Pátek, 19. dubna 2024

Bydlet v tetrapaku a šetřit přírodu

Vypijte 20 000 litrů mléka a z prázdných krabic si postavte domek - tak by mohla znít nabídka stavební firmy. Zdá se Vám to jako nesmysl? Omyl!

Bydlet v tetrapaku a šetřit přírodu

Možná vám úvodní slova připadají jako reklama. Věřte, nejsou. Jsou to slova obdivu, že z použitých nápojových krabic od mléka, džusů aj. se dá postavit komfortní bydlení. V současnosti se o této metodě mluví v souvislosti s výstavbou tzv. "povodňových domků" v Hrádku nad Nisou. Zde se domy stihly postavit za 3 měsíce a již nyní v nich občané postižení povodní bydlí.

Tento způsob, jak z 20 000 krabic postavit dům, je dalším střípkem do mozaiky nápadů, jak recyklovat a využít nepotřebné a vyhozené. V dnešní době, kdy stále jedna část světa žije v blahobytu a druhá strádá, je každý dílek v mozaice ekologie nesmírně důležitý. Pro mnohé z nás je již naštěstí běžnou a zcela automatickou věcí třídit odpad.

Příkladem toho je, že již dvě třetiny Čechů odpad správně třídí, to je přibližně 7 000 000 občanů! Jistě mnohdy nebylo jednoduché toto kvantum lidí přesvědčit, aby něco pro naši planetu udělali, ale podařilo se. Každý list papíru, každá petlahev vhozená do správného kontejneru je krok dopředu. Nejen v tom, že se z nich může opět něco nového vyrobit, ale hlavně v tom, že lidé mají chuť něco pro Zemi, potažmo pro sebe udělat.

Dominik Macek (blog)

Bydlení z krabic od mléka

Nový nápad na poli ekologické stavařiny u nás propaguje především stavební společnost Flexibuild. "Produkt jsme vypiplali od začátku, ono přinést na trh nový stavební materiál není jednoduché, vyžaduje to úsilí a investice. Je nutné ho vytvořit, standardizovat a projít mnoha zkouškami. Vznikl tak unikátní český výrobek, který nikde jinde nedělají," říká její zakladatelka Olga Girstlová.

Drcením a lisováním krabic vznikají stavební desky, které se následně skládají "sendvičovým" způsobem s tepelnou izolací. Na jednu desku, silnou asi centimetr a půl, je potřeba 1800 krabic. Takto vzniklé desky jsou lehké, pevné, izolují tepelně i zvukově a sníží cenu hotového domu až o čtvrtinu oproti podobnému projektu z konvenčních materiálů.

Stavba montovaného domu z "krabicových" desek je navíc velmi rychlá: dodnes takto vzniklo na třicet staveb, do konce roku 2011 by jich mělo přibýt dalších padesát.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů