou technikou!

Ekologické kanceláře - první vlaštovky udržitelného rozvoje

102 pater vysoký mrakodrap Empire State Building v New Yorku byl dokončen v roce 1931 a Logo LEEDje jednou z nejznámějších výškových budov na světě. Od roku 2006 prošel modernizací, díky které si o dva roky později sjednala patnáctiletý pronájem celého 32. podlaží společnost Skanska.

Ta navrhla a vybavila celé patro podle požadavků platinového certifikátu LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) pro komerční interiéry, nejvyššího hodnocení organizace USGBC (US Green Building Council) a vytvořila tak první prostory v Empire State Building, které se tímto certifikátem můžou pochlubit.

Šetříme investicí

Celkem investovala Skanska do přestavby zhruba 4,6 mil. dolarů. Doba návratnosti této investice je pět let, takže už v roce 2013 začne projekt "vydělávat". Celkově bylo dosaženo nejen 57% úspory energií oproti standardním kancelářím třídy A v Empire State Building , ale i snížení uhlíkové stopy o 79,64 tun/rok.

Za patnáct let pronájmu tak mají investice do energetické šetrnosti budovy společnosti ušetřit okolo půl milionu dolarů .

Skutečně "zelené" kanceláře

Celé patro bylo přestavěno na energeticky úsporné kancelářské prostory, jež získávají polovinu spotřebovávané energie z obnovitelných zdrojů. Využívají například účinné chladicí a ventilační systémy, senzory denního světla a obsazenosti prostoru a instalace zařízení s ověřenou energetickou účinností.

Byly použity certifikované ekologické stavební materiály - recyklované (23 % všech materiálů v projektu) či s nízkým obsahem těkavých organických sloučenin. Na projektu pracovali místní subdodavatelé a pracovníci a všude, kde to bylo možné, byly nakoupeny místní stavební materiály. Stavební odpad byl tříděn a recyklován a zachováním původních interiérových prvků Empire State Building se předešlo nadměrné tvorbě odpadu.

Více než 90 procent dřeva použitého v projektu bylo certifikováno organizací Forest Stewardship Council, která zaručuje, že dřevo pochází z udržitelných lesů. Skanska se též zavázala dodržovat program Empire State Building pro zelený úklid s použitím výhradně šetrných čistících prostředků.

Historie potkává budoucnost

Tvůrci projektu se snažili o šetrnou rekonstrukci, tedy vyhnout se bourání všude, kde to bylo možné . Původní prvky interiéru si zachovaly svou podobu i po rekonstrukci, také z nekonstrukčních stavebních prvků (sloupy, sádrokartony) zbyla téměř polovina. Původní podlahy z teraca (kompozit drti přírodního mramoru v cementu) zůstaly v jádru budovy neporušené a byly obnoveny.

Většina plochy podlaží je otevřeným prostorem, který umožňuje uplatnit různé kancelářské styly, aniž by se v budoucnu muselo složitě přestavovat . Pohyblivé stěny dovolují snadno vytvořit velké otevřené plochy i sevřenější prostory. Rozvržení prostor počítá s větším počtem pracovníků - do roku 2011 má být v "zelených" kancelářích Skanska až o 15 zaměstnanců víc.

AUTOR: Jiří Kilinger

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů