Čtvrtek, 28. března 2024

ASOCIACE PŘIJALY SPOLEČNÉ MEMORANDUM K IMPLEMENTACI SMĚRNICE EU O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV

ASOCIACE PŘIJALY SPOLEČNÉ MEMORANDUM K IMPLEMENTACI SMĚRNICE EU O ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV

Asociace stavebního průmyslu, jmenovitě Česká rada pro šetrné budovy, Hospodářská komora České republiky, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků a Centrum pasivního domu se v průběhu zasedání na letošních Stavebních veletrzích v Brně shodly na společném memorandu k evropské směrnici o energetické náročnosti budov (2010/31/EU). Toto memorandum nyní předkládají veřejnosti.

"Přijetí memoranda je dobrým krokem k úspěšné implementaci směrnice a k modernizaci českého stavebnictví," říká Ing. Petr Vogel, předseda představenstva České rady pro šetrné budovy a dodává: "Je důležité, že asociace našly společnou řeč a formulovaly kolektivní stanovisko směrem k veřejnosti a státním orgánům."

Asociace v memorandu upozorňují mimo jiné na skutečnost, že úspornější budovy mohou české společnosti přinést stovky miliard korun. Je ale potřeba přijmout co nejdříve harmonogram, který bude respektovat uplatnění principu nákladově optimálních požadavků.

Dále je nutné zamezit riziku zmaření již vynaložených prostředků pro přípravu investice a tím usnadnit komunikaci požadavků vůči veřejnosti a podnikatelům. Memorandum doporučuje stanovit rozhodné datum uplatnění požadavků tak, aby se vztahovalo k úkonu ze strany investora, ne ze strany správního úřadu.

Asociace v memorandu také apelují na státní správu, aby adekvátně zohlednila potenciál úspor energie v budovách při formulaci všech relevantních národních politik a strategií.

Přechod k energeticky úspornějším budovám je nutné doprovodit informační kampaní pro širokou veřejnost a také důsledným vzděláváním architektů, inženýrů, techniků a realizačních firem. K tomuto je možné využít evropské fondy.

Zmíněná evropská směrnice stanovuje rámec pro zvyšování energetických standardů budov a realizaci úspor energie v tomto sektoru. Členské státy ji musí transponovat do národní legislativy do poloviny roku 2012 a implementovat jednotlivá ustanovení v postupných krocích do konce dekády.

Kompletní memorandum ke stažení:

www.czgbc.org
www.czgbc.org

Kontakt:

Jaroslav Pašmik
Ředitel pro komunikaci a rozvoj projektů

Česká rada pro šetrné budovy, o.s.
jaroslav.pasmik@czgbc.org
+420 774 457 909

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů