Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochranné membrány pro ekologická řešení

DuPont(tm) Tyvek(r) je recyklovatelný, netkaný materiál, který obytným a komerčním budovám poskytuje vynikající kombinaci ochrany, trvalé odolnosti a prodyšnosti.

Ochranné membrány pro ekologická řešení

Jednovrstvá prodyšná membrána je přirozeně paropropustná, ale přitom voděodolná a velmi pevná. Odolává UV záření a běžnému opotřebení. instalací přináší uživateli klid a pohodu.

INOVAČNÍ KONCEPCE

Nová budova univerzity v L'Aquile byla navržená podle koncepce tzv. suché stratifikace konzultační a projektovou společností CeP Consulenza e Progetti z Parmy v severní Itálii. Vyznačuje se energetickou autonomií, nízkou spotřebou energie a vysokou ekologičností, a to i díky použití izolačních fólií DuPont(tm) Tyvek(r) Enercor(r) a DuPont(tm) Tyvek(r) Universal Forte.

Metoda suché stratifikace (neboli systém struktury a pláště), vyvinutá společností CeP Consulenza e Progetti, je inovačním konstrukčním řešením, zaručujícím vysokou kvalitu z hlediska bezpečnosti, rychlosti stavby, tepelně zvukové izolace, energetické účinnosti, možností využití a ekologické udržitelnosti. Jako střešní krytina jsou použity izolační panely firmy Celenit, složené z přírodních a ekologických izolačních materiálů a termoreflexních metalizovaných prodyšných membrán DuPont(tm) Tyvek(r) Enercor(r). Střešní izolační panely Celenit díky termoreflexní membráně DuPont(tm) Tyvek(r) Enercor(r) odrazí v letním období 85 % sálavého tepla. Membrána je zároveň voděvzdorná a odvádí vlhkost. Pro svůj metalizovaný, nízkoemisní povrch je vhodným řešením pro izolaci zejména šikmých střech.

K izolaci zdí byla v tomto inovačním stavebním projektu, využívajícím vyspělé stavební technologie, použita membrána DuPont(tm) Tyvek(r). Její verze s názvem DuPont(tm) Tyvek(r) Universal Forte je vybavena další vrstvou polypropylenových vláken, která zvyšují mechanickou odolnost v extrémních podmínkách. Je paropropustná, snižuje riziko kondenzace vlhkosti, zabraňuje pronikání vody a tepelným ztrátám. K dalším prvkům, které ještě zvyšují energetickou účinnost administrativní budovy, patří fotovoltaické články a tepelné čerpadlo.

NÁVRH PASIVNÍHO DOMU

Koncepce BEEdomus(r) se opírá o vysoce ekologickou kruhovou dřevostavbu různé velikosti, založenou na principu trvalé udržitelnosti. Nový pasivní dům BEEdomus(r)má dřevěnou fasádu vybavenou pro dlouhodobou ochranu membránou DuPont(tm) Tyvek(r) UV Facade.

Obložení pláště tvoří borovice přímořská s otevřenými spoji. Za tímto pláštěm je instalována vyspělá membrána DuPont(tm) Tyvek(r) UV Facade, která je robustní, přirozeně prodyšná, ale vodotěsná. Odolává UV záření a běžnému opotřebení, takže funguje jako ochranný štít proti dešťové vodě a UV záření. Účelem membrány DuPont(tm) Tyvek(r) UV Facade je dlouhodobě a spolehlivě chránit izolaci a konstrukci pod otevřenou fasádou podle normy IT THERE 13859-2. Jako všechny membrány DuPont(tm) Tyvek(r) je extrémně lehká a pružná a snadno se instaluje.

Kromě osvědčení spolehlivosti v rámci série DuPont(tm) Tyvek(r) získaly membrány DuPont(tm) Tyvek(r) UV Facade i prestižní značku kvality "Q" od britské asociace UK Timber Frame Association.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů