Čtvrtek, 25. dubna 2024

Správné mikroklima v bydlení pro alergiky

Správné mikroklima v bydlení pro alergiky

Čím dál více se ve větších městech rozmáhají alergie způsobené moderním životním stylem. Lidé se špatnou aktivací protilátek na prach nebo pyl ale mají možnost najít útočiště v nízkoenergetických domech a bytech.

Alergiemi trpí přes dva miliony lidí v České republice. Nejrozšířenějším typem je pylová alergie, která sice patří ke slabým formám alergií, ale i tak dokáže potrápit. Dalším alergickým onemocněním dýchacích cest je astma, kterým u nás trpí statisíce lidí. Jde o závažné plicní onemocnění, při kterém dochází k dlouhodobému zánětu sliznic v dýchacím ústrojí, ve většině případů je vyvolané zúžením dýchacích cest. Astma je nejčastějším chronickým onemocněním v dětství. Trpí jím zhruba desetina dětí, většinou chlapců. V dospělosti naopak převažují mezi nemocnými ženy. Astmatici často trpí na prach a roztoče, jak venku, tak i v domácím prostředí. Vysoký výskyt vzniku astmatu je spojován s pasivním kouřením, znečištěním vzduchu výfukovými plyny, prašností a nadměrnou koncentrací ozónu.

U rodiče trpícího alergií je 30% riziko, že se onemocnění projeví i u jeho dítěte. Pokud jsou alergiky oba rodiče, riziko se zvyšuje na celých 60 %. Stává se také, že se dědičný základ předá z prarodičů na vnoučata.

SYSTÉM VĚTRÁNÍ

Problémům se dá předejít správným výběrem domova. Nízkoenergetické a pasivní budovy celoročně zajišťují nejen příjemné vnitřní mikroklima, ale i celkový komfort v moderním bydlení. V České republice je lídrem ve výstavbě nízkoenergetických a pasivních bytů společnost JRD. Jejich systém větrání zpříjemňuje život zdravým lidem i alergikům, díky přiváděnému vzduchu systémem řízeného větrání, který prochází přes prachový filtr. Vzduch je již ohřát a přiváděn takovým způsobem, že nevzniká průvan.

Omezení prašnosti přináší pro obyvatele zdravotní výhody a snižuje potřebu luxování. Větrací systém dokáže odstranit problémy běžných bytů s vlhkostí bez nutnosti instalovat odvlhčovače či zvlhčovače vzduchu. Přináší řešení i pro alergiky. Stačí prachový filtr nahradit pylovým a alergikům se dýchá mnohem lépe, protože mají k dispozici čistý vzduch zbavený nežádoucích pylů.

VÍCE NEBEZPEČÍ VE MĚSTECH

Alergie se vyskytují nejčastější ve městech. Mezi největší nepřátele čistého vzduchu patří automobilová doprava, teplárny a tepelné elektrárny. Některé státy EU, mezi něž patří například Švédsko nebo Německo, zavádějí v centrech velkých měst nízkoemisní zóny. Vjezd do nich mají povolen jen automobily, které produkují jen malé množství škodlivin. Ve Švédsku se tato zóna zavedla již před patnácti lety a emise prachových částic se tak podařily snížit zhruba o 40 %. Během výzkumu v New Yorku se prokázala spojitost mezi inteligencí dětí a znečištěním ovzduší, jemuž byly vystaveny jejich matky. Děti z nejvíce znečištěných oblastí měly v IQ testech výsledky až o pět bodů nižší.

Ministerstvo životního prostředí již více než dva roky intenzivně pracuje na novém zákoně o ochraně ovzduší. K novým nástrojům navrhovaného zákona mimo jiné patří zpřísnění emisních limitů a technických požadavků na provoz zdrojů znečišťování ovzduší v oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší a nízkoemisní zóny, které by umožňovaly regulaci dopravy při zhoršení kvality ovzduší.

ČISTÝ DOMOV

Před alergeny, které na nás neustále útočí z okolního prostředí, se dá ukrýt v moderním bydlení. Ve městech se alergenům nevyhneme, ale v bytě omezit jdou. V současné době se dostávají do povědomí bydlení, které je šetrnější k životnímu prostředí. Nízkoenergetické a pasivní byty udržují příjemnou teplotu po celý rok a zajišťují bez průvanu a zbytečného úniku energie kvalitní čerstvý vzduch. Navíc je zde vzduch filtrován a zbavován tak škodlivých nečistot a prachu. V bytě je stále příjemně vlhký vzduch zabraňující vzniku plísní. Navíc tyto stavby nezatěžují životní prostředí tolik jako běžné novostavby. Potřeba tepla na vytápění nízkoenergetického bytu třídy A nepřevyšuje 50 kWh/m2.a. U společnosti JRD jsou dokonce standardy nízkoenergetických bytů třídy A 30 kWh/m2.a. Běžné novostavby se pohybují mezi 80 - 140 kWh/m2.a.

Kvalitní vnitřní prostředí v nízkoenergetických stavbách zajišťuje systém řízeného větrání s rekuperací tepla, který odstraňuje pachy. V nízkoenergetickém bytě se nesetkáte se suchým vzduchem, nevyhovující teplotou ani s vydýchaným vzduchem způsobujícím únavu, bolest hlavy i špatný spánek. Nevhodná vlhkost ovzduší má za následek vysoušení sliznic a vznik plísní. To vede k časté nevolnosti, alergiím, bolesti kloubů a nervovým potížím obyvatel. Podle studií má kvalita vzduchu přímý vliv i na pracovní výkonnost. Systém řízeného větrání dodává rekuperací tepla potřebné množství vzduchu pokojové teploty, odvětrává pachy, filtruje vzduch od pylu a prachu a zbavuje vnitřní prostředí plynů a odérů. Neustálé proudění vzduchu navíc zabraňuje oxidu uhličitému, aby zvyšoval svou koncentraci. Ten vzniká především přirozeným procesem dýchání, důsledkem je vydýchaný vzduch, který způsobuje pocit únavy a ospalosti. Výsledkem překračování koncentrace oxidu uhličitého je slabé okysličování moz ku, vedoucí ke snížení koncentrace a produktivity. Nejzávažnější zdravotní potíže může způsobit oxid uhelnatý, který mimo jiné vzniká kouřením.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů