Úterý, 16. dubna 2024

Energeticky aktivní domy: tři úspěšné projekty

Spotřeba energie v zemích EU se má do roku 2020 snížit oproti roku 1990 o 20 procent. V tom nám pomohou  energeticky aktivní domy - budovy, které si poradily se ztrátami energie i s využitím obnovitelných zdrojů. Podívejme se společně na tři úspěšné projekty ze severských zemí.

Energeticky aktivní domy: tři úspěšné projekty

Pravidla úsporného domu

Energeticky aktivní dům je pro stavbu tou nejúspornější volbou - energii nejen šetří, ale také vyrábí, a to ve větší míře, než je sám schopen spotřebovat. Děje se tak pomocí obnovitelných zdrojů energie, jako jsou například solární panely.

Pravidla pro výstavbu úsporných budov (energeticky pasivních i aktivních) určuje evropská směrnice EPBD 2010/31/EU (On the energy performance of buildings, tedy "O energetických vlastnostech budov"), kterou letos v květnu přijal Evropský parlament a Rada.

Jejím cílem je nejen požadované snížení emisí skleníkových plynů, ochrana životního prostředí a zajištění energetické bezpečnosti v budovách, ale také dosažení větší nezávislosti eurozóny na dovozu nafty a zemního plynu, jejichž zdroje budou v horizontu 20 - 30 let významně limitovány.

Kde se staví úsporně


Snaha o dodržení a splnění požadavků směrnice je patrná zejména ve skandinávských zemích, kde jsou energetické potřeby v budovách oproti jiným evropským zemím vyšší zejména díky chladnému klimatu.
Příkladem může být Dánsko, kde jsou v současnosti intenzivně hledány nové možnosti a způsoby naplnění požadavků nové evropské směrnice EPBD a snížení potřeb energie v budovách o 20 % do roku 2020.

V tomto článku jsou dále uvedeny tři úspěšně realizované dánské projekty:

- Energetická renovace městského domu v Albertslundu v rámci plánované přestavby městských bytů na panelovém sídlišti


- Experimentální domy EnergyFlexLab a EnergyFlexFamily realizované Teknologisk Institutem v Taastrupu pro laboratorní a praktické ověřování nových stavebních technologií a energetických systémů


- "Solhuset", budova mateřské školy v Horsholmu, která splňuje požadavky EPBD pro energeticky aktivní budovy a zvýšené nároky na kvalitu vnitřního prostředí pro pobyt dětí ve věku do 6 let.


Energetická renovace panelového domu v Albertslundu

Energetická renovace obytného domu, který je od srpna letošního roku "v plném provozu" je součástí projektu Energy Demonstration Project (EUDP). Projekt má po skončení celoročního měření a monitorování ověřit navrženou koncepci renovace panelového sídliště v Albertslundu, které tvoří celkem 350 domů postavených v roce 1975.

Energetická opatření domu spočívají v kompletním zateplení, úpravě střešního pláště, v provedení nových rozvodů instalací, systémů teplovzdušného vytápění a ohřevu teplé vody, které využívají energie z obnovitelných zdrojů - například systém vytápění domu využívá teplo z tepelného čerpadla a ze solárních kolektorů na vlastním střeše budovy.

Fotovoltaické panely v celkové ploše 10,5 m2 a výkonu 1,67 kWp poskytují dostatek elektrické energie pro zajištění celoročního provozu systému větrání, vytápění a dalších potřeb domu. Roční potřeba energie je tedy uvažována nulová a objekt by měl být po shrnutí celoročního měření ohodnocen jako CO2 neutrální.

Navržená koncepce začlenění obnovitelných zdrojů energie do původních budov umožňuje velmi jednoduché stavební řešení - využívá totiž prostorové jednotky Solar Prism, umístěné na ploché střeše objektu, do kterých lze snadno a rychle všechny energetické systémy instalovat. Renovace všech domů tak bude moci proběhnout bez vystěhování nájemníků do náhradního bydlení.


EnergyFlexHouse, Lab a Family


Projekt EnergyFlexHouse zahrnuje dva stejně vybavené a stavebně řešené objekty - EnergyFlexFamily a EnergyFlexLab, které mají odlišné funkce a vzájemně slouží pro výzkum a pro ověřování různých technologií a energetických systémů.

Energeticky neutrální dům EnergyFlexFamily je užíván vícečlennými "testovacími" rodinami, které se v objektu střídají vždy po 3 měsících. Ve střešním plášti se nachází fotovoltaické a solární kolektory, které vyrábí veškerou potřebnou energii pro užívání domu, pro běžné potřeby a zásobování elektromobilu ubytované rodiny. Stav vyrobené a spotřebované energie u všech energetických systémů domu se neustále sleduje a data o stavu vyrobené a spotřebované energie aktualizovaná každých 12 minut jsou zobrazena LCD displeji a současně přístupná on-line.

V objektu EnergyFlexLab je prováděno průběžné měření, experimentální ověřování a optimalizace jednotlivých systémů a částí objektu (prvky obvodového pláště, energetická zařízení, kontrolní a řídicí systémy).


Solhuset - mateřská škola v Horsholmu


Mateřská škola "Solhuset" ve městě Horsholmu, která bude dokončena v letošním roce a předána v lednu 2011 do užívání, se pravděpodobně stane první školní energeticky aktivní budovou na světě. Objekt budovy je navržen s velmi nízkou celoroční potřebou tepla na vytápění - pouze 8 kWh/m2 při užitné ploše 1300 m2.


Krytí veškerých potřeb energie je uvažováno z fotovoltaických a solárních panelů integrovaných do střešního pláště. Denní osvětlení je řešeno střešními okny, zajišťujícími 3,5 krát vyšší hodnotu denního osvětlení, než je požadovánostavebními a hygienickými předpisy. Objekt poskytuje optimální prostředí pro pobyt dětí do 6 let zajištěné účinným energeticky úsporným větráním.
Aktuální informace o tomto projektu jsou na adrese www.horsholm.dk/solhuset.

Autoři: Peder Vejsig Pedersen - Cenergia o Soren Ostergaard Jensen - Teknologisk Institut, Jiří Sedlák a Jiří Hirš - VUT FAST Brno

Zdroj: Časopis Alternativní energie - www.alen.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů