Pátek, 19. dubna 2024

Peníze za povolenky by měly jít na modernizaci budov

Peníze za povolenky by měly jít na modernizaci budov

Vláda má na dnešním jednání na programu schválení žádosti o přidělení bezplatných povolenek pro české znečišťovatele ovzduší. Největší část odhadovaných 50 miliard korun má přijít společnosti ČEZ, zbytek povětšinou teplárnám. Možnost této tzv. derogace z pravidel celoevropského obchodování s emisními povolenkami si v Bruselu vylobbovala minulá vláda. Nynější vláda se musí do konce září rozhodnout, zda a v jaké výši tuto výjimku využije.

Iniciativa Šance pro budovy, založená Českou radou pro šetrné budovy a Centrem pasivního domu, upozorňuje na ekonomickou a bezpečnostní výhodnost úspor energie v budovách a prosazuje, aby peníze za emisní povolenky byly investovány do programu, který pomůže státu a lidem těchto přínosů dosáhnout.

Společně s dalšími výnosy z prodeje povolenek v období 2013-2020 tak může vzniknout podpůrný program, který lidem pomůže energeticky úsporně zrenovovat své bydlení či postavit si nové v kvalitním energetickém standardu. Finanční nástroj by měl být nastaven tak, aby měl silný pákový efekt na vyvolání dalších soukromých investic. Jedna koruna podpory může ekonomiku podpořit dalšími 3 až 5 korunami. To se projeví také na zaměstnanosti.

Petr Holub, koordinátor Šance pro budovy řekl: "Vláda by dnes neměla dát 50 miliard energetickým firmám, ale lidem. Je celospolečensky výhodné, aby je společně s výnosy z prodeje ostatních povolenek vložila do finančního nástroje, který pomůže lidem ke kvalitnímu, energeticky úspornému bydlení. Takový program navíc podpoří ekonomiku daleko více než nalití peněz do velkých energetických firem."


Kontakt:
Mgr. Petr Holub, koordinátor Šance pro budovy
mobil: 604 177 711
email: petr.holub@sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů