Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další ekologický projekt v obci Bolešiny

Další ekologický projekt v obci Bolešiny

Obec Bolešiny ležící nedaleko Klatov v Plzeňském kraji realizuje další projekt, který pozitivně ovlivní kvalitu životního prostředí.

S podporou z Operačního programu Životní prostředí zde obec Bolešiny provádí zateplení víceúčelové budovy, kde sídlí obecní úřad a knihovna a kde je restaurace se společenským sálem. Stavební úpravy se týkají nejen zateplení objektu -- tedy tepelné izolace fasády, nejvyššího stropu, výměny oken a dveří - ale také vytápění. Nově zde bude instalován moderní kotel spalující pelety (granule z dřevěného odpadu). Celou akci provádí stavební firma Klatovská stavební společnost, s.r.o.

"Stavebními úpravami ušetříme nejen náklady na energie, ale přispějeme i ke zlepšení ovzduší v obci v průběhu topné sezony," pochvaluje si starosta obce Josef Sommer. "Budovu budeme moci i lépe využívat. Ve společenském sále probíhalo dosud jen několik akcí ročně, protože bylo náročné nezateplené prostory vytopit. Teď je ale budou moci přes zimu využívat místní spolky či místní sportovci," dodává starosta.

Prostředky na realizaci se obci podařilo získat z Operačního Programu Životní prostředí, k! terý je financován Evropskou unií z Fondu soudržnosti a státním rozpočtem ČR a administrován Státním fondem životního prostředí ČR.

"Při přípravě žádosti nám velmi pomohlo občanské sdružení ENVIC z Plzně," říká starosta Sommer. "Poradili nám nejen s administrativními náležitostmi žádosti o dotaci, ale doporučili také úpravy technického řešení, aby bylo zateplení provedeno co nejkvalitněji. Např. nová okna jsou instalována nadstandardním způsobem tak, aby se zamezilo ochlazování rámu okna a zvýšeným ztrátám tepla," dodává.

Akce s celkovými náklady zhruba 2 miliony korun bude dokončena v létě letošního roku a obci přinese roční úsporu kolem 120 000 Kč z nákladů na vytápění. Díky projektu bude budova ročně produkovat o 16 tun méně oxidu uhličitého, který přispívá ke změně klimatu na Zemi.

Pro další informace kontaktujte:
Ing. Josef Sommer, starosta obce Bolešiny
Tel.: 376 312 649, 606 680 691
www.bolesiny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů