Čtvrtek, 18. dubna 2024

Chytré stavební investice

Podívejme se na trendy a inovace, které najdeme na stavebním a technickém veletrhu Stavotech..

Chytré stavební investice

Kvalitně bydlet, úsporně topit, užít si s rodinou na zahradě - to jsou věci, do kterých má smysl investovat v každé době. Zatímco velké stavebnictví napojené na veřejné rozpočty si stěžuje na nedostatek zakázek, v malém stavebnictví lze stále najít hodně zajímavých nebo úsporných řešení, na které lidé nebo firmy rádi vynaloží peníze. Vědí, že se jim investice vyplatí a navrátí v úspoře peněz nebo kvalitě bydlení a života. Podívejme se na trendy a inovace, které najdeme na stavebním a technickém veletrhu Stavotech, který se koná ve dnech 29.-31. března na Výstavišti Flora v Olomouci.

Úspory při vytápění

Stoupající účty za teplo vedou majitele rodinných domů k myšlence, jak průvan v peněžence zarazit a ještě vydělat. Tepelná čerpadla jsou bezesporu hitem posledního roku, i na Stavotechu najde návštěvník několik výrobců a dodavatelů. Tento stroj na teplo pracuje na principu obrácené ledničky - zatímco mrazící zařízení vyrábí chlad a odpadem je teplo, tepelné čerpadlo pracuje naopak a získává teplo z okolí, zpravidla ze vzduchu. Za použití malého množství elektrické energie lze získat několikanásobek tepla a použít jej pro vytápění i ohřev vody. I přes vyšší vstupní investici návratnost nepřekročí 7-10 let a každé zvýšení cen energií ji ještě urychlí.

Teplo ze dřeva

Vytápění dřevem bylo z našich domovů vytlačeno, vždyť "kdo bude pořád chodit přikládat". Dřevo se však navrací prostřednictvím pelet - moderní kotle na pelety mají velkoobjemové zásobníky a přesné elektronické dávkování, které po jedné peletce přisypává topivo do hořáku. Komfort se pak blíží vytápění plynem, zásobník stačí jednou za čas doplnit. A pokud vám nevadí trochu práce každý den, není nic příjemnějšího, než zatopit dřevem v moderním krbu nebo krbových kamnech - teplo z živého ohně je hřejivější než jakýkoliv jiný způsob vytápění.

olomouc

Klasika modernizuje

Ani tradiční metody vytápění nevyklízejí pole. Moderní kondenzační plynové kotle, podlahové vytápění, infratopení - i zde najdeme moderní řešení a inovace, které vyhřejí domov za méně vstupní energie než dříve a pomáhají tak snižovat stále rostoucí účty.

Zapojit slunce

Solární systémy na výrobu teplé vody nebo i na přitápění jsou také vhodnou investicí do energeticky úsporné domácnosti. Tato zařízení nabídne na Stavotechu několik vystavovatelů. A do budoucna zažijí rozvoj i fotovoltaické panely na obytných budovách.

Novostavby úsporné a komfortní

Chystáte-li se na stavbu rodinného domu, vyplatí se pohovořit si na Stavotechu s odborníky, kteří nabízejí nízkoenergetické nebo dokonce pasivní domy. Kvalitní architekt navrhne řešení, které nemusí být ani dražší než klasický dům, a do budoucna zajistí stavebníkovi nízké provozní náklady. Úsporný dům začíná už od tvaru a orientace stavby, pokračuje přes zateplení obvodových stěn, střechy, vhodně zvolené vytápění a končí např. u systému rekuperace vzduchu, kdy je nuceným větráním získáváno teplo i z odpadního vzduchu a navraceno zpět do domu. Úsporný dům lze postavit i na bázi dřevostavby, kterým lidé přicházejí stále více na chuť. Kromě úspory pořizovacích nákladů nabízejí dřevostavby rychlost výstavby i kvalitu vnitřního prostředí.

Rekonstrukce s návratností

Stojíte-li před úkolem rekonstruovat starý dům, možná se děsíte, kolik to bude stát a že jsou to "vyhozené peníze". Zkusme se ale na to podívat jinak. Zaprvé - ani dům není navěky, po dvaceti nebo třiceti letech je morálně a technologicky zastaralý, po ještě více letech už v podstatě vybydlený. Je proto načase vtisknout mu svoji pečeť a kvalitu současného bydlení. Zadruhé - dnešní materiály a komponenty se zlepšují doslova z roku na rok, vyplatí se proto poptat se po novinkách v oboru. Například okna - co bylo dříve tepelně-izolačním luxusem, to je dnes standard. Také zateplení už není jen klasická polystyrénová metoda. O vytápění jsme už hovořili. Dobře promyšlená a navržená rekonstrukce může proto být dobrou investicí do snížení provozních nákladů, odstranění tepelných ztrát a do celkového komfortu stavby.

Světla svítí - jen když je potřeba

Zatímco úspory při vytápění si dokáže představit každý, méně časté je přemýšlet o úsporách elektřiny při svícení a provozu spotřebičů. Přitom na Stavotechu se představí hned dvě řešení - jedním je inteligentní elektroinstalace, kterou můžete centrálně ovládat osvětlení, chod elektrospotřebičů a optimalizovat tak spotřebu a provoz domu. Druhým řešením je nahrazování klasických žárovek nebo zářivek LED osvětlením, které při srovnatelné svítivosti spotřebuje doslova zlomek elektrické energie.

Pohodlný život

Hodně času trávíme doma v kuchyni - dobře navržená a kvalitními spotřebiči vybavená kuchyňská linka je proto zárukou spokojenosti nejen vařících žen a mužů, ale často se stává skutečným centrem domova, kolem kterého se rodina schází. I kuchyňská řešení Stavotech nabídne. Bezkonkurenčně nejvíce času však lidé tráví doma v posteli. A zde je k zaznamenání nový trend - lidé rádi investují do dobrého spaní - do kvalitní postele, pohodlné a ergonomické matrace a do teplých, ale přitom vzdušných přikrývek. Kvalitu postelí a matrací lze na Stavotechu vyzkoušet a v klidu konzultovat.

Užít si na zahradě

Zahrada se stává od jara do podzimu dalším obytným prostorem. Přistáváme-li při návratu z dovolené, vidíme z okének letadla modrá oka bazénů okolo rodinných domů. Pro ty, kdo o bazénu teprve uvažují nebo jim nestačí malý nadzemní, je určena doprovodná výstava Stavotechu pod názvem Bazény a Sauny. Kromě bazénů různých tvarů a technologií výstavby nabídne i vířivé vany nebo dřevem vytápěný sud na koupání. A pokud uvažujete o sauně pro zimní měsíce, možná vás překvapí, že není jen sauna klasická, ale i infračervená nebo parní.

Novinky i rady od odborníků

Stavební výrobky a technologie se vyvíjejí takovým tempem, že se vyplatí nespoléhat se při investičním záměru na to, co léta známe. Možná najdete na stavebním veletrhu Stavotech překvapivé řešení vašeho problému, které je lepší a úspornější než to tradiční. Návštěva stavebního veletrhu má ještě jednu neocenitelnou výhodu. V každém stánku se vám dostane odborných rad a doporučení, jsou zde totiž přítomni majitelé firem nebo zkušení obchodníci. Nemusíte proto pracně shánět informace na internetu nebo v literatuře, výrobky a řešení si můžete na místě osahat, položit doplňující i zvídavé otázky. To pomůže optimálně připravit a naplnit záměr, jak vybudovat nebo zkvalitnit svoje bydlení. Návštěva stavebního a technického veletrhu Stavotech ve dnech 29.-31. března 2012 na Výstavišti Flora v Olomouc se proto určitě vyplatí. Více též na www.omnis.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů