Čtvrtek, 28. března 2024

Trend: domky menší a úspornější

Trend: domky menší a úspornější

Podle průzkumu společnosti Ekonomické stavby mezi jejími klienty se trendy ve výstavbě rodinných domů značně mění.

Drtivá většina Čechů k zajištění svého bydlení využívá hypotéku, rodinný dům staví čím dál mladší lidé a zhruba 70 % všech domů je vystavěno nízkoenergeticky. Prudký nárůst zájmu o nízkoenergetické domy je způsoben nejen neustále rostoucími cenami energií, ale také dostupností nejnovějších technologií a materiálů.

Až překvapivý je celkový nárůst ekologického cítění, s čímž souvisí i vyšší obliba tepelných čerpadel při volbě zdroje vytápění, které si do nového domu pořizuje takřka třetina klientů (31 %). Nejvyužívanějším zdrojem zůstává ale stále plynový kotel, který volilo 46 % z nich.

ROSTE SKUPINA MLADÝCH

Stále narůstá skupina mladých lidí, kteří své vůbec první bydlení řeší právě výstavbou rodinného domu. Zcela tedy vynechávají jakýsi mezikrok v podobě pořízení bytu a více než čtvrtina (26 %) klientů ES je tvořena právě lidmi ve věku mezi 20 a 30 lety.

Důkazem je i dlouhodobě narůstající obliba programů, které umožňují výstavbu rodinného domu právě lidem, kteří disponují pouze minimální, nebo dokonce žádnou hotovostí. Program Mladá rodina, který počítá s vlastním pozemkem a vstupní hotovostí 170 000 Kč, využilo 29 % klientů. Dalších 28 % zvolilo program Nulová hotovost, který umožňuje stavbu domu dokonce bez jakékoli vstupní hotovosti.

STAČÍ MENŠÍ DO 3 MILIONŮ

Dalším předmětem průzkumu byly vlastnosti samotných domů, preferovaná dispozice a cena. Ve srovnání s minulými lety lidé upřednostňují dispozičně menší domy. Zatímco například v roce 2005 stavěly domy o dispozici větší než 5+1 zhruba tři čtvrtiny klientů, dnes tuto dispozici volí jen 31 %. Nejoblíbenější dispozicí je v současnosti 4+1, kterou zvolilo 36 % klientů, a spolu s domy 3+1 tak tvoří nadpoloviční většinu stavěných domů.

Více než polovina (52 %) klientů potom staví dům za celkovou cenu nižší než 3 000 000 Kč. Nejdražší variantu, tedy dům v hodnotě nad 5 milionů volí jen zhruba 7 % klientů.

Od toho se odvíjí i průměrná výše čerpané hypotéky, která se nejčastěji pohybuje právě mezi 2 až 3 miliony Kč (36 %). Plných 80 % hypoték se nachází v rozmezí mezi mezi jedním a čtyřmi miliony Kč.

BEZ HYPOTÉKY JEN VÝJIMEČNĚ

Hypotéku využívá k zajištění svého bydlení naprostá většina (88 %) klientů. Avšak proti minulým letům došlo k mírnému nárůstu klientů, kteří celou výstavbu platí v hotovosti.

Značí to skutečnost, že nákup či výstavba nemovitosti jsou čím dál oblíbenější formou k uložení volných finančních prostředků.

ZDROJ: FINANČNÍ PORADCE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů