Pátek, 29. března 2024

Snižování energetické náročnosti se vyplatí

Snižování energetické náročnosti se vyplatí

V České republice stále existuje velký počet budov a provozů, které jsou z hlediska energetické náročnosti v nevyhovujícím stavu. Firmy a instituce tak zbytečně přicházejí o stovky miliónů korun ročně.

Změnit tento stav bylo cílem série seminářů nazvaných "Snižování energetické náročnosti budov", která se pod patronací společností SEVEn, ENVIROS a Siemens uskutečnila v loňském roce. Vyvrcholením této série se stalo prosincové vyhlášení "Soutěže o nejlepšího připravovatele projektů EPC". Ocenění za nejlépe připravený projekt smluvně zaručených úspor energie ve fázi vyhlášení výběrového řízení získal Moravskoslezský kraj.

"Přesvědčila nás kvalita zpracování projektu smluvně zaručených úspor řešeného metodou EPC, který bude obsahovat investice do nejmodernějších energetických technologií v objemu přes 90 miliónů korun. Přitom všechny vynaložené náklady budou plně splaceny výhradně z dosažených úspor energie, smluvně zaručených dodavatelem energetických služeb," vysvětlil předseda hodnotící komise a bývalý ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.

Na projekt úspor energie v Moravskoslezském kraji byla v roce 2011 vyhlášena veřejná zakázka pro 13 objektů, z toho deseti školských budov, dvou nemocnic a domu pro seniory. Realizace projektu je plánována během roku 2012 a celkový potenciál úspor z vytápění, spotřeby vody a osvětlení bude podle odhadu dosahovat přes 30 tisíc GJ/rok, což by mělo činit více než 12 mil. Kč ročně.

V kategorii připravovaných, ale ještě nevyhlášených projektů zvítězilo město Moravská Třebová. "Projekt úspor energie Moravské Třebové je jedním z prvních, který je v ČR zaměřen na rekonstrukci sítě veřejného osvětlení realizovaného metodou EPC s financováním z dosažených úspor energie, tedy bez počátečního vynaložení finančních prostředků městem. Předpokládaná úspora by mohla přesáhnout 50 % původních energetických nákladů a uhradí investice odhadem v hodnotě 15 miliónů korun," uvedl Kalaš.

ZDROJ: FINANČNÍ MANAGEMENT

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů