Pátek, 29. března 2024

Pražané chtějí žít úsporně. Mají na to

V metropoli roste zájem o ekologické domy. Úsporné bydlení je i tématem letošního For Archu.

Pražané chtějí žít úsporně. Mají na to

Hezký, ale docela obyčejný dům, zdá se na první pohled. Nízkoenegetické stavby nedávají navenek znát, že jsou jiné než ostatní. Rozdíl je vidět až při pohledu na účet za energie.

Pražané takové stavby chtějí čím dál víc. "Metropole se stává centrem nízkoenergetického stavění. Jen naše firma ve městě postavila už dvanáct takto upravených bytových projektů," říká výrobní ředitel stavební společnosti JRD Martin Svoboda.

Přestože za tento typ domů a bytů musí zájemce zaplatit víc než za obyčejný, celkově se mu investice díky promyšlené tepelné izolaci a dalším opatřením za určitou dobu vrátí. Spotřeba energie na vytápení je oproti obyčejným stavbám šestinová až čtvrtinová.

"Běžný byt bych přirovnal k autu se spotřebou deset litrů na sto kilometrů, energeticky úsporný pak odpovídá vozu, kterému na sto kilometrů stačí dva litry," vysvětluje s nadsázkou Martin Svoboda.

A lidé z hlavního města na úsporné bydlení mají.

Teplo nevyletí oknem

"Průměrná ekonomická situace obyvatele Prahy je lepší než ve zbytku republiky, proto si asi víc z nich může tuto přidanou hodnotu dovolit," myslí si architekt Michal Valert. Zároveň ale dodává, že jeho studio pracuje na řadě nízkoenergetických projektů po celém Česku. A rozhodně není jediné. "Oproti situaci před pěti lety došlo k zahlcení trhu výrobky, technologiemi a konstrukčními systémy," doplňuje Michal Valert.

Co se děje za dveřmi těchto domů, že se čím dál víc lidí rozhoduje právě pro ně? K úsporám za topení přispívá především silná vrstva tepelné izolace, kvalitní okna s trojskly či řízené větrání se zpětným získáváním tepla.

To díky speciálnímu systému "nevyletí" z okna ven, ale ve výměníku ohřeje přiváděný vzduch. Pořizovací náklady na nízkoenergetický dům přitom nejsou až o tolik vyšší než u jiných developerů.

Novější projekty kladou větší důraz také na pohodlí obyvatel a jejich zdraví. "Díky řízenému větrání mají příjemný pocit ze stále čerstvého vzduchu spojený s nízkými hladinami COâéé a odérů," popisuje Martin Svoboda z JRD.

Stavte ekologicky, říká EU

Jako hlavní téma si úsporné a ekologické bydlení vybral tradiční stavební veletrh For Arch, který od středy do neděle hostí letňanské výstaviště.

"Jde o nové a zajímavé téma, které se postupně bude vkrádat do veškerého stavebnictví. Obliba těchto staveb roste," říká jeden z hlavních pořadatelů veletrhu Daniel Bartoš. Desítky vystavovatelů se zaměří právě na to, jak postavit a zařídit dům co možná nejúčelněji. Podstatnou motivací pro organizátory ovšem byla i skutečnost, že zástupci Evropského parlamentu podepsali s Radou Evropy směrnici pro energetickou náročnost budov, která si vzala za cíl, aby do roku 2020 vyrůstaly jen stavby, jejichž potřeba energií se blíží nule.

V Praze si zájemce může vybrat z hodně pestré nabídky. Podobně jako u běžných bytů ceny závisí na rozloze a lokalitě. Pořídit se dají za tři miliony, ale i za dvanáct milionů. K dostání už jsou v hlavním městě také takzvané pasivní domy, jejichž spotřeba energie je ještě nižší než u běžných úsporných staveb.

Koupit je možné nejen rodinný dům, specializované firmy sázejí hodně i na bytové domy. Objevují se ale i neobvyklé případy. "Například projekt pasivní nástavby ke stávajícímu činžovnímu domu na Vinohradech v památkové zóně funkcionalistického souboru, který je nyní ve fázi stavebního řízení," dodává architekt Michal Valert.

AUTOR: Michal Pavec
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

ZDROJ: Praha

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů