Pátek, 19. dubna 2024

Pěnové sklo REFAGLASS v referenčním domě

Pěnové sklo REFAGLASS v referenčním domě

U tepelných izolací předpokládáme v první řadě prvotřídní technické parametry a funkčnost, moderní technologie výroby s důrazem na ekologii, trvanlivost i řešení v praxi. Tyto vlastnosti splňuje pěnové sklo REFAGLASS, které v předchozím ročníku soutěže Nejlepší výrobek - technologie roku získalo Zlatou cenu.

Jde o tepelně izolační materiál výborných vlastností s mnohostranným využitím ve stavebnictví, vyrobený ze stoprocentně recyklovaného skla českou rodinnou firmou RECIFA a.s. Splňuje požadavky normy ČSN EN 13055:2, která garantuje správný postup výroby a požadovanou kvalitu materiálu. Je jedinou českou značkou na trhu pěnového skla v Evropě.

Společnost RECIFA a.s. připravuje společně s firmou EURO-Stav a s firmou PILA MARTINICE s.r.o. v rámci podpory produktu REFAGLASS výstavbu referenčního rodinného domu v Žežicích u Příbrami. K jejímu zahájení dojde 12. května s pozváním široké veřejnosti.

Na první pohled jde o klasický bungalov, ale z detailnějšího prozkoumání projektové dokumentace je patrné, že stavba bude pozoruhodná především svými použitými materiály. Dům bude zčásti postaven z recyklovatelného skla. Jak uvedl investor domu, zdrojem je odpad lahví, které jsou rozemlety na střepy, z nichž bude následně vyrobeno pěnové sklo. Pro lepší představivost vypadá jako pemza. Ve stavebnictví se používá buď ve formě desek, nebo štěrku. Investor pěnové sklo z desek použije na zateplení fasády, štěrk z pěnového skla pak jako izolaci do základů, hodí se však rovněž na drenáž či základ pod terasu. Slouží i jako obsyp bazénu nebo jímky. V referenčním domě se použije také na terénní úpravy, např. na příjezdovou cestu.

Pěnové sklo se skládá z malých uzavřených skleněných buněk, které drží pevně u sebe. Díky tomu dokonale zabraňuje prostupnosti chladného či teplého vzduchu dovnitř budovy. Tyto buňky také zajišťují, že zrno absolutně nepropustí vodu. Tím je vyloučen vznik kapilár a následné promrzání materiálu. A především je pěnové sklo nehořlavé. Konkrétně REFAGLASS použitý na stavbě je zařazen do třídy hořlavosti A1 a má bod měknutí nad 700 stupňů Celsia. Mezi výhody materiálu patří pevnost v tlaku, zároveň je extrémně lehké. Pěnové sklo nevylučuje žádné škodlivé látky, je recyklovatelné.

Společnost Recifa používá na rozdíl od zahraničních konkurentů vlastní vstupní materiál, neboť se specializuje i na svoz odpadu. Tudíž si může dovolit být mnohonásobně levnější. Cena jednoho metru krychlového pěnového skla REFAGLASS se pohybuje okolo 1050 Kč, což znamená oproti jiným izolačním materiálům až o 80 procent méně.

Více informací na www.refaglass.cz,
www.euro-stav.com nebo je lze nalézt i na www.pilamartinice.cz

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů