Pátek, 29. března 2024

Přírodní dům má mít zatravněnou střechu a organický tvar

Přírodní nebo také ekologické stavitelství není obchod, ale osobní záležitost, a cílí spíš na mladou generaci

Přírodní dům má mít zatravněnou střechu a organický tvar

Přírodní stavitelství je na vzestupu. Stále více rodin touží po ekologickém bydlení, které by nezatěžovalo životní prostředí, a které by jim zároveň poskytlo útočiště před dnešní hektickou dobou. Společnost Opido se věnuje energeticky nezávislým stavbám, tzv. přírodním domům.

"Cílem naší práce je, aby se minimalizovaly škodlivé vlivy na životní prostředí," říká majitel společnosti Jiří Zvoníček. Rodinná firma Opido navázala na tradici svého předchůdce z roku 1990. Věnuje se převážně stavbám, jež vycházejí z přírodních principů, a jsou tak určeny pro zastánce recyklace a ekologie. Ostatně podtitul jejich projektů je Domov napříč věky. "Pracujeme na osobní bázi, děláme přírodní stavitelství, a to se nedá dělat jako obchod. Je to velmi osobní záležitost," upozorňuje Zvoníček. Klíčový je tedy individuální přístup ke každému klientovi.

Ekologické stavitelství si postupně nachází své pevné místo na současném trhu, a stále častěji využívá i aktuálních trendů v designu a organické architektuře. Příkladem ekologické stavby může být přírodní dům Celula, který vyrostl nedaleko Jílového u Prahy. Střecha je porostlá trávou a světlo skrze ní propouští několik světlíků. V dolní části se pak ukrývá vinný sklípek. Mezi základní atributy přírodního stavitelství samozřejmě patří užití přírodních materiálů, zatravněná střecha nebo organický tvar domu. "Důležité je, aby to bavilo nás, a aby to bavilo i klienty," zdůrazňuje Zvoníček.

Zájem o přírodní stavitelství postupně sílí a nemalý podíl na tom mají mladí lidé, na které tento obor stavitelství částečně cílí. Majitel společnosti Opido Jiří Zvoníček je tedy vůči mladé generaci optimistický: "Když to srovnám se situací před deseti lety, kdy jsme byli za exoty, tak dneska musím říct, že celkový pohled na naši práci se výrazně zlepšil. Myslím, že k tomu nesmírně přispěli mladí lidé."

AUTOR: Radana Kolčavová

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů