Pátek, 29. března 2024

Dům bez domova

Dům bez domova

Co člověk potřebuje k přežití v zimě? Co je to nejzákladnější vybavení, které "dům", "byt" má mít a jak složité je takový "dům" ve městě bez peněz postavit?

Bydlení pro lidi bez domova - "dům bez domova"

homelessTo jsou základní otázky, které řeší tým architektů ateliéru ting ve vztahu k bydlení pro lidi bez domova. Vzhledem k extrémním teplotám, které v posledních dnech zasáhly celou Evropu architektům toto téma přišlo jako velice nepříjemně aktuální.

Architekti z ateliéru ting se rozhodli nejen navrhovat v pohodlí své teplé kanceláře, ale v rámci snahy pochopit situaci realizovat s přáteli workshop a vytvořili reálný a funkční prototyp jednoho z navrhovaných "obydlí".

Své minimální obydlí realizovali v prostoru pražského Karlína v těsném sousedství jiných podobných obydlí, ve kterých bydlí právě lidé bez domova. Jak říká architekt Štěpán Toman, "chtěli jsem ověřit jestli náš návrh a vůbec způsob uvažování je správný a maximálně využít něco co je ve městě běžně k nalezení a nebo se dá s minimálními investicemi pořídit. Celá stavba nás, kteří materiál kupují, stála cca 700 Kč, ale dala by se rozhodně ještě zlevnit" dodává.

homelessPo řadě diskusí se sociálními pracovníky, kteří se problematice bezdomovectví dlouhodobě věnují, stejně jako s bezdomovci samotnými, vznikly čtyři návrhy z nichž se jeden vybral pro realizaci v rámci workshopu.
"Potěšilo nás, že během stavby přišli lidé z okolí, kteří žijí ve velice podobných podmínkách jako byl naše experimentální a velice pozitivně na naší snahu reagovali", popisuje průběh stavby druhý z architektů, Daniel Kolský.

Experimentální dům "dům bez domova" trvalo v šesti dobrovolnících postavit i se zatopením v provizorních kamnech hodinu. "Během stavby samotné byla extrémní zima a ještě více jsme si uvědomili jak problematické je být v tomto počasí bez zázemí domova, nebo nějakého jiného jistého prostoru".

Tým ting se věnuje širokému spektru projektů v České republice i v zahraničí.

Zakládající tříčlenný tým - Štěpán Toman, Claudia Schmidt, Daniel Kolský je průnikem tří osobností a tří rozdílných přístupů. Projekty jsou tedy v mnoha měřítcích od řešení rozsáhlých urbanistických výzev po detailní design mobiliáře a užitých předmětů. Obecně se ting snaží pracovat na projektech a výzvách posouvají možnosti architektury, které jsou přesahem do dalších témat.

Kontakt: MgA. Štěpán Toman T: 776 280 098 E: stepan@ting.cz W: www.ting.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů