Úterý, 23. dubna 2024

Pasivní domy: investice do budoucnosti

Pasivní domy: investice do budoucnosti

V současné době se hodně hovoří o pasivních domech. Kromě toho, že je příjemné cítit, že naši planetu zatěžujeme méně a šetříme energií, tyto domy v konečném důsledku přinášejí obrovské úspory nákladů na bydlení. Pasivní dům v parném létě nepotřebuje klimatizaci, v zimě se nemusí dlouho vytápět a teplota v interiéru po celý rok dosahuje příjemných hodnot.

Společnost Isover propaguje tyto domy pod značkou multi-komfortní dům a vydala Katalog pasivních rodinných domů, první publikaci tohoto druhu u nás. Katalog získal cenu v soutěži Český energetický a ekologický projekt 2009 (ČEEP 2009). V katalogu je možné nalézt 60 projektů a vizualizací pasivních domů od zhruba 30 českých architektů a architektonických kanceláří. Prezentují se zde pasivní domy rodinné i bytové.

Důležitou součástí pasivních domů je ale i kvalitní izolace. Zateplení fasády a střechy, izolace podlahy a stropu, to vše má pro vlastnosti stavby rozhodující význam. Materiály musí dům tepelně izolovat, ale zaručit i jeho vzduchotěsnost. Izolační materiály Isover všechny tyto požadavky splňují, a architekti je proto ve svých projektech využívají.

Stavba pasivního domu je odbornou záležitostí. O projekt se musí postarat specializovaný architekt, který při práci bere ohled i na umístění a orientaci pozemku a navrhuje stavbu tak, aby nikde nedocházelo ke zbytečným únikům tepla (třeba vinou oken vedoucích na nesprávnou světovou stranu). Vhodným dispozičním řešením domu a správnou izolací lze dosáhnout značných úspor - náklady na vytápění činí v porovnání s běžným rodinným domem pouhou desetinu.

Bydlení v pasivním domě prospívá nejen peněžence, ale i zdraví. Místo větrání otevřenými okny se tu používá řízený systém výměny vzduchu s rekuperací, který je úspornější, ale i zdravější a bezpečnější (do domu se nedostanou škodlivé látky z ovzduší ani vlhkost). To ale neznamená, že v pasivním domě nelze otevírat okna, to je jen mýtus.

Katalog nese důležité informace týkající se nepodložených, ale rozšířených mýtů o pasivních domech. Mezi ně patří vysoká finanční náročnost stavby, omezený výběr stavebních materiálů či nevzhledný design. Smyslem publikace proto je představit pasivní dům nejen jako ekonomicky výhodné a ekologické, ale především komfortní a zdravé místo k životu.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů