Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda navrhuje zavést nové finanční nástroje, které podpoří energeticky úsporné budovy

Vláda navrhuje zavést nové finanční nástroje, které podpoří energeticky úsporné budovy

Vláda ve středu schválila Národní program reforem, který obsahuje návrh na zavedení jednotného a stabilního finančního nástroje pro podporu energeticky úsporných budov. Tím pomůže vlastníkům budov překonat největší bariéru, kterou jsou vyšší počáteční investiční náklady do úsporných opatření. Schválený dokument zároveň identifikuje podporu energeticky úsporných budov jako jedno z důležitých opatření pro ekonomický růst a zvyšování konkurenceschopnosti České republiky.

Iniciativa Šance pro budovy návrh vítá a v souvislosti s tím prosazuje zavedení takového finančního mechanismu, který bude mít velký pákový efekt na vyvolané soukromé investice. Propočty z Německa ukazují, že pokud se nástroj nastaví dobře, může se jedna koruna z veřejných prostředků vrátit do ekonomiky čtyř až pětinásobně.

Petr Holub, koordinátor Šance pro budovy, ke schválení Národního programu reforem uvádí: "Vláda by nyní měla přejít od slov k činům a připravit chytrý finanční nástroj, který lidem pomůže uspořit peníze a zvýšit kvalitu bydlení a zároveň podpoří ekonomický růst. Že je to možné, ukazují fungující zkušenosti z Německa, kde 1 euro v podpůrných programech státní banky KfW vyprodukuje pro stát 4-5 euro na daních a nevyplacených sociálních dávkách."

Petr Holub dodává: "Synergicky s tím vláda podpoří ekonomiku a pracovní místa v malých a středních firmách. Dům nelze uříznout, odvézt do Číny, tam zrenovovat a znovu vrátit zpět. Musí se stavět tam, kde budova následně slouží českým lidem, institucím či firmám."

Více informací lze získat na www.sanceprobudovy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů