Sobota, 20. dubna 2024

Výstavba pasivních domů

V Česku vyroste dosud největší komplex bytů s minimální spotřebou energie

Výstavba pasivních domů

EKOLOGICKÝ AUTOMATICKY NEZNAMENÁ DRAŽŠÍ. Byty v pasivním standardu, jejichž spotřeba energie je i desetinásobně nižší než u běžných novostaveb, se dají pořídit za konkurenceschopné ceny.

Největší bytový soubor v pasivním energetickém standardu v Česku - tím má být projekt Ecocity Malešice developera JRD. Celkem pět bytových domů dohromady o 110 bytech je doposud největší jednorázový počin pasivního bydlení u nás, ale s vyspělými okolními zeměmi se zdaleka nemůžeme poměřovat. Například ve Vídni má být v rámci pasivního sídliště Eurogate do roku 2016 dokončeno celkem 1700 bytů. Na rozdíl od českých poměrů však město Vídeň podporuje projekt Eurogate, jehož celkové náklady přesáhnou 100 milionů eur, částkou zhruba 40 milionů eur. V zemích jako Německo a Rakousko podporují energeticky efektivní výstavbu z veřejných zdrojů.

Budovy se průměrně v Evropské unii podílejí 40 procenty na celkové spotřebě energií a cílem směrnice, kterou Evropský parlament loni schválil, je energetickou náročnost budov snížit. Od roku 2020 se proto budou moci v EU stavět jen domy a byty s téměř nulovou spotřebou energií.

Česká republika jako členský stát EU musí vytvořit podmínky pro naplňování této směrnice. "Nová státní politika bydlení, kterou schválila vláda v červenci, zcela správně dává velký důraz na roli energetických úspor v rezidenčních budovách," řekl Petr Holub, koordinátor iniciativy Šance pro budovy. Jeho zástupci koordinují s ministerstvem průmyslu a obchodu návrh legislativního požadavku, podle kterého by se nové budovy od roku 2013 měly stavět pouze v nízkoenergetickém až pasivním standardu s postupným přechodem na výstavbu budov s téměř nulovou spotřebou energií do roku 2019. Návrh byl měl jít do parlamentu příští rok na jaře a stát by měl podle Holuba přechod podpořit.

Byty v nízkém energetickém standardu nemusí být dražší než běžné novostavby

Roční spotřeba tepla na vytápění je u nízkoenergetických domů do 50 kilowatthodin na metr čtvereční ročně, kdežto u pasivních bytů a domů to je do 15 kWh na metr čtvereční. Běžná česká novostavba podle společnosti EkoWatt spotřebuje ročně na vytápění zhruba 100-120 kWh na metr čtvereční. První etapa projektu Ecocity Malešice developera JRD, která má být do konce roku 2013 dokončena ve stejnojmenné pražské městské části, bude mít roční spotřebu 10,8 kWh na metr čtvereční ročně. Novinářům to včera řekl Jan Řežáb, ředitel společnosti JRD.

Byty v nízkoenergetickém standardu nemusí být nezbytně dražší než ty v běžných novostavbách. Potvrzuje to i srovnání třípokojových bytů v pěti nových rezidenčních projektech v blízkosti projektu Ecocity Malešice. Zatímco nejdražší byt srovnatelné velikosti od společnosti Geosan Development vychází na více než 72 tisíc korun za metr čtvereční bez DPH, nejlevnější od developera Sidi pak na 42,5 tisíce korun. Byt nabízený v pasivním standardu od JRD se s 53 tisíci korun za metr čtvereční umístil na čtvrté příčce před Sidi. "Vždy se držíme toho, že jsme konkurenceschopní v dané lokalitě, vícenáklady nepřenášíme na klienta," řekl Řežáb. JRD se podle něho podařilo snížit vícenáklady v podobě systému řízeného větrání nebo lepší izolace z 280 tisíc korun na bytovou jednotku v roce 2006 na současných 150 tisíc korun na byt.

Důvody pořízení bydlení v nízkoenergetickém, případně pasivním standardu namísto běžných novostaveb jsou podle odborníků různé. Jan Bárta z neziskové organizace Centrum pasivního domu uvádí respekt k přírodě, lepší kvalitu takového bytu nebo domu, ale i pragmatické důvody v podobě úspor energií. Petr Novák, který si koupil byt od společnosti JRD v projektu Dolní Měcholupy 4, uvádí jako hlavní důvod pořízení nízkoenergetického bytu jeho vyšší stavební úroveň a zvukově izolační hodnoty, na druhém místě pak nižší provozní náklady. "Měsíční náklady na energie nás vycházejí asi o tisíc korun levněji než v běžných novostavbách, ve kterých bydlí kamarádi," řekl Novák. Ten bydlí v domě dva roky, ale byt si v něm pořizoval před více než třemi lety, kdy byly hotové jen základy. "Tehdy se kupovalo téměř všechno, i horší kvalita se prodávala za vyšší ceny," řekl Novák a dodal, že v lokalitě zvažoval několik bytových projektů, i byty od konkurenčního developera Ekospol, kt erý své byty označuje za nejlevnější, ale měl ve své době ceny nastavené na úrovni, které se od JRD lišily jen minimálně.

JRD, která se na domy s nízkou spotřebou energií zaměřuje, v průběhu let postupně výstavbu zdokonaluje. Obyvatelé domu, ve kterém bydlí i Novák, měli ze začátku problém s nastavením vzduchotechniky, kdy v zimě byla v bytech příliš velká vlhkost a pařila se okna. Uživatelské nedostatky chce JRD eliminovat v projektu Ecocity, kde bude centrální systém umístěn v garážích, případně na střeše, doposud byla technická místnost v každém bytě zvlášť. Výměnu filtrů pro rekuperační jednotky tak zajistí správa domu.

Z větších developerů v Česku realizuje výstavbu nízkoenergetických a pasivních bytovek Skanska Reality. V projektu Milíčovský háj v Praze 10 jich je z celkových 120 bytů v nízkoenergetickém standardu 66, které jsou asi o 15 procent dražší než ty běžné. "Prodej bytů v obou standardech jsme odstartovali ve stejnou dobu. Dražších, nízkoenergetických bytů je k dnešku prodaných zhruba 60 procent, bytů bez ekologických technologií zhruba 85 procent," řekla Naděžda Ptáčková, ředitelka odboru prodeje a marketingu Skanska Reality. Developer v pondělí zařadil do prodeje dalších 40 bytů v nízkoenergetickém standardu v rámci projektu Rezidenční čtvrť Botanica v Praze 5 - Jinonicích.


Pasivní bytový soubor

110 - tolik bytů v pasivním standardu vznikne v projektu Ecocity Malešice. Je to zatím největší komplex pasivních bytů v ČR.


Nová státní politika bydlení zcela správně dává velký důraz na roli energetických úspor v rezidenčních budovách.
Petr Holub
koordinátor Šance pro budovy

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů