Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pasivní domy se otevřou veřejnosti

Pasivní domy se otevřou veřejnosti

O víkendu 11. - 13. listopadu se po celé České republice otevře zhruba 50 pasivních domů veřejnosti. Konají se totiž již tradiční mezinárodní Dny pasivních domů. V Plzeňském kraji si mohou zájemci prohlédnout hned 9 pasivních domů. Občanské sdružení ENVIC připravilo ke Dnům pasivních domů zajímavý doprovodný program.

Přijďte si osahat nejmodernější způsoby řešení pasivních domů
Občanské sdružení ENVIC připravilo v rámci Dnů pasivních domů výstavu a zajímavé besedy se staviteli i uživateli pasivních domů. "V pátek 11. listopadu bude zpřístupněna výstava vzorků stěn pasivních domů na Střední průmyslové škole stavební v Plzni na Chodském náměstí 2. Připraveny budou řezy stěnami pasivních domů s osazenými okny, nebo ukázky použití termokamery pro diagnostiku staveb a ukázky měření hygienických podmínek v domě. Zájemci mohou tuto expozici navštívit od 10 do 18 hodin", zve Ilona Gonová, koordinátorka akce z občanského sdružení ENVIC.

Vzorky stěn slouží studentům Střední průmyslové školy stavební v Plzni jako učební pomůcka k výuce témat spojených s nízkoenergetickým a pasivním stavěním. Byly vytvořeny v rámci projektu Specializované environmentální programy pro střední školy Plzeňského kraje.

"Návštěvníci uvidí zděnou stavbu z vápenopískových bloků s tepelnou izolací z grafitového polystyrenu, lehkou dřevostavbu s tepelnými izolacemi z minerální vlny, konopí, drcené celulózy a dřevovláknitých desek, masivní dřevostavbu s tepelnými izolacemi z dřevovláknitých desek. Navíc si zájemci mohou odnést mnoho informací o pasivních domech", doplňuje Václav Šváb, poradce pro otázky úspor energie a stavebnictví z občanského sdružení ENVIC. Na místě bude možné se i poradit s odborníky na pasivní domy. Přítomen bude poradce ze sdružení ENVIC Václav Šváb a pan Ing. Martin Konečný z firmy Kalksandstein CZ (hlavní koordinátor Dnů pasivních domů v Plzeňském kraji).

Zkušenosti s pasivními domy předají ti nejpovolanější
V neděli 13. listopadu si mohou zájemci pasivní domy nejen prohlédnout, ale ve třech z nich budou připraveny půlhodinové besedy.

Ráno v 9 hodin bude v Dobřanech připraven Ing. Zdeněk Baxa besedovat na téma stavba moderního pasivního domu svépomocí. Věnovat se bude přínosům pasivního domu pro jeho obyvatele a pro životní prostředí a podělí se o zkušenosti s prováděním stavebních prací na stavbě zděného pasivního domu svépomocí.

Dopoledne v 11 hodin v Předenicích se bude Ing. Martin Konečný věnovat kvalitním a cenově dostupným pasivním domům. Kromě přínosů pasivního domu pro jeho obyvatele a životní prostředí se bude zabývat i konkrétními možnostmi úspor financí při stavbě pasivního domu, příkladům nákladů na stavbu pasivního domu a možnostmi a radami pro stavbu svépomocí.

Odpoledne v 16 hodin v Horažďovicích návštěvníky přivítá Ing. Jiří Vápeník s přednáškou "Jak snížit náklady na stavbu pasivního domu". Opět přítomné seznámí s výhodami pasivního domu a navíc se mohou těšit na ukázky konkrétních řešení prováděných majitelem domu a na další rady a tipy jak na pasivní dům svépomocí.

Podrobnější informace o prohlídkách (lokace, otevírací doba) pasivních domů jsou umístěny na www.envic.cz a ww.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů