Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak ušetřit na zelené

Trh s kancelářskými prostory očekává rostoucí zájem o kanceláře, díky nimž se dá ušetřit. A nejsou to jen prostory, umožňující maximální využití prostoru při obsazení minimálního počtu čtverečních metrů: čím dál větší zájem je i o ekologické budovy, šetřící svým majitelům náklady za energii.

Jak ušetřit na zelené

Stagnace na trhu

Developery už třetím rokem trápí vysoká neobsazenost kanceláří.

"Nejaktuálnější čísla z konce září 2010 se pohybovala na úrovni třinácti procent," říká konzultantka pražské kanceláře DTZ Lenka Šindelářová. Jen pro srovnání: v roce 2007 zůstávalo volných pouze 5,8 procenta nabízených prostor. V důsledku toho klesaly i ceny za pronájmy. U nejlepších prostor v centru Prahy nyní činí 20 až 21 eur (cca 480 až 504 Kč) za metr čtvereční na měsíc. Nově postavené projekty ve vnitřním městě mají podle analýzy společnosti Jones Lang LaSalle měsíční nájemné ve výši 14,90 až 17,50 eura za metr čtvereční a ve vnějším městě pak od 13 do 14,50 eura za metr čtvereční.

Předpokládá se, že již letos se poptávka po kancelářských prostorech zvýší. Dokládá to mimo jiné analýza společnosti Property Times Europe, podle níž se zvýšený zájem po kancelářích projeví především v Londýně a v metropolích střední a východní Evropy.

Ani tento fakt však letos v Praze s největší pravděpodobností neovlivní cenu. Její růst je předpovídán až pro rok 2012.

O zelenou bude zájem

Společnost Jones Lang LaSalle je však přesvědčena, že již v letošním roce na pražském kancelářském trhu vznikne určitá mezera v nabídce.

DTZ k tomu poznamenává, že poptávka vzroste po moderních "áčkových" budovách. V menších, ale efektivněji využitelných prostorách tak v nových budovách s nižšími provozními náklady mohou firmy dosáhnout úspor - nejspíš tedy bude docházet k vysokému počtu přesunů a prostory ve starších budovách se začnou uvolňovat.

Přednost nájemci dávají čím dál častěji takzvaným green buildings. "Zelené" budovy jsou totiž nejen šetrné k životnímu prostředí, ale dosahuje se v nich i významně nižších provozních nákladů.

Do úsporných kanceláří směřují především ti, kteří potřebují větší prostory, nejmodernější vybavení a hlavně dostupnost s velkým množstvím parkovacích míst, obvykle však takový druh kanceláří nelze najít v centrech měst, kde chybí prostor pro novou výstavbu.

Ostrovy v Letňanech

Jedním z nových pražských zelených projektů mimo centrum je projekt Office Islands. U stanice metra Letňany ho buduje Hochtief Development.

První etapa by měla být dokončena v roce 2012 a celý komplex šesti budov pak o tři roky později. Podle Sylvie Samkové ze společnosti Hochtief Development nabídne k pronájmu téměř 70 tisíc metrů čtverečních ploch.

Každá budova nese název ostrova, který se stal inspirací pro ztvárnění atrií a recepcí. Každá bude jiná a dohromady budou tvořit jeden celek, jehož centrem bude náměstí. K němu mají přiléhat restaurace a další obchodní plochy. Součástí areálu bude také prostorný park s vodními prvky.

Projekt, jehož autorem je ateliér CMC architects, je unikátní především svou zelenou koncepcí. Energetická úspornost všech budov je pod hranicí 62 kilowatthodin na metr čtvereční za rok, což představuje nejvyšší možnou dosažitelnou třídu hodnocení. Jde téměř o poloviční hodnotu, které dosahují moderní kancelářské budovy postavené v Praze v posledních pěti letech.

Energetická úsporná opatření zahrnují mimo jiné nadstandardní zateplení fasády a střechy, řízení umělého osvětlení i exteriérového stínění v závislosti na intenzitě denního světla či využití tepelného čerpadla pro ohřev vzduchu.

City Green Court

Ekologicky šetrnou kancelářskou budovu staví také Skanska, a to v jedné z nejlépe dostupných částí Prahy 4 - na Pankráci na rohu ulic Pujmanové a Hvězdova.

Dokončena by měla být v prvním čtvrtletí roku 2012. Osmipodlažní budova City Green Court s impozantním atriem, ve kterém bude živý devítimetrový strom, nabídne přibližně 16 tisíc m2 kancelářských ploch moderní třídy A.

Autorem projektu je americké architektonické studio Richard Meier & Partners, které při projektování kladlo důraz na co nejnižší spotřebu energií a na snižování emisí oxidu uhličitého.

Palmovka park

"Zelené" administrativní sídlo Palmovka Park II se začne stavět na Praze 8 letos v dubnu. Je pod ním vedle projektantů Metrostavu podepsán i architekt Josef Pleskot, autor ceněné budovy ČSOB v Praze-Radlicích.

Projekt je součástí komplexu Palmovka Park společnosti Metrostav Development, který počítá i s přeměnou blízkého okolí pro administrativní a rezidenční účely.

Budova s více než 14 500 metry čtverečními kancelářské plochy nese zřetelný otisk Pleskotova rukopisu. Dům, který tvoří tři propojené oblé věže (hnízda), počítá se střešními zahradami osázenými zelení.

Část parku před průčelím budov připomíná klasické průchody do dvorů. Jimi se také dá do "dvora" - společné pasáže - vejít. Pasáž je ve skutečnosti vstupní halou administrativní budovy. "Z pohledu energetické náročnosti spadá budova do třídy B. Výkon 62 až 123 kilowatthodin na metr čtvereční za rok ji řadí mezi úsporné budovy," říká Martina Huclová ze společnosti Metrostav Development.

AUTOR: Lenka Brdková, šéfredaktorka časopisu Domy a bydlení Exclusive


Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů