Středa, 24. dubna 2024

Moderní stavby s maximem komfortu

Aktivní dům představuje komplexní pohled na stavbu, která by měla být nejen architektonicky kvalitní, ale hlavně by měla poskytovat uživatelům příjemné a zdravé vnitřní prostředí bez zatěžování životního prostředí.

Moderní stavby s maximem komfortu

U aktivního domu by mělo být samozřejmostí, že jeho energetická náročnost je minimální. Energii by měl získávat co nejvíce z obnovitelných zdrojů a jeho užívání by mělo poskytovat maximální komfort. Vize aktivního domu je dlouhodobý cíl, který se snaží spojit všechny složky tak, aby vznikl vyvážený přístup k řešení stavby ve smyslu využívání obnovitelných zdrojů a dosahování vyšších standardů. S tím souvisí technologie, nové materiály, jejich správné a nejefektivnější aplikace. Spotřeba zdrojů zase odráží kvalitu technického provedení stavby, detaily, na které se více než kdy jindy klade důraz. Výsledkem je pak optimální vnitřní prostředí. Příjemné teplo, stále čerstvý vzduch, dobrá akustika, dostatek denního světla a celková pohoda. Toho všeho by mělo být dosaženo za ekonomicky efektivní cenu. Podobnými náměty se zabývá například projekt Velux Active House.

Podle profesora Ing. Karla Kabeleho, CSc., vedoucího katedry Technické zařízení budov, Fakulty stavební ČVUT, jsou dnes sice energie postaveny nade vše, ale nesmíme zapomenout, že v domech se má hlavně příjemně bydlet. Obecně lze říci, že se pohybujeme v kole, kde řešíme stále tři základní věci, a to energii, ekonomii a prostředí. Spotřeba energie pořád roste, zhruba 40 % veškeré její spotřeby se odehraje v budovách určených k bydlení, a naší snahou by mělo být tuto spotřebu snižovat. Abychom dosáhli snížení spotřeby energie v budově, musíme se na ni dívat komplexně a zaobírat se všemi složkami (osvětlení, VZT, dopravní systémy a další) i přesto, že jedna z nich může být dominantní (teplo).

Ing. arch. Josef Smola z atelieru KADET již prezentoval studie nízkoenergetických a pasivních domů při různých příležitostech, proto ví, jaká zde bývají často úskalí. "Role vizionářů je nevděčná a někdy se potýkáme ve výstavbě pasivních domů s mnoha problémy," konstatoval. Za klíčovou zodpovědnost pak považuje kompaktnost objemového řešení stavby.

"Je důležité si stanovit priority a promyslet, kam nasměrujeme svou životní energii. Investice do technologicky vyspělých staveb jsou zatím dost velké, tudíž je na každém, zda ji investuje do celoživotních splátek na pasivní/aktivní dům anebo např. na vzdělání sebe či svých dětí. Pouhá ekologie nemůže být dostatečným argumentem," připojil své názory Ing. Josef Šanda z katedry architektury VŠUP.

Doc. Ing. Jiří Hirš, CSc., proděkan FAST, který se zabývá tématem vývoje stavebních konstrukcí a technologií, se zajímá o rozbor systémů inteligentních budov, ale i možnost nanotechnologií (aktivní povrchy), stejně tak o otázky ohledně celkové energetické bilance.

Aktivní dům je dlouhodobý cíl snižování dopadů budov na životní prostředí. Snaha o maximalizaci využívání obnovitelných zdrojů podporuje vznik nových technologií a inovací v tomto odvětví. Pro uživatele je ale nejdůležitější vnitřní prostředí, na které se nároky stále zvyšují. Komplexní přístup k projektování a výstavbě aktivních budov zajišťuje dosahování optimálních výsledků jak v energetické náročnosti, tak ve vnitřním komfortu. Tyto kvality pak reprezentují skutečnou hodnotu budovy.

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů