Pátek, 19. dubna 2024

Veletrh podřízený úsporám a inovacím

Větší pozornosti se budou opět těšit nízkoenergetické stavby a všeobecně úspory energií, sanitární technika i inovace technického zařízení budov a vybavení interiérů. Doprovodné programy odhalí další chytré technologie pro rodinné a komerční budovy nebo úspory energií.

Veletrh podřízený úsporám a inovacím

Z OKNA BALKON

Významný producent střešních oken FAKRO představí speciální konstrukce balkonových typů FGH-V P2 Galerie. Jde o velké střešní okno, ve kterém otevírající se horní a dolní křídla vytvářejí prostorný balkon. Horní křídlo se otevírá směrem nahoru a spodní sklopně dopředu do svislé polohy, čímž se umožní volný přístup k okraji balkonu. Boční ochranná zábradlí jsou integrována se spodní částí křídla a vysouvají se během jeho otevření. Obě dvě křídla jsou vybavena standardně bezpečnostním zasklením P2 s vnitřním laminovaným sklem a vnějším tvrzeným se snadně umyvatelným povlakem. Velký rozměr balkonového okna poskytuje dostatek přirozeného světla v místnosti. Okno vyrobené z borovicového dřeva je vybaveno automatickou ventilační klapkou V40P.

V duchu "zelených" trendů FAKRO nabízí střešní okna řady FTT Thermo, která jsou navržena s ohledem na vysoké požadavky pasivní stavby. Specializovaná a inovativní konstrukce poskytuje parametry zajišťující vysokou úsporu tepelné energie. Okna FTT U8 Thermo, rovněž z borovicového dřeva s koeficientem 0,68 W/m2K, jsou montovaná společně s těsnicím lemováním EHV-AT Thermo a izolační sadou XDK.

K zajištění větší bezpečnosti uživatelů podkrovního bytu zase firma FAKRO vyvinula speciální střešní okno FTP-V P2 Secure. Je vybaveno řadou nových řešení se zvýšenou odolností proti vloupání. Je osazeno laminovaným a bezpečnostním sklem třídy P2A, speciálním systémem, který brání demontovat zasklení a klikou se zámkem. Kromě toho okno FTP-V P2 Secure má inovativní systém zpevnění konstrukcí okna - topSafe. Podle výrobce již nevyžaduje dodatečná zabezpečení, jako jsou přídavné zámky, které brání používání.

V nabídce firmy FAKRO existují také střešní okna PVC určená pro podkrovní místnosti se zvýšeným výskytem vzdušné vlhkosti. Díky své konstrukci nemusejí být pouze v bílém provedení profilů PVC, ale mohou být také napodobeninou přirozeného dřevěného materiálu v provedení dekoru borovice. Plastová střešní okna jsou vyrobená z vícekomorových profilů jako kyvná a výklopně-kyvná, vybavená kvalitním izolačním zasklením v provedení dvojsklo U3 a také v trojsklo U5. Pro zajištění komfortu bydlení lze střešní okna firmy FAKRO vybavit bohatou nabídkou vnějších a vnitřních stínicích doplňků, jako jsou žaluzie, rolety, předokenní rolety. FAKRO vyrábí i půdní schody v dřevěném nebo kovovém provedení a také schody s protipožární odolností.

KOUZLO LÍCOVÝCH CIHEL

Na přehlídce stavebních materiálů nebude chybět pálená cihla jako konečná úprava domů a příslušné zateplovací systémy. Zatímco dříve byly nenahozené cihlové domy spíše výrazem chudoby, nyní obliba pálených cihlových materiálů jako pohledového zdiva čím dál více roste a domy, jež mají svůj plášť postavený z lícových cihel nenahozených omítkou, bývají výrazem prestiže. Mezi všeobecné výhody lícových cihel patří, že jde o přírodní ekologický materiál. Fasáda se vyznačuje minimálními nároky na údržbu, stálobarevností, vysokou životností a odolností vůči povětrnostním vlivům. Lícové cihly je možné použít jak na fasády rodinných domů a rozsáhlých staveb, tak i na vyzdění plotů, zídek, krbů nebo obklad interiérů. Nabídka firmy Klinker Centrum zahrnuje více než 400 druhů lícových cihel, cihel KLINKER a obkladových pásků. Paleta barev začíná u světlých odstínů, pokračuje přes klasické cihlově červené a končí dnes čím dál více oblíbenými tmavými až antracitovými odstíny. U výrob y tažených cihel a obkladových pásků je cihlářská hmota vytlačována z vakuového lisu. Vytlačený pás hmoty je řezán na jednotlivé cihly či pásky. Takto vytvořené a vysušené polotovary jsou za vysokých teplot vypalovány. Technologie výroby KLINKER spočívá zejména v jemnějším mletí cihlářské hmoty a vyšší teplotě výpalu. Díky tomu dosahují tyto cihly a pásky výborných užitných vlastností a lze je použít i v náročnějších klimatických podmínkách. Neméně důležitou skupinou lícových cihel jsou cihly ražené, vyráběné ražením hlíny do pískem vysypaných forem a následným výpalem. Na rozdíl od tažených cihel mají všechny čtyři strany pohledové a svou nepravidelností povrchu záměrně budí dojem starých cihel. U této metody se pásky a rohové tvarovky vyrábějí řezáním z cihel.

Lícové cihly se přitom hodí i k nízkoenergetickému bydlení, jehož parametrů lze dosáhnout pomocí dvou základních možností, jak kvalitně a zároveň vkusně zateplit dům a uspořit tak náklady spojené s vytápěním. Systém odvětrávané fasády představuje sendvičový obvodový plášť tvořený nosným zdivem (cihlové bloky, betonové tvárnice, dřevo), tepelně izolačními deskami, zpravidla i vzduchovou mezerou a lícovou cihlou. Využití sendvičového systému režného cihlového obvodového pláště je vhodné zejména u novostaveb.

Kontaktní zateplovací systém předpokládá při projektování a montáži výběr správného tepelného izolantu - polystyrenových nebo minerálních desek s kolmými vlákny, tzv. lamel, ale také výběr odpovídajících komponentů jako lepidel, perlinek, talířových hmoždinek dle certifikovaného systému. I zde lze docílit parametrů podobných systému odvětrávané fasády. Kontaktní zateplovací systém s lícovými pásky je používanější při dodatečném zateplování domu. Klinker Centrum na veletrhu ukáže též možnosti, jak sjednotit design fasády s ostatními prvky domu a zahrady prostřednictvím dalších pálených prvků, jako jsou cihlová dlažba, pálená střešní krytina, stříšky na ploty a zdivo.

INTERIÉRY KOUPELEN

Elegantní interiéry přiblíží značka Koupelny pro Brno, kterou tvoří od roku 2007 tým odborníků v oboru sanitární techniky, obkladů a dlažeb a vybavení koupelen. Pracují s novinkami světových výrobců, Keramag, Kolo, Kludi a Geberit, z nichž navrhují trendy vývoje. Koupelnové studio vzniklo z iniciativy firmy MAKATHERM.

Mezi novinkami, se kterými zavítá do Brna, je designová série Keramag My Day nebo sprchovací kouty Kolo First. Jde o sprchové kouty klasického tvaru, který spojuje eleganci s praktickým řešením díky prostornému interiéru. Profily a tabule jsou u čtvrtkruhového koutu vyrobeny ze zaobleného skla transparentního či matného o síle čtyř milimetrů. Dveře jsou vybaveny pohodlnými oboustrannými madly, která splývají s celkem. Hliníkové profily lesklé stříbrné barvy zvýrazňují štíhlé tělo koutu o výšce 190 centimetrů.

Řada praktických detailů zahrnuje použití horního a dolního kolejnicového ložiskového závěsu dveří, jež se posouvají plynule a lehce. Možnost rychle vyjmout dolní závěsy a sklopit dveře usnadňuje údržbu koutu. Těsnost zajišťuje magnetické těsnění dveří a speciálně profilované těsnění mezi stabilní stěnou a pohyblivou částí. Vysouvací nástěnné profily umožňují vyrovnat případné odchylky stěn od svislého směru a profily přesně osadit na vaničce. Sprchové kouty First, čtvercové a čtvrtkruhové, lze kompletovat se všemi vaničkami značky KOLO. Speciálně pro tento kout byla navržena vanička s integrovaným panelem s namontovanými nožičkami. Sprchové kouty mají rozměry 80 x 80 a 90 x 90 cm.

Studio rovněž představí nová ovládací tlačítka firmy Geberit. Ta například přišla s odsávacím systémem DuoFresh integrovaným přímo ve WC. Nevyžaduje tak napojení na vzduchotechniku. Základním prvkem systému je ovládací tlačítko splachování Sigma 40. Jeho součástí je elektronická řídicí jednotka, uhlíkový filtr a souprava pro dezinfekční tablety.

Geberit DuoFresh odsává vzduch přes splachovací trubku přímo z WC mísy a skrze otvory kolem ovládacího tlačítka splachování se vzduch vrací po svém očištění zpátky do místnosti. Filtr s aktivním uhlím spolehlivě zachytí nepříjemné pachy a propustí do koupelny jen čistý svěží vzduch. Odsávání zápachu se aktivuje stlačením vypínače ukrytého za splachovacím tlačítkem. Systém se vypíná automaticky po nastaveném čase nebo manuálně opětovným zmáčknutím tlačítka. Odsávání zápachu má tichý provoz a neruší ani v noci.

NOVÝ ŽIVOT "MRTVÉ" VODY

Sestavy výrobků na využití srážkových a vyčištěných odpadních vod k dalším úkolům, jež spoří náklady na vodu, nabídne firma ASIO. Například AS-VARIOcomp K ULTRA je čistírna odpadních vod, u které kvalita vyčištěné vody odpovídá vodě srážkové. Je bakteriologicky a hygienicky zabezpečená a lze ji tedy využít na zálivku, splachování, umývání aut, praní. Čistírna je určena k čištění splaškových odpadních vod z trvale obývaných objektů pro tři až 25 ekvivalentních obyvatel.

AS-REWA je zase zařízením na zachycení srážkových vod ze střech objektů a jejich následné použití do objektů na WC, praní, umývání aut, zalévání. Slouží i ke shromažďování vyčištěné odpadní vody z ČOV AS-VARIOcomp K ULTRA a následnému využití spolu s vodou srážkovou. Další technologií je AS-KRECHT, vsakovací zařízení pro přebytečné množství vody. Jde o akumulační a drenážní systém tunelového tvaru, skládající se z lehké plastové půlkruhové schránky či schránek uzavřených z obou stran plastovými čely. Tím je vytvořen podzemní prostor o velké kapacitě, vhodný pro akumulaci a postupné zasakování srážkových vod ze zpevněných ploch a povrchů do půdy.

INTELIGENTNÍ ŘÍZENÍ BUDOV

Inteligentní udržování stálé úrovně osvětlení a řízení parametrů vnitřního prostředí podle aktuální potřeby zajišťují, že kanceláře, vstupní haly, chodby a obchodní prostory jsou vždy osvětleny a vytápěny, resp. chlazeny bez zbytečných ztrát energie při zachování komfortních podmínek. Společnost Siemens rozšířila nabídku produktů řady Gamma, které pomáhají snižovat spotřebu energie v budovách, o dva nové detektory pohybu a přítomnosti osob.

Nové detektory pohybu a přítomnosti osob mají typové označení Gamma UP 258/E11 a Gamma UP 258/E21. Pokud se někdo zdržuje v jejich dosahu, oba přístroje zapínají světla podle aktuálních světelných podmínek a denní doby. Na základě detekce přítomnosti lidí v místnosti lze řídit také procesy vytápění, větrání a chlazení. Osvětlení i soustavy HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning) jsou řízeny nezávisle na sobě. Tento způsob řízení vytápění a stálé úrovně osvětlení podle potřeby a přítomnosti osob umožňuje uspořit až 40 % energie.

AUTOR: Petr Bayer

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů