Sobota, 20. dubna 2024

Věž superlativů

Věž superlativů

Moderní budova Tchaj-pej 101, která se svou výškou 508 m patří k nejvyšším světovým stavbám, získala za energetickou účinnost a konstrukci šetrnou k životnímu prostředí certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) třídy Platinum.

Společnost Siemens do budovy dodala systém automatizace technických zařízení a osvětlení. Systém správy budovy a její energetická účinnost byly během dvou let optimalizovány s cílem snížit spotřebu elektrické energie, spotřebu vody a produkci odpadu o 10 %. Kvalita vzduchu v budově odpovídá požadavkům nejvyšší úrovně dle LEED při spotřebě energie o 30 % nižší než u průměrné stavby.

Věž superlativů, jak se někdy stavbě Tchaj-pej 101 přezdívá, je se svými 101 nadzemními a pěti podzemními podlažími první budovou obdobné velikosti na světě, která obdržela certifikát LEED třídy Platinum. Ten mohou získat jen budovy, které splňují požadavky na efektivní využívání energie a rovnovážný stav vůči životnímu prostředí.

S certifikátem LEED Platinum nyní Tchaj-pej 101 dosahuje snížení emisí CO2 o 2995 tun za rok. Současně se ročně ušetří 28 000 tun vody a vyprodukuje o 1216 tun méně odpadu. Roční spotřeba elektrické energie klesla v porovnání se stavem před zavedením opatření potřebných ke splnění kritérií podle LEED o 4,8 milionu kWh.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů