Pátek, 26. dubna 2024

Kanceláře budoucnosti spojí úsporné domy se zodpovědnými nájemníky

Kanceláře budoucnosti spojí úsporné domy se zodpovědnými nájemníky

BOHATÍ NÁJEMCI. Mezi společnostmi, které upřednostňují energeticky úsporné budovy před standardními, se nejčastěji objevují mezinárodní finanční a poradenské firmy. K odpovědnému přístupu k životnímu prostředí je zavazují jejich vnitrofiremní dohody.

Z pohledu množství šetrných kancelářských budov je Praha nejzelenějším městem v regionu střední a východní Evropy. Navíc většina nových kanceláří, jež se v Praze plánuje, se uchází o získání jednoho z mezinárodních certifikátů, který potvrzuje jejich šetrnost k životnímu prostředí a potažmo i nižší náklady na vytápění. "V současné době je v českém hlavním městě celkem 368 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor, které získaly nebo usilují o environmentální certifikaci. Díky nim je dnes Praha městem s největším počtem dokončených takzvaných zelených kancelářských budov v regionu střední a východní Evropy," říká Eduard Forejt, vedoucí oddělení kancelářských nemovitostí v realitněporadenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

Z celkového objemu moderních administrativních ploch v hlavním městě však již dokončené energeticky úsporné a zároveň certifikované administrativní budovy představují stále méně než desetinu z více než 2,8 milionu ploch k pronájmu.

Praha vede díky mezinárodním nájemcům

"Jednotícím znakem téměř všech nových projektů uváděných na trh je jejich důraz na trvale udržitelný rozvoj a zelené aspekty jak jejich výstavby, tak provozu. Na trhu dnes panuje taková situace, že kdo nestaví zeleně, diskvalifikuje se v očích bonitních nájemců a mezinárodních investorů," říká Forejt z JLL. Developeři vyhledávají mezinárodní certifikaci svých budov čím dál častěji i kvůli tomu, že je pak následně mohou prodat investorům s vyšším výnosem.

Mezi nájemci, kteří preferují zelenější budovy oproti standardním, se objevují často silné mezinárodní společnosti zejména z oblasti financí. "Pobočky zahraničních firem jsou často vázány vnitrofiremním závazkem snižovat takzvanou uhlíkovou stopu (emise CO2, pozn. red.), což zužuje seznam jejich potenciálních sídel jen na budovy, které sledují a účelně omezují svůj vliv na životní prostředí," doplňuje Forejt. Míra odpovědnosti budovy k životnímu prostředí hrála významnou roli při volbě pražských kancelářských prostor farmaceutického koncernu GlaxoSmithKline a poradenských společností PricewaterhouseCoopers a Ernst & Young. První dvě jmenované se letos stěhují do budovy City Green Court od společnosti Skanska Property. Ernst & Young před pár týdny oznámila, že za své nové sídlo zvolila Florentinum od skupiny Penta Investments. Obě budovy se ucházejí o certifikace LEED (americký certifikační systém posuzující budovy z hlediska úspor energií).

Nedávno získala budova Main Point Karlín nejvyšší stupeň mezinárodního certifikátu - LEED Platinum. Společnost PSJ Invest stavěla dům na klíč pojišťovně VIG ČR. Budov s certifikací LEED Platinum je v Evropě jen deset. Všechny zelené kancelářské budovy se u nás až na dvě výjimky nacházejí v Praze. Ony dvě výjimky jsou budovy Nordica Ostrava a Intoza, obě v Ostravě. První jmenovaná získala certifikaci GreenBuilding od Evropské komise. Dům Intoza stejnojmenného investora se sice žádnou mezinárodní certifikací nehonosí, zato je první pasivní administrativní budovou v Česku. Měrná potřeba tepla na vytápění budovy je 11,5 kWh na metr čtvereční a rok. Pro srovnání - běžné novostavby dnes spotřebují mezi 80-140 kWh. Dům Intoza slouží předně jako firemní sídlo, ale je využíván i k pořádání seminářů, školení a propagaci technologií v oblasti energetických úspor. Jedná se však o malou budovu se zhruba 1000 metry čtverečními ploch k pronájmu, jež byla dokončena před necelým rokem.

Zelené nájmy

Zatímco výstavba šetrných kancelářských budov se u nás prosazuje poměrně úspěšně, zatím stále ještě hudbou budoucnosti jsou tzv. "zelené" nájemní smlouvy. Ty se začaly před pár lety podepisovat v Londýně. Jedná se o smlouvy, ve kterých se majitelé budov a nájemníci dohodnou na závazcích, které povedou ke snižování energetické náročnosti dané budovy. Předmětem zájmu jsou přitom stávající budovy, které tvoří naprostou většinu všech pronajímatelných ploch.

Podle Kevina Turpina z pražské pobočky JLL je jen otázkou času, například dvou let, než se začnou zelené nájemní smlouvy prosazovat i na mladších trzích, jako je i ten český. Jedná se přitom o dobrovolné dohody mezi majiteli budov a jejich nájemci, které mohou strany uzavřít na celé období nájemní smlouvy nebo jen na její část. Výměna informací a následná strategie se týká zejména spotřeby energií a vody v budově a odpadů. "Když bude někomu chladno, ať si oblékne svetr, jeho kolegovi by po zapnutí topení mohlo být naopak teplo," uvádí jednoduchý příklad Turpin. Podobně mohou zelené nájemní smlouvy motivovat uživatele budov k třídění odpadu.

Výsledkem spolupráce mezi majitelem budovy a jejími nájemci je například snížení spotřeby energií kancelářské budovy číslo 99 na Gresham Street v centru Londýna. Jen tím, že klimatizace v budově běžela o dvě hodiny méně - zapnuta byla místo v pět ráno až v sedm ráno - se ročně ušetřilo 15 tisíc liber (při současném přepočtu více než 480 tisíc korun) a emise CO2 se snížily o 134 tun ročně. Společnost British Land zase v komplexu Broadgate (kancelářské a maloobchodní budovy o celkové rozloze 13 hektarů) prosadila recyklaci skla, kartonu a papíru. Z osmi tisíc tun odpadu, jejž Broadgate ročně vyprodukuje, na skládku nově zamíří jen 14 procent odpadu. Zelená nájemní smlouva myslí i na cyklisty, kterým má být k dispozici prostor pro úschovu kol a sprchy. Ostatně u prvních nově budovaných kanceláří v Česku se začínají objevovat cyklistické stojany.

První v Česku

Vůbec první budovou v Česku, která získala mezinárodní environmentální certifikát, bylo sídlo ČSOB z roku 2007 v Praze-Radlicích. Budova je držitelem certifikátu LEED Gold.

AUTOR: Martina Marečková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů