Čtvrtek, 28. března 2024

Novým trendem ve stavebnictví jsou stavby šetrné k přírodě

Novým trendem ve stavebnictví jsou stavby šetrné k přírodě

České stavebnictví čeká malá revoluce. Firmy se budou stále více zaměřovat na stavby šetrné k životnímu prostředí s nízkou energetickou náročností. V západní Evropě je tento trend už běžný. Do České republiky teprve přichází. Na stavebních veletrzích v Brně to dnes ČTK řekl Jaroslav Pašmik z České rady pro šetrné budovy.
Podle něj už i české firmy zajímá, jak lze díky moderním technologiím při stavbě budov uspořit. "Je tu určitý tlak na znalosti. Říkáme tomu modernizace ve stavebnictví," uvedl Pašmik. Podle něj v zahraničí toto téma zajímá několikanásobně více stavebníků včetně urbanistů a plánovačů. "U nás se to tak zatím moc nevnímá, což se snažíme změnit," uvedl Pašmik.

Podle něj je nutná také podpora od politiků, například při zadávání veřejných zakázek, které by kromě ostatních běžných kritérií měly splňovat i kritéria vyjadřující komplexní šetrnost k přírodním zdrojům a energii. S tím souvisí i certifikace budov a materiálů včetně těch, které se používají v interiérech.

Příkladem nového stylu staveb jsou takzvané pasivní domy. Jejich tepelná ztráta je tak nízká, že uživatel nepotřebuje běžný systém vytápění. Tepelné zisky od slunce, lidí a elektrických spotřebičů dům vytopí po většinu roku. Jeden z těchto domů dnes novinářům v Brně představila společnost Knauf Insulation.

Dřevostavbu architekta a investora v jedné osobě Michaela Kocycha vybavila speciálním systémem minerální izolace. Při výrobě použila recyklované sklo a přírodní pojivo, které neobsahuje formaldehyd, fenoly ani akryláty. "Původně měla být stavba izolovaná slámou, respektive slaměnými balíky z malých tradičních lisů. Vzhledem k pozdějším komplikacím jsem hledal jinou alternativu, která by původní izolaci nahradila," uvedl Kocych.

Nízkoenergetické projekty zajímají už i firmy. V Brně má takto vyrůst nejvyšší budova v Česku. Mrakodrap vysoký 109,5 metru bude stát poblíž centra města. Investor eTower avizoval, že chce především vytvořit projekt s unikátním nízkoenergetickým provozem, použitými technologiemi a materiály. Stavět se začne letos v dubnu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů