Úterý, 19. března 2024

Nové budovy budou mít minimální energetické požadavky

Nové budovy budou mít minimální energetické požadavky

Nově postavené nebo rekonstruované budovy v České republice by za deset let měly mít minimální požadavky na energii pro svůj provoz. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), podle kterého by se tím měla ušetřit energie za desítky miliard korun. Souvisí to s plánem Evropské unie omezit v příštích letech energetickou náročnost budov o 20 procent.

"V energetické účinnosti budov je velký potenciál pro opravdu významné energetické úspory na úrovni celé České republiky. Přitom stačí využít už stávajících technologií, aby jich bylo možné dosáhnout," uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Se snižováním spotřeby energie počítá připravovaná vyhláška o energetické náročnosti budov.

Nároky na energetickou účinnost nových budov by se podle MPO měly zvyšovat postupně ve čtyřech krocích od roku 2013 až do roku 2021. "Státní správa půjde příkladem - všechny její nové budovy budou muset mít téměř nulovou spotřebu energií už v roce 2019," podotkl Kocourek.

Evropská unie si stanovila za cíl snížit energetickou náročnost v členských zemích o 20 procent do roku 2020. Za tímto účelem představila EU Plán energetické účinnosti 2011.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu úzce spolupracuje s veřejností i architekty nebo developery na vypracování standardů a informací pro zkvalitněni energetické účinnosti už stojících budov," dodal Kocourek.

Podle Kocourka je zvyšování energetické účinnosti budov důležité i pro zajištění energetické bezpečnosti České republiky. Nabízí potenciál pro úspory zejména v oblasti teplárenství, protože snižuje spotřebu uhlí a plynu dováženého převážně z Ruska.

Za účelem omezení energetické náročnosti budov byl v roce 2009 spuštěn program Zelená úsporám. Na snížení energetické náročnosti staveb získávali lidé od státu dotace. Nyní je ale program kvůli velkém počtu nevyřízených žádostí pozastaven. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se program zatím znovuotevřít nechystá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů