Čtvrtek, 28. března 2024

Podlahové krytiny s emisním certifikátem

PVC podlahoviny si v posledních letech získávají stále větší oblibu nejenom v bytové, ale i v komerční výstavbě.

Podlahové krytiny s emisním certifikátem

Důvodem se stal velký vzestup ve výběru dekorů, které dokáží věrně imitovat jak dřevěné či plovoucí, tak i dlažbové a mramorové podlahy. Jejich další předností je rychlá montáž, nenáročná údržba a hlavně dostupná pořizovací cena. PVC má ale mimo výše uvedených předností také jednu obrovskou slabinu. Obsahuje ftaláty a DEHP.

Ftaláty představují 30 až 51% hmotnostní podíl PVC. Jelikož nejsou v PVC pevně vázány, uvolňují se do ovzduší. Následně jsou vdechovány a plícemi se dostávají do krve. Bez výjimky ohrožují funkce ledvin a jater, zvyšují riziko vzniku alergií či astmatu. Dále u dospívajících způsobují atrofii mužských reprodukčních orgánů (varlat), čímž přímo narušují plodnost. Nejrozšířenější z ftalátů je DEHP (di-2-etylhexyl ftalát), který je považován za reprodukčně a vývojově toxickou látku.

EKOLOGICKÉ VÝCHODISKO

Významným počinem se stalo nahrazení těchto nebezpečných a toxických látek za BIO změkčovadlo, což odpovídá požadavkům na ekologické uplatnění PVC podlahovin. Za tímto revolučním krokem stojí společnost Upofloor Oy, finský výrobce podlahovin, který tento výrobek představil na BAU 2011. Exkluzivním dovozcem pro ČR a SR je firma E.A.M., spol. s r.o. se sídlem v Ostravě. Přesvědčivým důkazem ekologického charakteru podlahovin je získání speciálního emisního certifikátu FLOORSCORE z USA.

Nové BIO změkčovadlo patří do třídy přírodních olejů a tuků, které jsou například celosvětově schváleny jako přímé přísady do jídla. Je plně biologicky odbouratelné, plně stravitelné a nejeví žádný negativní vliv na životní prostředí.

Společnost Upofloor Oy se již 60 let zabývá výrobou podlahových krytin různých druhů. Od začátku usiluje nejen o nejvyšší kvalitu přírodou inspirujících designů, ale také plně ekologický výrobek, vhodný jak pro uživatele, tak pro samotné životní prostředí. Je to první výrobce podlahových krytin, který reaguje na rostoucí spotřební a legislativní tlak, co se týče nebezpečí používání ftalátů a DEHP.

DRUHY A CHARAKTER VÝROBKŮ

Mezi plně ekologické PVC podlahoviny z produkce finské společnosti patří HOVI a PODIUM NATURALE.

Podlahovinu HOVI představují lisované, vysoko zátěžové křemičito-vinylové dlaždice 30 x 30 cm, které se vyrábějí unikátní technologií za použití 30 % vinylového pojiva a 70 % křemičitého písku jako plniva a pigmentů. Vyrábí se lisováním z 2,4 mm tloušťky při 600 tunách na tloušťku 2 mm. Má vynikající odolnost proti otěru, otlačení a chemikáliím, pružnost, rozměrovou stálost < 0,1 %, přesnost a extrémně nízký index rychlosti šíření plamene po povrchu.

PODIUM NATURALE je homogenní PVC v rolích šíře 150 cm a tloušťky 2 mm. Svými technickými parametry plně vyhovuje nárokům kladeným na vysoce zátěžové podlahoviny.

Oba druhy podlahovin mají povrch z výroby ošetřen PUR vrstvou, díky níž po instalaci nevyžadují voskování a lze je udržovat jak ručně, tak strojově. Jsou v kategorii "nesavé", což znamená, že veškeré nečistoty se nedostanou dovnitř, ale zůstávají na povrchu a lze je jednoduše odstranit.

AUTOR: Pavel Klamka

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů