Pátek, 29. března 2024

Arnika:Přírodní materiály ve stavebnictví šetří životní prostředí

Arnika:Přírodní materiály ve stavebnictví šetří životní prostředí

Používání přírodních surovin ve stavebnictví může snížit množství rakovinotvorných látek v životním prostředí a ušetřit energii. Běžné materiály používané pro izolace, jako je například polystyren, obsahují rizikové látky sloužící jako zpomalovače hoření. K výrobě minerálních izolačních hmot se pak používá formaldehydová pryskyřice, přičemž formaldehyd patří mezi látky s prokazatelně rakovinotvorným účinkem. Podle ekologického sdružení Arnika se nabízí alternativa v přírodních materiálech.

Kvůli používání formaldehydu výrobci minerálních izolací v posledních letech často figurovali v žebříčcích největších znečišťovatelů rakovinotvornými látkami, řekla dnes ČTK mluvčí organizace Zora Kasíková. Nabídka stavebních materiálů z přírodních surovin se přitom podle ní stále rozšiřuje.

"Slisovaná obilná sláma, konopné vlákno nebo rozvlákněné dřevo jsou cenově srovnatelné s běžně používanými materiály, navíc jsou netoxické a jejich výroba je energeticky výhodnější než výroba umělých izolací," uvedla na tiskové konferenci Arniky koordinátorka projektu Zdravá planeta pro zdravé děti Hana Gabrielová. Představila také projekty, které dokazují, že přírodní materiály lze použít i v historických centrech měst. Hliněné a vápenné sanační omítky navíc zlepšují kvalitu vnitřního vzduchu a lépe regulují i přirozenou vlhkost nebo sucho v místnostech.

Mezi další výhody přírodních materiálů patří nízká energetická náročnost, a to jak při jejich výrobě, tak i při stavbě.

V současnosti se podle Gabrielové v ekologickém stavitelství jako izolační hmota nejčastěji uplatňuje lisovaná obilná sláma, která patří mezi cenově nejdostupnější i nejrozšířenější materiály. Rozšiřuje se ale i využití živočišných produktů, zejména ovčí vlny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů