Pátek, 29. března 2024

Cihly se zelenou energií z pilin

Cihly se zelenou energií z pilin

Vysoké úspory energie a k tomu ekologický přístup k přírodě nabízí značka cihel POROTHERM společnosti Wienerberger. A to díky pilinám, které se přidávají do výrobní směsi. Právě piliny totiž dokáží zlepšit tepelně izolační vlastnosti cihel, což stavebníkům umožňuje ušetřit část nákladů na topení po celou dobu životnosti domu. Spolu s tím piliny coby obnovitelný zdroj energie snižují nároky na množství zemního plynu potřebného pro samotný výpal cihel. Zemní plyn byl přitom také zvolen s ohledem na přírodu.

Ve speciální směsi hlíny, z níž se cihly vyrábějí, tvoří podíl přidávaných pilin přibližně 25 % z objemu. Při výpalu piliny vyhoří a uvnitř cihelné masy vzniknou na jejich místě typické miniaturní dutinky. V nich zůstane uzavřen suchý vzduch, který se chová jako velmi dobrý izolant. Díky tomu se snižuje tepelná vodivost cihelného materiálu a podstatně se omezí úniky tepla zdivem.

Do výrobní směsi se přidávají piliny vzniklé při výrobě řeziva. Protože důležitou roli hraje jejich stejná velikost, prosívají se na speciálním velmi jemném sítu. Tím se zaručí vznik stejnoměrných pórů u všech typů cihel POROTHERM.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů