Pátek, 29. března 2024

Pozvánka na workshop: Holanďan Tom Rijven naučí zájemce jak správně stavět Eko domy ze slámy a hlíny

Pozvánka na workshop: Holanďan Tom Rijven naučí zájemce jak správně stavět Eko domy ze slámy a hlíny

Stěhovatelná Eko stavba, celá ze dřeva, slámy a hlíny by měla vzniknout během srpna a září v osadě Štefanová, poblíž Vrbovců. Stane se tak v rámci ojedinělého mezinárodního workshopu, na kterém holandský stavitel Tom Rijven seznámí zájemce se systémem stavby slaměných domů, který sám vymyslel. Akce bude probíhat na právě budovaném rodovém statku, jehož majitel, Petr Skořepa je zároveň i organizátor projektu.

Workshop proběhne ve třech termínech (17 - 21. 8. / 31. 8. - 4. 9. / 7 - 11. 9. 2011) a za tuto dobu by měli účastníci společnými silami postavit malý domek z několika geometrických tvarů a se zelenou střechou. "Domek by měl do budoucna sloužit jako ukázkový. Každý účastník přiveze ze své země kousek hlíny a z této vytvoříme stěnu. Stavíme evropský slaměno-hliněný domek," plánuje Petr Skořepa, který se sám zabývá přírodním stavitelstvím a popularizací tohoto druhu staveb v České republice a na Slovensku.

O workshopu ve Vrbovcích

"Náš workshop je vhodný pro zájemce, kteří si chtějí postavit slaměno-hliněný dům svépomocí. Vhodný bude také pro řemeslníky a budoucí stavitele, kteří se chtějí stavbami z hlíny a slámy zabývat profesionálně," říká Petr Skořepa.

Workshop bude probíhat v anglickém jazyce a bude překládán do češtiny. Bude koncipován jako výuka zážitkovou formou a kromě Toma Rijvena se na ní bude podílet i česko-slovenská dvojice lektorů: Petr Skořepa a Milo Beňko, kteří se stavbě eko-domů věnují profesionálně.

Každý ze tří bloků workshopu začíná ve středu teoretickým úvodem. Účastníci se dozví, jak postavit svépomocí kvalitní, levný nízkoenergetický dům pro svou rodinu. Výuka pak bude pokračovat praktickou částí přímo na stavbě. Každý seminář tedy zastihne dům v různých fázích výstavby, ale organizátoři slibují, že bude vždy možné si vyzkoušet všechny techniky stavby, včetně základů domu, stěn, omítky a dekorace.

Petr Skořepa vzpomíná na první setkání s holandským kolegou Rijvenem: "S Tomem jsem se seznámil na jeho první návštěvě v České republice. Zaujala mne jeho metoda a celý přístup ke stavění. Idea stavby kvalitního a hlavně zdravého domu tak, aby to zvládl opravdu každý. Domu, který vydrží staletí a bude umožňovat ještě lepší komfort bydlení než většina současných staveb. A co je nejzajímavější, za zlomek běžných cen domů."

Kdo je Tom Rijven?

Tom Rijven se narodil v Amsterodamu (Holandsko). V současné době žije převážně ve Francii. Za svůj život vystřídal několik profesí, byl hudebníkem, masérem atd. Své schopnosti učit a předávat zkušenosti využívá právě při workshopech, které pořádá po celé Evropě. Za svůj život postavil již kolem padesáti domů, kde ve velké míře využil hliněný materiál.

Tom Rijven patří mezi výjimečné osobnosti, které se zabývají zpracováním hliněných materiálů ve slaměných stavbách. Této profesi se věnuje 18 let a za tuto dobu se mu podařilo vytvořit si své vlastní systémy zpracování hlíny a slámy. Cestuje po celém světě a řada "hlinařů" od něj získává zkušenosti a používá je dál ve své profesi.

Do hliněných omítek například používá fermentaci a jiné přísady pro zvýšení plasticity. Vymyslel velmi efektivní techniku stavění ze slaměných balíků, jenž využívá nosnosti úsporné dřevěné konstrukce v kombinaci se slaměnými balíky a hlínou. Rád staví netradiční tvary domů. Navrhl systém "Flexagon" - domy skládané z několika šestiúhelníků (jako včelí plástve) a "Slamaflex", což je stavebnice slaměno-hliněného domu. Jednotlivé stěny je také zároveň možné vyrobit mimo staveniště i s omítkami, převést pomocí techniky a poskládat jako montovaný dům.

Pro Toma Rijvena není srpnový workshop první zkušeností s Českou republikou, Čechy učil stavět ekologicky už v roce 2007. Část jeho tehdejších studentů se dnes věnuje stavbám ze slámy a hlíny profesionálně.

Proč stavět ekodomy?

  • Nízká energetická náročnost jak při stavbě, tak při provozu. Vynikající izolační schopnosti slámy zajistí majiteli vysoké úspory energie. Ze slámy je možné postavit dům v pasivním standardu.
  • Hliněné omítky zaručují nehořlavost slámy a zlepšují izolační a akumulační vlastnosti stavby. Při testech provedených v USA, Kanadě, Německu a nově i u nás se ukázalo, že hlínou omítnuté zdi ze slaměných balíků odolávají ohni až dvě hodiny. Zatímco zdi z běžného stavebního materiálu odolávají ohni v průměru půl hodiny až hodinu.
  • Ekodomy jsou difúzně otevřené, dům dýchá, ale neprofukuje jako staré domy. Sláma má výborné izolační vlastnosti, 40 cm slámy izoluje asi jako 20 cm polystyrénu.
  • Životnost dobře postaveného ekodomu se může počítat v řádu století. Důkazem je plno starých hliněných staveb na Slovensku a Moravě.
  • Bude sláma ve stěnách hnít? To je častá otázka. Každý organický materiál k tomu, aby začal hnít, vyžaduje kyslík a vodu. S technicky správnou konstrukcí se voda do slámy nedostane a tak znemožní hnití. Sláma byla používána jako izolační materiál po mnoha staletí a byla dokonce nalezena ve vynikajícím stavu v tisíce let starých egyptských hrobkách.
  • A cena? Jíloviště bylo skoro u každé vesnice a zdarma a sláma stojí kolem 100-200 Kč/m3.
  • Vzhledem k použitému materiálu i jednoduché technice je stavba slaměného domu celkem nenáročná. Není výjimkou, že se do stavby zapojí celá rodina a že se do ní pouštějí lidé, kteří jinak se stavbou domu zkušenosti nemají. Stavba vlastního domu může tak být zábavnou a výjimečnou životní zkušeností.

Eko osada Vrbovce - Štefanová

Setkání s Tomem Rijvenem proběhnou na právě budovaném rodovém statku a Škole přírodního stavitelství. Základem statku je více jak sto let starý hliněný dům s vápennými a hliněnými omítkami. Kromě ukázek přírodního stavitelství jsou k vidění i další zajímavé stavby a technologie - stěhovatelná slaměná jurta pro celoroční bydlení, základy z pneumatik nabíjených jílem v zemi, plátěná jurta, hliněná pyramida na meditace, bude se stavět pec na pečení chleba a hliněná letní kuchyně. Inspirovat se lze i využíváním energie slunce a větru: solární pec, parabola, fotovoltaika a další.

"V okolí jsou běžné domy z nepálených cihel, lidé zde žijí již staletí velmi soběstačně a pomalu zde vzniká Eko osada. Na pár domech již byly aplikovány hliněné omítky, izolace z rákosu, postaven je již jeden malý slaměno-hliněný přístavek se zelenou střechou pro kozy a rozestavěn slaměný dům," popisuje inspirující okolí svého statku Petr Skořepa.

Pro další informace a přihlášky navštivte stránku Ekovesnice.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů